Skoči do osrednje vsebine

Sladkor v pijačah in negativni učinki na zdravje

Avtor: Jerneja Kožar, mag. inž. prehrane, Simona Mušič, mag. znanosti s področja živilstva, prof. biologije in gospodinjstva

Med pijače, ki vsebujejo sladkor, spadajo pijače z naravno prisotnim sladkorjem (100 % sadni ali zelenjavni delež) ter pijače z dodanim sladkorjem (sladke gazirane pijače, sirupi, ledeni čaji, vode z okusom, energijske pijače ipd.).

Najpogosteje je pijačam dodan sladkor v obliki saharoze (pesni in trsni sladkor), industrija pa pogosto uporablja tudi druge oblike sladkorja, na primer glukozno-fruktozni sirup, glukozo (dekstrozo), fruktozo, glukozni sirup, med, kokosov sladkor, javorjev sirup, …. Sladkor v 100 % sadnih sokovih je sicer naravno prisoten v sadju, vendar je zaradi stiskanja sproščen in zato na organizem deluje podobno kot sladkor, dodan v obliki saharoze, glukoze ali fruktoze – njegova absorpcija je hitra, posledično pa sta hitra tudi dvig glukoze in inzulina v krvi. Več o sladkorju v živilih si lahko prebereš na Prehrana.si.

Prekomeren vnos sladkorjev, zlasti v obliki tekočine, je povezan s številnimi negativnimi učinki na zdravje:

  • Pogosto uživanje pijač s sladkorjem vodi do povečane telesne mase in nastanka debelosti in z njo povezanih zdravstvenih težav.
  • Uživanje pijač z dodanim sladkorjem je povezano s slabšim izkoristkom kalcija, železa in vitamina A iz hrane. Če v mladosti ne zadostiš potrebam po kalciju, lahko to vpliva na trdnost kosti tudi v odrasli dobi (pogostejši zlomi ipd.).
  • Sladkor dokazano vpliva tudi na zdravje tvojih zob, saj povzroča nastanek kariesa.
  • Čeprav te srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen tipa 2 v mladosti še ne zanimajo, si s prekomernim vnosom sladkorjev povečuješ verjetnost za njihov nastanek že kmalu v odrasli dobi.

Ali veš, koliko sladkorja vsebujejo pijače, ki jih zaužiješ?

Podatek lahko najdeš na označbi izdelka, ki ti poleg seznama sestavin in drugih pomembnih informacij o izdelku prikazuje tudi hranilno tabelo z energijsko vrednostjo in vsebnostjo hranil v živilu. Če ti navedene številke ne povedo dosti, si lahko za lažjo predstavo o ustreznosti izdelka pomagaš z aplikacijo VešKajJeš (več informacij najdeš na tem naslovu), ki ti s pomočjo barv semaforja pove, ali je določenega hranila v izdelku malo, srednje ali veliko.

Dnevni vnos sladkorja v prehrani naj ne bi presegel več kot 10 % dnevnega energijskega vnosa. Za zmerno aktivnega mladostnika to pomeni, da mora biti vnos sladkorja nižji od 55 g sladkorja oz. 11 kock sladkorja. Že s samo eno plastenko ledenega čaja pa zaužijemo okoli 45 g sladkorja oz. 9 kock sladkorja.

Sadni sok ali sladkana voda?

Za boljše razumevanje izrazov nekaterih najpogostejših sladkih pijač, so spodaj zbrane krajše definicije:

  • Sadni sok je pridobljen iz užitnega dela ene ali več vrst zdravega in zrelega sadja, svežega ali konzerviranega s hlajenjem ali zamrzovanjem, in ima barvo, aromo in okus, značilne za sok iz sadja, iz katerega je pridobljen.
  • Sadni nektar je narejen iz sadnega soka/ sadne kaše, z dodatkom vode ter z ali brez dodajanja sladkorjev oziroma medu. Nektar v primerjavi s sadnim sokom vsebuje manjši sadni delež .
  • Brezalkoholne pijače vsebujejo vodo, dodani sladkor in/ali sladila ter običajno tudi aditive za živila in arome, za okus ali barvo včasih manjši delež sadnih sokov.

V vseh zgoraj naštetih primerih gre za pijače z veliko vsebnostjo sladkorja, ki spadajo med manj priporočljiva živila za mladostnike in je pri njihovem uživanju potrebna zmernost.

Kaj pa brezalkoholne pijače s sladili?

Sladila spadajo med aditive in so snovi, ki se uporabljajo za sladkanje pijač in tudi ostalih živil. Na živilih so označena z navedbo »sladilo« in z imenom (npr. sorbitol, ksilitol, aspartam) ali s črko E in zaporedno številko (E950 – E969, ter E420 in E421). Proizvajalci jih pogosto uporabljajo v izdelkih, ki jih potem označujejo kot »nizkoenergijske«, »light«, »brez sladkorja«, »z manj sladkorja«. Vse navedeno sicer drži, saj sladil praviloma ne presnovimo, zato za nas nimajo energijske vrednosti. Vendar se na daljši rok sladila niso izkazala kot ustrezna pri obvladovanju telesne mase, še manj kot del uravnotežene zdrave prehrane. Uživanje pijač s sladili vas navaja na prekomerno sladek okus in hranilno revno prehrano.

Poglej tudi prispevek Ali nam sladkor škodi?

Več o sladkorju si lahko prebereš tukaj.

Več o sladilih najdeš na tej povezavi.