Skoči do osrednje vsebine

Letos si za božič želim objem …

Avtor: Lara Tušek, dipl. psih. (UN), projekt Kako si? 2023/24

Kaj si pa ti želiš letos za božič? Je to materialna stvar? Ali zgolj, da bi lahko nekoga, ki ga imaš rad, objel in mu povedal, da ga imaš rad?

Božič je praznik, ki ga mnogi povezujejo z Božičkom in materialnimi darili. Vendar se je dobro zavedati, da so medosebni odnosi z našo družino in prijatelji bistveni del prazničnega duha. Božič je čas veselja, praznovanja, druženja in ustvarjanja spominov s svojimi bližnjimi.

Razne raziskave so pokazale, da je božič čas, ko se ljudje zberejo skupaj in utrdijo svoje družbene vezi in občutek pripadnosti. Raziskave opozarjajo na pomen družine in prijateljstva, povezanosti, prijaznosti in radodarnosti kot vrednot, pomembnih za praznični čas kot tudi za življenje nasploh. Krašenje doma, kuhanje obrokov, izmenjava daril in obiskovanje cerkvenih obredov so zgolj nekateri izmed ritualov, ki združujejo ljudi med prazničnim časom.

Kako lahko izrazimo naklonjenost

Res je, da so materialna darila lahko izraz ljubezni, skrbi in pozornosti in nas razveselijo, ko jih prejmemo, vendar naj ne bi nadomestila pravega pomena praznovanja božiča. Materialna darila naj bodo tako le dodatek k praznovanju, ne pa središče božičnega praznovanja. Zato te spodbujam, da razmisliš, kako lahko izraziš svojo skrb in ljubezen do nekoga na bolj oseben in intimen način. Predlagam, da v primeru, da si imel v načrtu kupiti materialno darilo, da le-temu dodaš osebno noto – napiši pismo osebi, zakaj si hvaležen, da je v tvojem življenju in zakaj si izbral takšno darilo zanjo.

Ob praznikih je pomembno, da preživljamo čas s svojo družino, saj nam hiter tempo življenja, usklajevanje šole in prostočasnih aktivnosti pogosto onemogočajo kakovostno preživljanje časa s svojimi bližnjimi. Namesto tega, da bi letos postali del božične nakupovalne mrzlice in pretiranega obremenjevanja s tem, kaj naj nekomu podarimo, se ta božični čas malo ustavimo in preživimo skupen čas s svojo družino in prijatelji, se udeležimo božičnih sejmov, si ogledamo božične lučke in okrasitev mest, se odpravimo na skupen sprehod v naravo po snegu in popijemo vročo čokolado v dobri družbi. Tudi raziskave so pokazale, da so bile družine bolj srečne, ko so praznike preživele v skupnih aktivnostih, medtem ko so poročali o nižjem zadovoljstvu, ko so prevladovali zapravljanje denarja in prejemanje daril.

Pomislimo na vrednote

Božič je odličen čas, ko lahko pomislimo na to, kaj nam je resnično pomembno in katere vrednote cenimo pri sebi in ljudeh, ki so okoli nas. Vrednote, kot so ljubezen, sočutje, solidarnost, prijaznost, dobronamernost, so le ene izmed mnogih, ki v božičnem času zasijejo in zares pridobijo pravi pomen. Materialne stvari in darila so lahko le orodje, s katerim izrazimo naše vrednote, ne morejo pa nadomestiti dejanskih odnosov in preživljanje kakovostnega skupnega časa.

O hvaležnosti

Eden najboljših načinov za praznovanje z našimi najdražjimi je, da se zberemo in izrazimo svojo hvaležnost drug drugemu.

Študije kažejo, da nas lahko redno prakticiranje hvaležnosti naredi srečnejše, saj izboljša naše duševno zdravje (več lahko prebereš tudi tukaj), izboljša prijetna čustva, poveča našo samozavest. Zato ti podajam nekaj predlogov, kako med tem prazničnim obdobjem izraziti hvaležnost svojim najbližjim ali skupnosti, v kateri živiš:

  • Neposredno izrazi svojo hvaležnost: svojim najdražjim se zahvali, da so prisotni v tvojem življenju. Lahko jim poveš, kako hvaležen si, da jih imaš v svojem življenju, ali preprosto napišeš sporočilo ali pismo. Tukaj je nekaj predlogov, kako to narediti:
    • »Res sem hvaležen, da te imam v svojem življenju.«
    • »Hvaležen sem, da si bil ob meni v težkih trenutkih. Brez tebe ne bi zmogel.«
    • »Hvaležen sem za vse, kar sem se od tebe naučil. Tvoja modrost mi veliko pomeni.«
  • Poveži se s svojimi bližnjimi: ne glede na to, ali gre za veliko družinsko praznovanje ali pa samo za majhno srečanje s prijatelji, je povezovanje s tistimi, ki jih imaš rad, najpomembnejše med prazničnim časom. Preživljanje časa s tistimi, za katere smo hvaležni, izboljšuje naše odnose z njimi.
  • Postani prostovoljec: praznični čas je čas za vračanje – postani prostovoljec v svoji skupnosti, pridruži se gibanju, kjer zbirajo donacije za tiste, ki potrebujejo pomoč, ali pa izvajaj naključna, vsakdanja dejanja prijaznosti (npr. nasmehni se mimoidočemu, ponudi pomoč nekomu, ki nosi težko breme, pomagaj sosedu pri opravilih, pomagaj nekomu, ki se zdi izgubljen).

Materialne stvari imajo svojo vrednost, a nič ne more premagati spominov, ki jih ustvarimo s tistimi, ki jih imamo radi.

Božič je čas, ko se ustvarjajo nepozabni spomini – smejanje ob mizi, izmenjevanje izkušenj in dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti, in skupno okraševanje smrečice postanejo dragoceni trenutki, ki nas spremljajo skozi leta.

 

Viri:

Centerstone (b. d.). How Holiday Celebrations Can Bring You Happiness. https://centerstone.org/our-resources/health-wellness/how-holiday-celebrations-can-bring-you-happiness/#:~:text=Whether%20it%20is%20a%20big%20family%20celebration%20or,love%20improves%20our%20relationships%20with%20them%2C%E2%80%9D%20says%20Meridith.

Cole, N. L. (5. 2. 2019). What Makes Christmas So Special. ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/social-value-of-christmas-3026090

Happy Families (24. 12. 2018). Minimising Materialism this Christmas. https://www.happyfamilies.com.au/articles/minimising-materialism-this-christmas

Kasser, T. in Sheldon, K. M. (2002). What makes for a merry Christmas?. Journal of Happiness Studies, 3(4), 313-329.