Kakšne so možne posledice prekomerne rabe naprav?

Ali veš, kaj je boljše od chata? Chat v živo!

Prekomerna uporaba naprav vpliva na naše telo in na naše možgane. Če veliko časa presediš pred računalnikom, zasedenost vpliva na tvojo hrbtenico in ramena. Pogosta uporaba telefonov pa zaradi dolgotrajnega pogleda navzdol vpliva na tvoj vrat. Igralci video iger, ki ogromno časa preživijo pred zasloni, lahko razvijejo okvaro zapestja z imenom karpalni tunel. Zasloni vplivajo tudi na tvoje oči. Pametni telefoni oddajajo tako imenovano modro svetlobo, ki možgane prepriča, da je zunaj dan in jim s tem onemogoči ustvarjanje melatonina, hormona, ki je zadolžen za spanje. Uporaba telefona pred spanjem ima posledično negativni vpliv na spanec, saj težje zaspimo.

Študije kažejo, da prekomerna uporaba naprav vpliva na povečane občutke tesnobe (anksioznosti), zmanjšano pozornost, osamljenost in zniža sposobnosti razumevanja in prepoznavanja čustev drugih ljudi. Zaradi prekomerne uporabe se možgani navadijo na konstantne dražljaje, ki jih naprave oddajajo, in začnejo te dražljaje aktivno iskati. To se lahko kaže skozi sindrom fantomskega vibriranja. To je pojav, kjer možgani v pričakovanju sporočila ali klica ustvarijo senzacijo zvonjenja ali vibriranja, čeprav telefon sporočila ali klica ni prejel.

Prekomerna uporaba naprav pa lahko začne posegati tudi v druga področja življenja. Ko aktivnost na telefonu ali računalniku postane pomembnejša od druženja s prijatelji ali od obveznosti v šoli, se začnejo težave kazati tudi drugod. Če ponoči predolgo brskaš po telefonu, boš zjutraj v šoli tudi bolj utrujen. Ker si bolj utrujen, bo uspešno delo v šoli težje uresničljivo.

Natisni