Skoči do osrednje vsebine

Kdo me privlači - raziskovanje spolne usmerjenosti

Avtor: Društvo informacijski center Legebitra

Spolna usmerjenost, torej kdo nas romantično in/ali spolno (ne)privlači, je pomemben del življenja vsake_ga izmed nas. Danes je mogoče najti širok nabor različnih spolnih usmerjenosti, s katerimi se lahko identificiraš. Vsako identiteto je dobrodošlo odkrivati, raziskovati, spoznavati in preizkušati ter jo po potrebi čez čas prilagajati in spreminjati. Če se sprašuješ, kdo ti je všeč in/ali te (ne)privlači ali pa te zanima več o spolni usmerjenosti na splošno, je ta članek zate pravi naslov.

Najprej si poglejmo nekaj najpogostejših definicij

Lezbijke so osebe, ki se identificirajo kot ženske in jih romantično in/ali seksualno privlačijo druge ženske.

Geji so osebe, ki se identificirajo kot moški in jih romantično in/ali seksualno privlačijo drugi moški.

Biseksualne osebe so osebe, ki jih lahko privlačijo ljudje več kot enega spola, ne nujno v istem obdobju, ter ne nujno na enak način ali v enaki meri.
Primer: Čeprav sem bila do sedaj vedno v odnosu s punco, se ne identificiram kot lezbijka, saj me privlačijo tudi ljudje drugih spolov in spolnih identitet.

Panseksualne osebe so osebe, ki jih lahko privlačijo ljudje, ne glede na njihov spol.
Primer: Čeprav sem bil do sedaj v odnosu s punco, se ne identificiram kot heteroseksualec, saj me ljudje privlačijo ne glede na njihov spol ali spolno identiteto.

Aseksualne osebe so osebe, ki doživljajo nizko raven ali popolno odsotnost želje po spolnosti in spolnih odnosih.
Primer: Aseksualne osebe so lahko v romantični zvezi in čutijo romantično privlačnost do druge osebe, vendar ne čutijo želje po spolnosti ali pa jo čutijo v manjši meri.

Aromantične osebe obratno od aseksualnih oseb doživljajo nizko raven ali popolno odsotnost želje po romantični ljubezni.
Primer: Aromantične osebe so lahko v seksualni zvezi in čutijo seksualno privlačnost do druge osebe, vendar ne čutijo želje po romantični ljubezni ali pa jo čutijo v manjši meri.

Demiseksualne osebe so osebe, ki seksualno privlačnost občutijo šele po tem, ko z drugo osebo vzpostavijo čustveno vez.

Heteroseksualne osebe so osebe, ki jih privlačijo ljudje njim nasprotnega spola. Pogovorno to identiteto v angleščini imenujemo tudi “straight”.

Kvir (angleško queer) ima kot definicija precej zapleteno zgodovino. Kot identiteto jo pogosto uporabljajo osebe, ki niso heteroseksualne in ki ne želijo in/ali ne morejo svoje identitete označiti z bolj specifično definicijo. Kvir je prav tako ime družbene teorije in političnega gibanja, ki nasprotuje, da bi se LGBT osebe podredile širši družbi in njenim pričakovanjem na račun njih samih.

Kratica LGBT, poznana tudi kot LGBT+, LGBTIAQ+, in podobno, je vedno dopolnjujoča se kratica, ki zajema neheteroseksualne spolne usmerjenosti in spolne identitete, kot so lezbijke, geji, biseksualne osebe, transspolne osebe, kvir, interspolne, aseksualne osebe in druge.

Številne LGBT osebe se sprva spoprimejo s stisko, povezano z iskanjem ustreznega izraza, ki bi zajel in definiral njene občutke, povezane tako z romantično kot seksualno privlačnostjo. Pogosto je tako iskanje povezano z odzivi ljudi iz okolice, ki lahko od LBGT oseb zahtevajo ali pričakujejo izraz ali »predalček«, ki bo razumevanje situacije oziroma spolne usmerjenosti olajšal njim.

Ob samo-raziskovanju je vedno dobro začeti s tem, da si odprt_a za različne možnosti in izkušnje. Definiranje nam lahko daje občutke varnosti in predvidljivosti, vendar je ob tem vedno pomembno, da se z definicijami ne omejuješ in si pustiš dovolj prostora ter slediš sebi in svojim občutkom. Tvoja spolna usmerjenost je tvoja stvar, saj samo ti veš, kako se počutiš in kaj čutiš v sebi.

Ko raziskuješ svojo spolno usmerjenost, lahko obiščeš dogodke mladinskih centrov, ki delujejo na področju LGBT pravic (na primer LEGEBITRA). Preko mladinskih centrov se lahko z drugimi tudi pogovoriš o njihovih izkušnjah. Obiščeš lahko dogodek Žive knjižnice. Na spletu si lahko poiščeš zgodbe in izkušnje drugih oseb, ki so bile v podobni situaciji (na primer spletna svetovalnica To sem jaz, The Trevor Project, idr.). Pri tem ti priporočamo, da si pozoren_a, če ti je katera od izkušenj še posebej blizu. V branje in nadaljnji razmislek, pa ti priporočamo tudi članka “Razkriti se ali ne razkriti se, to je zdaj vprašanje!” in “Spolna identiteta - kdo sem jaz?”.

Srečno raziskovanje ti želimo!