Skoči do osrednje vsebine

Si nočna sova, ki živi v svetu škrjančkov?

Avtor: doc. dr. Vita Štukovnik, univ. dipl. psih., specialistka klinične psihologije

Večina mladostnikov ima večerni kronotip sovice oz. po svoji biologiji v tem obdobju življenja postane podobna nočnim pticam ... Spat odidete pozneje in zjutraj bi dolgo spali. Z nekaterimi vedenji pa si lahko mladostniki sami pomagate, da bo vaš biološki ritem bolj usklajen s tistim, ki ga od vas pričakuje okolje (in zgodnji pričetek šole).

Kako bi nočna sova lažje živela v svetu škrjančkov in drugih jutranjih ptic? 

Štiri priporočila, ki so ti lahko v pomoč:

  • Zvečer vsaj dve uri pred spanjem zaključi z »dnevnimi aktivnostmi«, tj. na elektronskih napravah preklopi na načine, ki izločijo modro svetlobo ter ne počenjaj stvari, ki te prebujajo (npr. igranje računalniških iger, aktivnosti na družbenih omrežjih ...). Raje beri, poslušaj glasbo ali počni kaj drugega, kar te prijetno umirja.

  • Vstajaj vsak dan ob istem času, zjutraj pa čim prej po prebujanju poskrbi za čim več dnevne svetlobe. Oboje bo postopno premaknilo tvoj bioritem na bolj zgodnji čas, posledično pa boš zjutraj lažje vstal/a in zvečer hitreje zaspal/a. Zjutraj v stanovanju zato čim prej dvigni rolete, odstri zavese … in če je mogoče do šole pojdi peš. Čez glavo ne imej poveznjene kapuce ... Dnevna svetloba bo pripomogla tudi k večjemu občutku budnosti čez dan.

  • Preko vikendov ne vstajaj več kot 1 do 2 uri kasneje kot čez teden. Vsaka ura razlike bo prispevala k še težjemu vstajanju in kasnejšemu uspavanju med tednom.

  • Poskrbi tudi za rednost dnevnih aktivnosti. Če je možno, zajtrkuj čim prej po prebujanju in imej preko dneva obroke vsak dan ob približno istem času, večerja naj ne bo prepozno (najbolje do sedme ure zvečer).