Skoči do osrednje vsebine

Shrani svoje poletne spomine – izdelaj kolaž fotografij

Avtor: Anja Mikl, mag. psih. in Tadeja Horvat, mag. graf. inž.

Ko se začnejo poletni meseci počasi prevešati v jesenske, dnevi postajajo nekoliko krajši, večeri pa se že podaljšujejo in prinašajo nove možnosti za ustvarjalni izkoristek tega časa. Eden izmed naših predlogov je izdelava fotokolaža ali celo fotoalbuma tvojih najljubših poletnih spominov. To lahko narediš s pomočjo različnih programov, aplikacij na telefonu ali pa se poslužiš bolj »tradicionalnega« načina razvijanja fotografij in lepljenja le-teh v album. Te je morda kateri izmed predlogov navdušil?

Zakaj izdelati fotokolaž?

Razlogov za izdelavo lastnega poletnega fotokolaža ali fotoalbuma je veliko. Kot pomembnega bi izpostavili (samo)refleksijo. Med poletnimi počitnicami se ti je morda zgodilo kaj takega, kar bi si želel_a zapomniti ali pa deliti s prijatelji. In kaj je lahko še boljša ideja kot pa izdelava fotokolaža ali fotoalbuma?  Priprava le tega je lahko dobra priložnost, da se spomniš, kaj vse se ti je zgodilo v poletnih mesecih, koga vse si spoznal_a in kaj vse si se v tem času naučil_a. Na ta način lahko usmerjeno zbereš svoje misli in občutke, jih nekoliko pregledaš in razmisliš o tem, kaj se je v določeni situaciji dogajalo v tebi, kaj je bilo pozitivnega, kaj bi lahko bilo drugače in kaj si želiš v prihodnosti.

Odgovorov na »zakaj« je torej veliko, vsekakor pa ti predlagamo, da tudi ti odkriješ svojega.

V nadaljevanju je navedenih nekaj programov in aplikacij, ki se jih lahko poslužiš za spletno izdelavo fotokolaža:

1)      Photojoiner: https://www.photojoiner.net/features/collage-maker

2)      Fotojet: https://www.fotojet.com/features/photo-collage/

3)      Cewe: https://www.cewe.si/stenski-dekor/kolaz-foto.html

Izdelke lahko na koncu natisneš na papir želene velikosti ali pa jih shraniš v digitalni obliki. Zagotovo pa bo tvoja soba izgledala še bolj prijetno, če jo bodo krasili kakšni lepi poletni spomini. 

 

Namig: Kako posneti atraktivne fotografije?

Ljudje imamo že od nekdaj radi estetske izdelke in nič drugače ni pri fotografijah. Obstaja nekaj usmeritev, kako lahko posnameš atraktivno fotografijo; strokovnjaki se strinjajo, da je skrivnost pri vseh osnovno pravilo oblikovanja oz. tretjine. Nekaj več o tem, kako fotografirati v skladu s tem pravilom, lahko prebereš na naslednji povezavi, kjer ti strokovnjaki zelo pregledno in razumljivo razložijo in te usmerijo: https://fotoucilnica.com/zakaj-je-pravilo-tretjin-tako-pomembno

 

Fotografiranje in dobro počutje

Aktualne raziskave ugotavljajo, da je fotografiranje - kot dejavnost - dobro za naše duševno zdravje. Omogoča nam, da se lažje izražamo, hkrati pa lahko fotografiranje našo pozornost preusmeri na pozitivne dogodke ali stvari v življenju, s čemer se poveča občutek naše vrednosti, hkrati pa se niža nivo stresnega hormona kortizola. Fotografiranje, še posebno terapevtsko fotografiranje, nam tako lahko ponudi veliko več perspektiv, skozi katere lahko gledamo na svet in življenje.

Želimo ti veliko zanosa pri ustvarjanju!