Skoči do osrednje vsebine

Pripravi svoj domači sladoled

Avtor: Jerneja Kožar, mag. inž. prehrane, Simona Mušič, mag. znanosti s področja živilstva, prof. biologije in gospodinjstva

Kaj sladoled pravzaprav vsebuje? Poznamo več načinov priprave sladoleda, a najpogosteje se odločamo med mlečnimi sladoledi in zmrznjenimi deserti.

Mlečni sladoled je narejen na osnovi mleka (lahko tudi smetane, mleka v prahu itd.) z dodatkom sladkorja in drugih sestavin, ki prispevajo k senzoričnim lastnostim, kot sta okus in struktura. V kolikor se namesto mlečne osnove uporablja voda, gre za t. i. zmrznjeni desert. Sladoledom in zmrznjenim desertom se za okus dodajajo različne vrste sadja, čokolada, lahko pa tudi začimbe in zelišča, kot sta vanilja in meta.

Čeprav so trgovine, slaščičarne in lokali poleti polni sladoledov v vseh možnih oblikah in okusih, te s spodnjima preprostima receptoma vabimo, da si sladoled pripraviš sam/a! Še prej pa kratka navodila: V spodnjih receptih za pripravo sladoleda in zmrznjenega sadnega deserta uporabljamo mešalnik (pogovorno tudi blender). Če ga uporabljaš prvič, prosi odraslo osebo, da te seznani z navodili, kako se mešalnik uporablja pravilno in varno. Za pripravo sladolednih lučk potrebuješ modelčke za sladoledne lučke, ki pa jih lahko preprosto tudi nadomestiš z jogurtovimi lončki in žličkami ali pa z modelčki za led.