Skoči do osrednje vsebine

Začarani krog diet

Avtor: Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

Vedno manj je ljudi, ki se znajo spontano hraniti. Telo nam z občutkom lakote sporoča, da mu primanjkuje energije in gradbenih snovi, torej je potrebno jesti. Sporoči pa tudi, kdaj je hrane dovolj. Tisti, ki "poslušajo in ubogajo" svoje telo, uživajo polnovredno hrano in so dovolj telesno dejavni, nimajo nikoli težav s previsoko ali prenizko težo. Srečneži! Ampak ti itak ne berejo tehle vrstic. Vsi, ki nas ta stran zanima, pa smo se verjetno nekoč ujeli v začaran krog diet, iz katerega je težko, vendar ne nemogoče pobegniti. Poskusimo skupaj!

V teku evolucije si je človek sto tisoče let moral zelo prizadevati, da si je nabral ali ulovil dovolj hrane, da je preživel, saj hrane ni imel v izobilju in še tista hrana, ki jo je našel, običajno ni bila zelo kalorična. Preživeli so lahko le tisti, ki so imeli dovolj močan občutek lakote, da so bili pripravljeni vložiti veliko napora v pridobivanje hrane. Ker je bila oskrba s hrano zelo neredna, se je telo prilagodilo tako, da je v obdobjih, ko je hrane primanjkovalo, zmanjšalo presnovo in s tem porabo energije na minimum. Zato, da bi telo pridobilo energijo in z njo še bolj varčevalo, so se deloma razgrajevale tudi mišice, ki so glavni potrošnik energije. In ko je hrana bila spet na voljo, jo je telo najprej malo uskladiščilo v obliki maščobnih zalog - "za hude čase", preden sta se metabolizem in poraba energije zopet vrnila na normalni nivo. Ker je bila takrat hrana veliko manj kalorična kot je danes predelana hrana, tudi ni bilo nevarnosti, da bi se pračlovek prenajedal, zato je bil za preživetje pomemben le občutek lakote. In zato je še danes občutek lakote veliko močneje izražen in "boleč", medtem ko je občutek sitosti prej prijeten kot moteč.

Različne vrste diet

Stari Grki so pod dieto razumeli zdravo prehrano. Danes večini od nas dieta pomeni posebno, predpisano prehrano, zlasti za bolnike. Nekoč so se diete uporabljale le kot pripomoček pri zdravljenju določenih bolezni. Z novejšimi spoznanji je medicina mnoge diete opustila, ostalo je le še manjše število bolezni, pri katerih je res potrebna strogo predpisana hrana. Ko so v modo prišla vitka telesa, so se pojavile številne shujševalne diete, ki obljubljajo hitro hujšanje. So zelo privlačne, če pomislimo, da se bomo v dveh tednih znebili 10 ali celo 15 kg potem pa nadaljevali s starim načinom prehranjevanja. Toda, ne bo šlo!

Največ diet za hujšanje je nizko kaloričnih:

  • vse diete s preštevanjem kalorij, kjer zaužijemo precej manj kalorij kot jih naše telo potrebuje,
  • unine diete, posti, izpuščanje obrokov,
  • diete z raznimi napitki, s čaji,
  • dieta z zeljno juho, ipd.

Ko telesu dovajamo manj energije, kot je potrebuje, se preklopi na varčevanje. Upočasni se presnova in zmanjša se poraba energije. Vsaka kalorija se učinkoviteje izrabi in shrani v obliki maščobe. Telo stalno sporoča možganom, da je premalo energije, zato imamo stalno občutek lakote, kljub temu pa teža ostaja enaka. Telo želi ohraniti maščobne zaloge, zato najprej razgradi nekaj mišičnih vlaken, saj so mišice glavni porabnik energije. Prve dni po začetku diete se iz telesa izloči več soli in vode, nato se začnejo razgrajevati mišična vlakna in telesna teža se lahko zmanjša za nekaj kilogramov, vendar žal ne na račun maščob, ki se jih želimo znebiti. Če imamo zelo močno voljo in vztrajamo naprej, se počasi začnejo porabljati tudi maščobne zaloge. Toda stradanje je šok za dušo in telo. Motivacija mora biti res zelo velika, da se lahko borimo proti naravi, ki je naše telo zadolžila, da ohranja težo. In ko podležemo skušnjavi ali dosežemo želeno težo in se vrnemo na star način prehranjevanja, se bo telo še naprej obnašalo zelo varčno, dokler ne bo nadomestilo izgubljenih zalog in naredilo še nekaj dodatnih (za vsak primer, če se zopet odločimo stradati). Zato je končni rezultat vsake nizko kalorične diete kakšen kilogram več kot pred začetkom hujšanja.

Če se nizko kalorične diete dosledno držimo ali če na daljši rok uporabljamo dieto, ki izključuje kakšno od živil (recimo kruh ali meso ali maščobe), moramo dodajati ustrezne vitamine in minerale, da ne nastaja škoda na našem zdravju. Ali je dieta uspešna, če imamo morda 3 kg manj, a zbolimo?

Visoko beljakovinske diete (proteinske diete): največkrat so tudi te diete nizko kalorične (izjema so diete za športnike). Pri teh dietah ne pride do razgrajevanja mišičnih vlaken, ker je telo preskrbljeno z zadostnimi količinami aminokislin. Če telo uporablja beljakovine za energijo, jih mora najprej predelati v jetrih, pri tem nastanejo odpadne snovi, ki jih mora telo izločiti preko ledvic. Proteinske diete obremenjujejo jetra in ledvica in ob kakšni dodatni morda še ne prepoznani bolezni lahko privedejo do resnejših zdravstvenih problemov. So pa enako neuspešne kot vse nizko kalorične diete.

Montignacova dieta: v bistvu ne gre za dieto, ampak za zdrav način prehranjevanja. Vsem, ki si želijo normalizirati svojo težo, priporočamo, branje knjige z naslovom Jem, torej hujšam.

Ločevalna dieta: pri tej dieti naj bi isti dan ne uživali beljakovin in ogljikovih hidratov. Ta dieta nima nobene strokovno utemeljene razlage. Efekt hujšanja prav gotovo ne temelji na ločevanju posameznih vrst hranil, saj se v prebavila hkrati izločajo prebavni sokovi, ki razgrajujejo različne vrste hrane. V bistvu tudi ne gre za strogo ločevanje hrane, saj se na beljakovinski dan vedno je tudi solata in sadje, torej ogljikovi hidrati, stročnice pa so v bistvu že same kombinacija ogljikovih hidratov in beljakovin. Najdejo pa se tudi ljudje, ki so uspešno shujšali in obdržali težo s to dieto. Glavni uspeh te diete je morda v natančno predpisanem režimu hranjenja in v tem, da so trije dnevi kalorično primerni in je nizko kalorični samo vsak četrti dan (sadni dan), dovoljene pa so praktično vse vrste živil razen nasičenih maščob in tako ne prihaja do pomanjkanj določenih snovi v telesu. Hujšanje je tudi zelo počasno in zato ni stresno za telo.

Cikcak dieta: ni namenjena za hujšanje ampak jo uporabljajo športniki, da se znebijo odvečnih maščob in jih nadomestijo z mišicami. Potrebno je natančno preračunavanje kalorij, menjavajo pa se dnevi z višjim ali nižjim številom kalorij glede na športnikove potrebe, pri čemer je natančno določeno tudi razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Dieto izračunavajo nutricionisti, strokovnjaki za prehrano športnikov.

Primer iz prakse

Izpuščanje obrokov: Ninina zgodba

Pred nekaj leti sem srečala 17-letno dekle, ki sem jo poznala že od otroštva. Do konca osnovne šole je stanovala v bližini in pogosto sem jo srečevala, ko je peljala psa na sprehod. Večkrat sem se ji pridružila, saj je bila zelo zgovorna in zabavna in sem resnično uživala v njeni družbi. Skupaj sva našli rešitev za marsikateri "najstniški problem". Ko je Nina hodila v osmi razred, se je s starši odselila in nekaj let je nisem videla. Srečala sem jo, ko je bila že v tretjem letniku gimnazije. Skoraj je nisem prepoznala. Zredila se je vsaj 20 kg, predvsem pa sem pogrešala tisto veselje v njenih očeh. Vprašala sem jo, če jo je preselitev tako prizadela, da se je začela tolažiti s hrano. Vendar ne, rekla je, da si je kmalu našla nove prijateljice. Toda zdelo se ji je, da so njene prijateljice malo bolj suhe, zato je prenehala zajtrkovati. Malico v šoli je opustila še z večjim veseljem, saj jo je bilo že skoraj sram jesti pred sošolkami. Ko je prišla iz šole, je bila zelo utrujena in je največkrat šla počivat do takrat, da je mama pozno popoldne, ko se je vrnila iz službe, pripravila kosilo. Takrat se je najedla in to je bil preko tedna njen edini dnevni obrok, le ob sobotah in nedeljah je pojedla še kaj več. Obupana ni več vedela, kaj naj naredi, saj je bila vedno bolj utrujena in brez volje, uspeh v šoli pa vedno slabši. Svetovala sem ji naj temeljito spremeni svoje prehranjevalne navade: zjutraj pred šolo naj obvezno poje kos črnega kruha in skodelico manj mastnega mleka ali jogurt s kosmiči, za malico naj si privošči polno zrnato štručko in jabolko, lahko pa tudi sendvič s šunko (samo brez majoneze). Če res ne morejo imeti kosila prej, naj si takoj, ko pride iz šole, pripravi skledo zelene solate, poleti pa solato iz kumaric, paradižnika in paprike. Namesto počitka po šoli pa naj si privošči dolg sprehod tako kot nekoč, ko je imela še psa. Kosilo, ki ga pripravi mama, pa le naj normalno poje, izogne naj se le mastnim delom mesa, mastnim omakam in ocvrti hrani. Ob 19ih naj za večerjo poje še kakšen jogurt ali skledo solate, po tem pa naj ne je več. In vedno, ko bo začutila lakoto, naj je sadje. Sprva se je zgrozila, kako se bo zredila ob toliko hrane. Porabila sem precej časa, da sem ji razložila, kako deluje njeno telo in da redni obroki pospešijo presnovo. Še vedno v dvomih mi je obljubila, da bo vsaj poskusila s takšnim načinom hranjenja. Povabila sem jo, naj me pride obiskat, vendar je ni bilo. Mislila sem, da ji ni uspelo. Čez dobro leto pa mi je Nina poslala slike z maturantskega plesa: bila je krasna, njene oči so zopet žarele.

Hujšanje? Rešitev sta gibanje in zdravo prehranjevanje

Drugih načinov hujšanja kot z zdravo prehrano in veliko gibanja pravzaprav ni. Tu bi vas radi opozorili le, da ste previdni glede t.i. "čudežnih kapsul", čajev, praškov, napitkov ali oblačil, ki obljubljajo raztapljanje maščob in hujšanje, ne da bi se bilo treba odrekati hrani. Vse to prinaša korist predvsem proizvajalcem in oglaševalcem, medtem ko takšne oblike hujšanja verjetno ne bodo pomembne vplivale na vas. Lahko se celo zgodi, da vam okvarijo zdravje. Posebno nevarna je lahko uporaba odvajal in diuretikov (sredstev za odvajanje vode) v shujševalne namene.

Če smo zares prekomerno hranjeni ali celo predebeli, bomo lahko dosegli in vzdrževali normalno telesno težo samo s takšno spremembo načina prehrane, ki ga lahko vzdržujemo vse življenje in z zadostno količino telesne dejavnosti - z zdravim življenjskim slogom.

Zakaj smo se zredili

Spremembe v puberteti se tako hitro dogajajo, da marsikdo težko sprejme svoje telo. Pod vplivom hormonov se telo preoblikuje in maščobne blazinice se začnejo nalagati tam, kjer jih prej ni bilo. Dekleta pred menstruacijo rabijo več energije, poveča se apetit, v telesu pa se zadržuje tudi več vode. Vse to so normalni procesi, vendar mnoge v bojazni, da se bodo zredile, začnejo nadzorovati prehrano. Kakor hitro pa prehrana ni več spontana, je ob današnjih prečiščenih in energetsko koncentriranih živilih res nevarnost, da nam teža uide v nezaželena območja. In kadar je človek nezadovoljen sam s seboj, se pogosto zgodi, da se začne obnašati samouničevalno: nekateri začnejo uživati alkohol, droge, nekateri se hočejo izstradati, mnogi pa se tolažijo s hrano, saj občutek sitosti vsaj za kratek čas prinese občutek ugodja, dokler se ne oglasi slaba vest in je nezadovoljstvo samo še večje.

Pogled vase: smo resnično debeli?

Najprej premislimo, če imamo resnične probleme s telesno težo ali si morda želimo doseči ideal vitkosti. Nato razmislimo, s čim smo pravzaprav nezadovoljni. Sprostimo se in poskušajmo pošteno, brez občutka jeze ali manjvrednosti, le kot opazovalec razmisliti, katere naše lastnosti so nam všeč in katere ne - lahko jih tudi zapišemo. Najbrž bo v začetku daljši seznam lastnosti, ki nam niso všeč. Še enkrat si natančno oglejmo ta seznam in razmislimo, ali bi nas te lastnosti tudi tako motile, če bi jih imela naša prijateljica ali prijatelj. Prepričani smo, da bi se ta seznam zelo skrčil in veliko bi se jih lahko preselilo že na seznam dobrih lastnost. In tudi drugi nas tako vidijo. Od nikogar ne pričakujemo, da bi bil popoln, saj popolnost ne obstaja, zato tudi od sebe ne zahtevajmo tega. Veselimo se drobnih uspehov. Če bomo sami sebe spoštovali, bodo tudi drugi ljudje opazili, da smo vredni spoštovanja.

Zakaj naj bi hujšali? Za koga naj bi hujšali?

Z raziskavami so ugotovili, da je zunanji izgled pomemben samo ob prvem kontaktu z neko osebo, kasneje pa so pomembnejše značajske lastnosti človeka. Tudi sami lahko razmislimo zaradi česa nam je kdo všeč. Prav gotovo se bomo dobro počutili v družbi človeka, ki je vesele narave, ki je prijazen, ki nas zna poslušati in nas razume, s katerim se lahko sproščeno pogovarjamo in mu zaupamo. Njegovo zunanjo podobo pa si bomo komaj lahko priklicali v spomin, verjetno se bomo spomnili njegovih prijaznih oči, vse drugo je nepomembno. Po drugi strani pa ima nekdo lahko še tako lepo telo pa se mu bomo na daleč ognili, če vemo, da je "važič", se dela, da edini vse ve, je sebičen, lažniv,... Zato poskušajmo razvijati svoje dobre lastnosti in jih pokazati tudi drugim. Nikomur ne naredimo ničesar takega, kar ne želimo, da bi drugi naredili nam.

Zakaj je tako pomembno, da ne bi hujšali?

Vsako hujšanje telo izčrpa in odplavi iz njega življenjsko pomembne zaloge vitaminov, mineralov, aminokislin in še česa. Telo nam bo bolje služilo, če bo naša teža znotraj meja za normalno telesno težo in če nam teža ne bo preveč nihala.

Zaključimo s tem, da lahko na naše telo in telesno zdravje v največji meri vplivamo z zdravim prehranjevanjem in gibanjem Čeprav za marsikoga pomemben, pa je pomembno imeti v mislih, da zunanji izgled ni glavna lastnost posameznika. In ne pozabite, podarite nasmeh mimoidočemu. Naenkrat boste opazili: ŽIVLJENJE JE LEPO.