Ali sem zasvojen?

“Mama trdi, da sem čisto obseden z videoigrami, meni pa se to sploh ne zdi res.”

Starševske predstave o tem, koliko časa, preživetega za računalnikom in na telefonu, je preveč, se po navadi razlikujejo od tvojih. Starši v resnici ne želijo namesto tebe izbirati, kako preživljaš prosti čas, vendar jih zate skrbi, saj se zavedajo, da je v mladostniških letih, ko se možgani še razvijajo, pretirana uporaba naprav zelo škodljiva. Verjamemo, da se ti zdi krivično, če starši obsojajo igranje videoiger, medtem ko sami igre niso nikoli preizkusili in je niti ne poznajo. Tudi to obsojanje izhaja iz njihove skrbi zate. Morda jim lahko pokažeš, kaj vse počneš v igri in jih celo povabiš, da s tabo odigrajo kakšno igro ali dve. Če bodo vedeli, s čim se ukvarjaš na spletu in kakšne igre igraš, bodo tudi sami verjetno bolj pomirjeni in manj v skrbeh zate.

Preveri, ali si zasvojen tako, da rešiš Test zasvojenosti z video-igrami na naslednji povezavi: https://www.logout.si/sl/vprasalniki/test-zasvojenosti-z-video-igrami-tudi-na-mobilnih-napravah/

 

Uporabo naprav lahko razdelimo na tri vrste uporabe: uravnotežena, prekomerna in zasvojenost.

Uravnotežena uporaba pomeni, da naprave uporabljaš samo takrat, ko jih potrebuješ in občasno za zabavo ali sprostitev. Vsa področja, ki so v življenju pomembna (šola, družina, prijatelji, hobiji, sprostitev…) dobijo ustrezno pozornost in so med sabo lepo uravnotežena. Torej ni nič narobe, če včasih za sprostitev odigraš kakšen Fortnite ali dva ali pogledaš nov vlog na Youtubu. Pomembno pa je, da preostali čas enakomerno razdeliš tudi med ostala področja; torej da skrbiš za obveznosti v šoli, pomagaš pri domačih opravilih, se družiš s prijatelji, hodiš na treninge ali v glasbeno šolo in se ukvarjaš z drugimi hobiji, ki jih imaš. Le uravnotežena uporaba digitalnih naprav nima negativnih posledic na tvoj razvoj in počutje.

Kakor hitro začneš ves svoj prosti čas preživljati na napravi, lahko tvoja uporaba hitro preide v prekomerno. Sicer tvoja digitalna aktivnost še ne posega na druga področja življenja na ogrožajoč način; še vedno hodiš v šolo, narediš domačo nalogo, pospraviš sobo in greš občasno k babici na kosilo, vendar pa večino svojega prostega časa preživiš na napravi. Pri prekomerni rabi naprav je pogosto težava strukturiranje časa. Če prekomerna uporaba traja dlje časa, pa lahko vodi tudi v zasvojenost.

Zasvojenost pomeni pretirano in nenadzorovano uporabo naprav in spleta, kar začne močno ovirati posameznikovo življenje. Če ne hodiš v šolo, nehaš obiskovati obšolske aktivnosti, ne opravljaš svojih obveznosti in prenehaš z druženjem s prijatelji, lahko pomeni, da si zasvojen z digitalnimi tehnologijami. V primeru zasvojenosti je potrebno poiskati strokovno pomoč.

Če se ne najdeš v zadnji kategoriji, lahko mamo pomiriš, da nisi zasvojen s spletom ali videoigrami. Obstaja pa verjetnost, da tvoja uporaba ni najbolj uravnotežena ali je morda celo prekomerna. Še posebej bodi pozoren, če si pri sebi prepoznal katere izmed zgoraj navedenih znakov. Poskušaj si dan razporediti tako, da boš enako veliko časa posvetil učenju, druženju, hobijem in spletu. Če ne veš, kaj bi počel, ko nisi na napravi, si poišči kak nov hobi, ki te zanima; vključi se v kakšno organizirano dejavnost, športno aktivnost ali se pridruži kakšni skupini, ki se ukvarja s podobnimi interesi, kot jih imaš ti.

 

Opozorilni znaki, da je moje uporabe preveč

Obstajajo različni znaki, ki nam pokažejo, da na digitalnih napravah preživimo preveč časa. Če med igranjem izgubiš občutek za čas, prikrivaš ali zanikaš količino časa, ki ga preživiš na napravah, se razburiš ob odvzemu naprave, ves prosti čas preživiš na računalniku ali telefonu, nimaš interesa za druge aktivnosti, nimaš časa za učenje in posledično dobivaš slabše ocene, se umikaš od težav, ki se pojavljajo doma, se manj družiš s prijatelji in ne upoštevaš dogovorov, potem skoraj zagotovo na digitalnih napravah preživiš preveč časa. Opozorilni znak so tudi spremenjene spalne ali prehranjevalne navade; če težko zaspiš brez telefona, če si telefon prinašaš k jedi ali pa si hrano nosiš pred računalnik, je to lahko znak, da na napravah preživiš preveč časa.

Seveda pa ni pomemben samo čas, ki ga preživiš na napravi, ampak je pravzaprav še pomembnejše, kaj počneš, ko nisi na napravi. Torej, da imajo vsa življenjska področja dovolj pozornosti. Pomembno je tudi, kaj počneš na internetu; če ga uporabljaš za ustvarjanje, programiranje, učenje in delanje domačih nalog, to ni isto, kot če ga uporabljaš za zabavo in sprostitev.

 

Časovna priporočila glede uporabe naprav za zabavo Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout za različne starostne skupine:

  1. 6 - 9 let → do 30 minut na dan
  2. 9 - 11 let → do 45 minut na dan
  3. 11 - 14 let → do 60 minut na dan
  4. 14 - 18 let → do 90 minut na dan

 

Če od časovnih priporočil močno odstopaš, poleg tega pa pri sebi opažaš zgoraj opisane znake, je mogoče čas za razmislek o tvojih navadah glede uporabe naprav in spleta. Za pomoč se lahko obrneš na Logout, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta, kjer izvajajo psihološko pomoč na področju digitalnih zasvojenosti.

 

Nekaj napotkov, ki jih je dobro upoštevati:

  • Telefon ponoči umakni iz sobe, v kateri spiš, računalnik pa ugasni.
  • Med učenjem in opravljanjem domače naloge naprave odstrani, saj se boš tako veliko lažje osredotočil in tudi hitreje končal ter si več zapomnil.
  • Izberi en dan v tednu, ko imaš ‘digitalni post’ - to je dan, v katerem sploh ne uporabljaš naprav. V digitalni post vključi tudi starše, brate in sestre, saj nikomur ne škodi, če en dan preživi brez računalnika ali telefona.
  • Postavi si dnevno omejitev uporabe naprav in jo upoštevaj.

 

Natisni