Skoči do osrednje vsebine

Energijske pijače

Avtor: Jerneja Kožar, mag. inž. prehrane, Simona Mušič, mag. znanosti s področja živilstva, prof. biologije in gospodinjstva

Kaj so energijske pijače?

Gre za skupino brezalkoholnih pijač s sestavinami, ki imajo vpliv na naš centralni živčni sistem. Energijske pijače so umetno pripravljene in ne koristijo tvojemu zdravju, temveč mu lahko ob večje zaužitih količinah celo škodijo.

Kaj vsebujejo energijske pijače?

Energijske pijače ponavadi sestojijo iz kofeina (tudi v obliki guarane), taurina, glukonolaktona, v kombinaciji z aminokislinami, sladkorji, B vitamini, minerali. Energijske pijače se razlikujejo od t.i. športnih pijač in vitaminskih napitkov, ki vsebujejo sladkor, elektrolite, vitamine, vodo in včasih tudi umetna sladila, in so namenjena rehidraciji in nadomeščanju elektrolitov med telesno dejavnostjo.

Kakšne so lahko negativne posledice pitja energijskih pijač?

Mladostnikom odsvetujemo uživanje energijskih pijač. Skušali bomo obrazložiti zakaj.

Takojšen vpliv energijske pijače zaznaš zaradi vsebovanega kofeina. Odziv nanj se kaže različno: od živčnosti, nervoze, želodčnih težav, glavobola, težav s koncentracijo, pospešenega srčnega utripa in povišanja krvnega tlaka. Kofein kot psihoaktivna snov stimulira centralni živčni sistem, kar se odraža v večji telesni in umski aktivnosti, vendar ne omogoča tudi precizne koordinacije in sposobnosti natančnega umskega dela, npr. računanja. Kofein blago dehidrira, kar ob nezadostnem vnosu tekočin vodi v utrujenost, tudi glavobol. Pitje energijskih pijač ti škoduje, tudi če se tega ne zavedaš. Vpliva na tvoje vzorce spanja in budnosti, ima pa tudi znaten vpliv na srčno mišico.

Kaj ti zares »prinese« energijo?

Najbolj učinkovit je zdrav življenjski slog, torej veliko gibanja v naravi, zdrava prehrana, redno pitje vode in zdrave spalne navade. V kolikor se ti zdi, da vse to delaš, pa si vseeno utrujen, je nujno, da se o svojem počutju pogovoriš z osebnim zdravnikom.

V prispevku smo skušali argumentirano predstaviti, zakaj so energijske pijače zate in za tvoje počutje škodljive. Priporočamo ti, da po njih ne posegaš. Informiraj o škodljivih učinkih tudi svoje prijatelje!

Še tri zanimivosti o energijskih pijačah:

 • 1

  1

  Po podatkih študije Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC), 2020, kar 42,5 % mladostnikov in mladostnic v Sloveniji uživa energijske pijače. Številka je zaskrbljujoča predvsem pri fantih, saj energijske pijače pije vsak drugi mladostnik.

 • 2

  2

  Kofein v energijskih pijačah je v prosti obliki, najpogosteje izoliran iz guarane (Paullinia cupana), ki ga vsebuje veliko več kot druga živila, ki vsebujejo kofein, npr. prava kava, zeleni čaj, čokolada …

 • 3

  3

  V nekaterih državah je prodaja energijskih pijač mlajšim od 16 let celo prepovedana! Pri nas v Sloveniji pa je še vedno v prosti prodaji.