Skoči do osrednje vsebine

Ujemi poletje: kaj početi med počitnicami

Avtor: Anja Bohinec, mag. soc. del., Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za proučevanje in razvoj zdravja

Lepota počitnic ni odvisna od destinacije oziroma oddaljenosti destinacije, ampak od tega, kako preživiš svoj čas. Nič ni narobe, če med počitnicami ne odpotuješ na drugi konec sveta, saj lahko imaš tudi doma čudovite počitnice! Verjemi, da popolne fotografije, ki jih morda na spletu objavljajo nekateri tvoji vrstniki, kažejo le določen del njihovega življenja in ni nujno, da so vse realne. Nekdo je lahko na fotografiji nasmejan, a v resnici je lahko njegovo počutje popolnoma drugačno in mu potovanje ne predstavlja nobenega posebnega doživetja. Ni nujno vse tako, kot se morda zdi na prvi pogled. Zato ne primerjaj svojega življenja s tem, kar vidiš na družbenih omrežjih, raje se osredotoči na lastne izkušnje in radosti.

Čar poletnih počitnic je v tem, da ponujajo edinstveno priložnost za sprostitev, pustolovščino in odkrivanje novih stvari. Dolgi in sončni poletni dnevi omogočajo več gibanja na prostem, zato je poletje idealen čas za raziskovanje novih aktivnosti, ki jih sicer morda ne bi imeli priložnosti preizkusiti.

 

Počitnice so lahko enkratne tam, kjer smo. Kjerkoli pravzaprav. Spodbujamo te, da o prostem času razmišljaš ustvarjalno, slediš svojim občutkom in se preprosto zabavaš. Med počitnicami počni stvari, ki te veselijo, naj te obkrožajo ljudje, ki so ti pri srcu. Sprosti se in uživaj - pa naj bo to doma, v bližnjem parku, v gozdu, ob bližnji reki ali pa na morju.

  • Raziskovanje narave: obiskovanje hribov, sprehajanje po gozdu, kolesarjenje ali pa preprosto raziskovanje bližnjih parkov - nadihaj se svežega zraka, razgibaj se, naužij se narave …

  • Gibanje in športne aktivnosti: preizkusi dejavnosti, ki te zanimajo, pa jih še nisi imel/a priložnosti poskusiti; npr. jogo, plezanje, karkoli te zanima. S prijatelji, znanci in sosedi se srečaj na igrišču, kjer lahko igrate številne športne igre, npr. košarko, nogomet, badminton, itd. Telesna aktivnost ni koristna le za zdravje, pomaga tudi, da se boljše počutiš, saj odpravlja stres.

  • Prostovoljstvo: je koristen način preživljanja časa, s katerim pozitivno vplivaš nase in na druge ljudi. Prostovoljstvo krepi samozavest in samozaupanje. S prostovoljstvom pomagaš spreminjati svet na bolje, hkrati pa pomagaš drugim. Prostovoljstvo je prav tako dober način za spoznavanje novih ljudi ter za pridobivanje dragocenih izkušenj, ki lahko oblikujejo tako tvojo osebno kot poklicno rast in organizacijske spretnosti.

  • Druženje: preživi čas s prijatelji in z družino; organiziraj piknik ali družabni večer ali pa preprosto srečanje, kjer se lahko družite in pogovarjate.

  • Kulturne dejavnosti: obišči muzej, galerijo ali zgodovinske znamenitosti v okolici. Poletno dogajanje tvojega kraja morda omogoča obisk kakšnega koncerta ali lokalne prireditve.

  • Branje: obišči knjižnico, preberi kakšno dobro knjigo; raziskuj teme, ki te zanimajo.

  • Ustvarjanje: morda rad rišeš, slikaš, pišeš zgodbe – ustvarjaj, kar želiš! Oblikuj svoj lonček z modelirno maso ali pa preprosto ustvarjaj s predmeti, ki bi jih drugače zavrgel. Poznaš moto DIY - »do it yourself« - naredi sam?

Pusti domišljiji prosto pot…

Ima tvoj kraj mladinski center? Obišči ga! Mladinski centri ponujajo številne aktivnosti tekom poletja. Na povezavi najdeš seznam mladinskih centrov po regijah in povezave do njihovih spletnih strani: https://www.mlad.si/informacije/mladinski-centri/

Poletne počitnice so čas za počitek, zabavo, sprostitev in uživanje v dejavnostih, ki te veselijo - so čas za ustvarjanje lepih spominov, ki ostanejo z nami za vedno. Poletje prinaša občutek svobode in omogoča razbremenitev ter odmik od šolskih obveznosti. Sprosti se, uživaj v trenutku, si oddahni in naberi energijo za novo šolsko leto. A tudi med počitnicami se lahko zgodi, da te kdaj preplavijo neprijetni občutki - kar je povsem normalno. Takšni občutki običajno sčasoma izginejo, a če se pojavi brezvoljnost ali slaba volja, si lahko pomagaš z dejavnostmi, ki so ti všeč. Ukvarjanje s športom, gibanje, poslušanje glasbe ali preživljanje časa s prijatelji so odlični načini, da se razvedriš in izboljšaš svoje počutje.