Kako premagati tilt in preprečiti rage quit?

Rage v igri na prav noben način ne pripomore k temu, da bi izboljšal svoje možnosti zmage. Zakaj se torej jeziš?

Predvsem tekmovalne igre so polne sprožilcev, zaradi katerih se počutimo ogrožene: možnost poraza, negativni komentarji soigralcev, veliko boljši nasprotniki… Ker si situacijo interpretiramo na način, da nas to ogroža, posledično lahko postanemo zelo jezni ali razburjeni.

Zato bodi v igri osredotočen na stvari, ki jih lahko nadzoruješ, in se ne ukvarjaj s tistimi, ki jih ne moreš - torej s tem, kaj počnejo tvoji soigralci. Sprejmi, česar ne moreš spremeniti. Tudi če naletiš na kakšnega interja, ki ti načrtno uničuje igro, ne dopusti, da te to razburi. Edina stvar, ki jo lahko nadzoruješ, je tvoje igranje in to, kako se boš odzval na dogajanje v igri. Le v primeru, da uspeš ohraniti mirno kri in daš vse od sebe, lahko pripomoreš k temu, da boste morda vseeno dosegli zmago. Kakor hitro se predaš jezi in se prenehaš truditi, je igra že izgubljena.

Kako preprečiti tilt:

  • Nikoli ne odgovarjaj negativnim komentarjem soigralcev - mute tipka obstaja z razlogom. Če te njihovi komentarji razburjajo in ti s tem jemljejo pozornost od igre, jih utišaj.
  • Med igro piši samo ključne informacije, ki ti bodo pomagale doseči zmago - kje je nasprotnik, kaj vidiš in kaj razbereš iz zemljevida. S pozitivnim ‘wp’ (well played) pa lahko dvigneš tudi moralo v ekipi, kar pozitivno vpliva na nadaljevanje igre.
  • Ne glede na zmago ali poraz, si med posameznimi igrami vzemi pavzo. Spomini in občutja iz prejšnje igre bodo zagotovo vplivali na naslednjo. Če greš razburjen v novo igro, si že praktično obsojen na poraz, saj ne boš igral zbrano. Zato si vedno vzemi čas za kratko pavzo - najboljše je hitro raztezanje ali začasen odmik od računalnika.

 

Kaj storiti, če čutiš, da postajaš razdražen ali jezen?

Opomni se, da ti jeza ne bo pomagala. Nekajkrat globoko vdihni in se osredotoči samo na dihanje in svoje občutke v telesu. Sebe in svoje soigralce spodbudi s pozitivnimi besedami (“mamo to“, “zmorem“, “every game is winnable“). Pozitivne misli in spodbude si lahko že pred igro zapišeš na samolepilni listek in ga prilepiš na monitor - tako se boš v težki situaciji lažje opomnil, da ostaneš pozitiven.

V primeru, da imaš slabo igro, pa ti ostaneta samo dve možnosti - da se iz nje nekaj naučiš ali pa ne.

 

Slovarček izrazov:

tilt: razdraženost, frustracija ali napetost, ki jo igralec občuti v igri, posledično igra slabše kot običajno in se hitreje razjezi.

rage quit: predčasen izstop iz igre zaradi močne jeze in nezmožnosti obvladovanja.

inting: namensko uničevanje igre; inter: igralec, ki v igri namensko umira ali kako drugače svojim soigralcem onemogoča, da bi prišli do zmage.

Natisni