Katere fotografije so primerne za objavo?

Bi obesil svojo fotografijo na oglasno desko v šoli? Če je odgovor ne, potem je tudi na spletu ne objavljaj.

Za družbena omrežja je značilno, da nas vabijo k objavljanju in izmenjevanju fotografij, ki prikazujejo nas in ljudi, s katerimi se družimo, posebne dogodke, ki smo se jih udeležili, ali druge aktivnosti, s katerimi se ukvarjamo.

Tudi pri objavljanju fotografij je dobro upoštevati nekaj načel, ki nam pomagajo, da se izognemo neprijetnim situacijam, kot je npr. to, da se naša fotografija nenadzorovano razširi po spletu ali da fotografije z neprimerno vsebino pridejo do naših staršev ter učiteljev.

Preden objaviš svojo fotografijo ali posnetek, premisli, če jo res želiš imeti na spletu, vsem vidno in na očeh. Lahko si pomagaš tako, da se vprašaš, ali bi to fotografijo upal obesiti na oglasno desko v šoli. Če je odgovor DA, je fotografija verjetno primerna za objavo. Če je odgovor NE, potem je tudi na spletu ne objavljaj, saj bo tam dostopna še večjemu številu ljudi. Poleg tega nikoli ne moreš vedeti, kdo vse jo bo videl ali celo delil naprej. Neprimerne so fotografije s spolno vsebino, intimne fotografije, fotografije, na katerih je prikazana kakršna koli oblika nasilja, fotografije, na katerih je vidna uporaba cigaret, alkohola in prepovedanih substanc (marihuana, droge) in podobne.

Tudi fotografija je osebni podatek, če je posameznik na njej določljiv oz. prepoznaven, če je na sliki jasno razviden, če ob sliki zapišemo njegovo ime, kraj ali ime dogodka ali če je fotografija objavljena v spletnem omrežju, kjer se člani med seboj dobro poznajo, saj je tako oseba na fotografiji hitro prepoznana. Skozi svoje slike lahko tudi nenamerno podeliš informacije o svojem nahajališču. Nepridipravi lahko te informacije izkoristijo sebi v prid.  

Prepovedano je objavljanje fotografij drugih oseb brez njihovega dovoljenja, še posebej, če jih prikazujejo v neprimernem, nesramnem ali kako drugače do njih žaljivem kontekstu. Neupravičeno slikanje ali snemanje drugih oseb brez njihovega soglasja je po zakonu prepovedano in se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Natisni