Kako socialna omrežja vplivajo na moje počutje?

“Vsi ostali imajo tako zanimiva življenja. Ko bi le bilo tudi moje takšno!”

Ko spremljamo socialna omrežja drugih, se nam lahko zazdi, da se vsem okoli nas dogajajo nadvse zanimive in zabavne stvari. Pari hodijo na potovanja, fantje nosijo lepa oblačila, punce imajo popolni make-up, vsi pa imajo pod svojimi fotografijami na stotine všečkov in komentarjev s strani oseb, ki jih občudujejo. »Ko bi le tudi jaz bil/a tak/a!«

Ljudje imamo potrebo po tem, da se primerjamo z drugimi. Primerjamo naša telesa, družine, sposobnosti, stvari, da bi se počutili uveljavljene v družbi. A pretirano primerjanje vodi do ravno nasprotnega učinka. Ker pasivno spremljamo druge, za katere se nam zdi, da se jim godi boljše od nas, se postopoma začnemo počutiti vedno slabše.

Potrebno se je zavedati, da ljudje na svojih socialnih omrežjih objavljajo samo svoje najlepše in najboljše trenutke. Fotografije, ki jih delijo, so samo en majhen delček njihovega življenja, ki ga seveda želijo prikazati v najboljši možni luči. In s tem ni nič narobe. Ne sme pa to postati naš ideal, saj takšen prikaz življenja ni resničen. Vsi imamo kdaj slabe dni, vsi delamo napake, nihče ne izgleda popolno. Socialna omrežja tega ‘negativnega’ in ‘ne tako popolnega’ dela našega življenja večkrat ne pokažejo.

V povezavi s socialnimi omrežji se lahko pojavljajo strahovi različnih oblik in intenzitet. Tesnoba, ki jo lahko doživljamo ob pregledovanju in spremljanju socialnih omrežij drugih, ima celo svoje ime - FOMO (Fear Of Missing Out) ali strah pred zamujenimi priložnostmi. FOMO se pojavi takrat, ko smo zaskrbljeni, da bomo zamudili kakšne prijetne družbene dogodke, zato nenehno spremljamo socialna omrežja, in želimo biti konstantno vključeni tudi v dogodke, ki jih doživljajo drugi - prijatelji, znanci ali pa popolni tujci s spleta.

Natisni