Skoči do osrednje vsebine

Vsakdanja nadloga: strije in celulit

Avtor: mag. Ana Benedičič Pilih, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Strije:

so trakasta stanjšanja kože, ki nastanejo, kadar zaradi različnih vzrokov ob prekomernem dolgotrajnem napenjanju kože popustijo elastična vlakna v usnjici.

Najpogostejša mesta za strije

Strije se najpogosteje pojavljajo na stegnih, zadnjici, nadlehteh, na trebuhu in na dojkah.

Zakaj strije nastanejo?

Razvoj strij opažamo pri sicer zdravih ljudeh najpogosteje v obdobjih hitre rasti ali naglega pridobivanja telesne teže, recimo v času pubertete in nosečnosti. Če se v določenem obdobju del telesa veča prehitro, elastična vlakna v koži popokajo. Na teh mestih nastanejo vzporedno potekajoča neboleča rdečkasta trakasta stanjšanja kože. Ta na srečo po daljšem času postanejo manj vidna, saj rdečkasta barva v enem do dveh letih postopno zbledi.

Zakaj se strije pri nekaterih ljudeh pojavljajo v večji, pri drugih pa le v manjši meri ali sploh ne, ne vemo natančno. Odvisno je od številnih dednih in drugih dejavnikov. Tudi elastičnost same kože je med ljudmi lahko zelo različna: od prekomerne elastičnosti, ki jo ugotavljamo v nekaterih dednih sindromih, do velike variabilnosti "normalne" elastičnosti vse tja do kože s slabšo elastičnostjo.

Kako preprečimo nastanek strij?

Nastajanje strij skušamo preprečevati s kontroliranim počasnim pridobivanjem telesne teže ( recimo med puberteto, ko rastemo in se razvijamo) ter z nego kože. Tako skušamo zagotovi njeno čim večjo elastičnost in raztegljivost. Uspešnega zdravljenja že nastalih strij ni.

Strije in športniki

Zlasti športnike bi radi opozorila na dva možna pojava strij, ki se ju da preprečiti:

  • Razni dodatki, ki se v športu uporabljajo za hitrejše pridobivanje moči in mišične mase ter za oblikovanje telesa, pogosto vsebujejo sestavine, ki sprožajo razvoj strij, pa tudi mozoljev (aken) in večje poraščenosti.
  • Ob prekomerni telesni dejavnosti, velikem številu ponavljajočih se gibov, lahko nastanejo kronične okvare kože, ki se izražajo v obliki strij tudi na bolj nenavadnih mestih.

Celulit

Kje se celulit najpogosteje pojavlja?

Celulit se najpogosteje pojavlja na istih mestih kot strije (stegna, zadnjica, nadlehti, trebuh), nastane pa lahko tako pri debelih kot tudi pri suhih ljudeh. Pogostejši je pri ženskah.

Kako celulit nastane?

Maščoba, ki je v podkožju nakopičena v maščobnih celicah , je čvrsto povezana s posebnimi vlakni. Če se ta vlakna potrgajo, se maščoba preuredi in neenakomerno porazdeli v grudice. Koža preko grudic ni več lepo napeta, ampak postane nagubana - podobna pomarančni lupini. Vzroki za ta pojav niso popolnoma znani. Danes velja prepričanje, da je za razvoj celulita pomembna dednost, verjetno tudi ženski hormoni.

Kako celulit preprečimo?

Razvoja celulita še ne znamo zanesljivo preprečiti, če je pri posamezniku prisotno nagnjenje k razvoju takšne kože. Link na nasvet

Zdravljenje celulita in strij

Za zdaj nimamo učinkovitih zdravil za zdravljenje celulita in strij, saj ne znamo v koži na novo ustvariti že potrganih vlaken. Preparati, ki jih tržišče ponuja za odpravljanje celulita, delujejo pretežno na osnovi zmanjševanja količine maščobe ali vode v grudicah maščevja, zaradi česar je celulit malo manj opazen.

  • Nasvet: Celulit bo manj viden, če imamo primerno telesno težo in dovolj mišičnega tkiva, ki ga vzdržujemo z zdravo prehrano in telesno dejavnostjo.