Skoči do osrednje vsebine

Čarobnost in zdravilnost zgodb

Avtor: Božena Kolman Finžgar

Poznaš pesem Bit glasbene skupine Zmelkoow, ki govori o smislu življenja? Takole gre:

»/…/ našli smo bit okroglo in debelo
se je skrivala na otoku sredi oceana
s sladoledom v roki vsa nasmejana. /…/«

» /…/ o bit usmili se nas
in povej enkrat za vselej na glas
kaj je smisel in namen kako je treba živet
da bomo srečni in zdravi od glave do pet

smisel življenja je ležanje na plaži
z možgani na off in čivavo na straži
visenje v mreži med dvemi drevesi
slalom v ravnini z zarjavelimi kolesi

smisel življenja je jahanje oblakov
pihanje v sonce in lomljenje korakov
sanjanje parnika na modrem ogledalu
piknik z mravljico in luknja v sandalu /…/«

Četudi se nam želje in pričakovanja po takšnih počitnicah uresničijo - ležanje na plaži, po možnosti v viseči mreži, z osvežilno pijačo v roki (ali vsaj blizu, da nam ni potrebno vstati), opazovanje oblakov … - to ni prav dolgo zabavno početje. Seveda lahko z zanimanjem opazujemo druge ljudi … poslušamo glasbo … se priklopimo na telefon, prebrskamo, kaj počnejo prijatelji, znanci, pa osebe, ki jim sledimo na Tiktoku, Instagramu, SnapChatu, …, prebrskamo še kakšen blog ali podkast … dremuckamo ali spimo, kar pa tudi ne traja v nedogled. Če ne najdemo dobre družbe, se tudi pogovarjati nimamo s kom. In tako nam lahko postane dolgčas.

Takrat nam ostanejo lastni možgani, kar pomeni, da lahko razmišljamo, sanjamo o tem, kaj bi, če bi …  lahko pa beremo.

Branje je užitek in branje dobrih knjig je specialni užitek.

Knjige nas lahko ponesejo daleč proč, v druge kraje, beremo o zanimivih dogodkih, ljudeh, fantazijskih ali  fantastičnih svetovih. 

O knjigah se lahko pogovarjamo skoraj s komerkoli. Pogovor je več kot to, da rečemo, da je knjiga dobra, ali da nam je oz. ni všeč. Pravzaprav se tukaj dotaknemo bistva in tega, kaj je dobra knjiga. Ljudje smo si zelo različni in knjige tudi.

Kaj je biblioterapija?

Po SSKJ (Slovar slovenskega knjižnega jezika):

bíblioterapíja -e ž (ȋ-ȋ) med.
zdravljenje, zlasti čustvenih težav, z branjem ustreznih knjig /…/

Fran.si, 10. 7. 2023

Za nekoga je lahko knjiga super, ista knjiga je za drugega čisti obup. Zame je dobra knjiga tista, ki se me dotakne, pusti sled, sproži razmišljanje. Za kakšno knjigo se mi zazdi, da bi po njej lahko posneli film in včasih si v glavi tudi naredim scenarij za kakšen filmski prizor. Prav zabavno je postavljati sceno po opisu, kako izgledajo osebe, kaj rečejo (včasih so »moji« dialogi tako »leseni« …). Če sem brala knjigo in potem gledala film, sem se vedno čudila, katere prizore so izbrali režiserji in kako drugače izgledajo igralci in prizorišča! In to je to: vsak si v svoji glavi naredi predstavo, film.

Vsakdo drugače vidi, kaj je bistvo knjige. To je odvisno od izkušenj (v katerem življenjskem obdobju smo), osebnosti, razpoloženja (katere težave in probleme imamo) in še marsičesa.

Če nam je samo dolgčas, lahko posežemo po kratkih zgodbah ali romanih s humorno vsebino, kriminalkah, fantazijskih in fantastičnih zgodbah. Tudi stripi so super.

Če smo malo ali nesmrtno zaljubljeni, posežemo po ljubezenskih romanih, po možnosti ne samo takih, kjer zaljubljenca premagata vse krize in težave in skupaj srečno živita do konca svojih dni. Vemo, že če pogledamo svoje starše, da temu ni tako, zato beremo tudi  bolj realistične knjige.

Med počitnicami beremo tudi knjige, za katere prej nismo imeli dovolj časa, tematika pa nas zanima (o kolesarjenju, pohodništvu, kakšni znani osebnosti, modi ...).

Poletje je tudi čas za poezijo. Zanjo je poleg časa potrebno posebno občutje, da se nas dotakne.  Čudovita je pesem Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad:

»/…/ nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen -
ker drevesa in trave vedo za samoto
- kajti koraki vselej odidejo dalje,
pa čeprav se za hip ustavijo -
ker reka ve za žalost
- če se le nagne nad svojo globino -
ker kamen pozna bolečino
- koliko težkih nog
je že šlo čez njegovo nemo srce -
nekoga moraš imeti rad,
nekoga moraš imeti rad,
z nekom moraš v korak,
v isto sled -  /…/«

Kako malo izbranih besed veliko pove!

In koliko občutkov: osamljenost, žalost, bolečina, me ima kdo rad …

Čas za pogovor s seboj

Ko je več časa, je tudi čas za »pogovor« s sabo. Tudi to se da početi v viseči mreži:

  • Me kaj skrbi?
  • Imam kakšne težave?
  • Se s kom ne razumem?
  • Bi se moral/a s kom pogovoriti, pa ne vem, kako naj začnem, kako naj sploh povem?

Oglejmo si primer. Če se tvoja starša razhajata, je težko, na primer, kar reči: »Moji starši se bodo ločili …« Obenem veš, da je treba povedati prej ali slej in bolje je, da poveš prijateljem, deliš svoje skrbi in pri srcu ti bo lažje. Tudi vprašanj je tako mogoče manj, manj je dvomov, ali drugi že vejo in kaj si mislijo. Lahko posežemo tudi po knjigah s to tematiko, zgodbah ali strokovnih priročnikih, si ob njih odgovorimo na dvome in vprašanja. Na primer razčistimo pri sebi, da za odnose staršev nismo niti krivi niti odgovorni. Že to, da razčistimo stvari v svoji glavi in sami zase, je veliko olajšanje. Knjige, zgodbe … so nam pri tem lahko v pomoč.

Skozi pogovore o knjigah se tudi povezujemo z drugimi. Vedno lahko začnem: »Prebrala sem (dobro) knjigo, ki govori … in točno to se dogaja pri nas.«

Zgodbe v knjigah se nas dotaknejo, usode oseb se nas dotaknejo in nam pomagajo, da se »pogovorimo« sami s seboj in posledično, če je potrebno, tudi z drugimi. Zgodbe lahko najdemo za (skoraj) vsako težavo.

Zgodbe nam tudi sporočajo, da težav nimamo samo mi, imajo jih tudi drugi - celo taki, ki pišejo knjige.

Zgodbe in dobre knjige najdemo na portalu https://www.dobreknjige.si, še bolje pa je oditi v knjižnico, kjer poiščemo knjige na ustrezno tematiko.

In še to: izposoja v slovenskih splošnih knjižnicah je za vse do 18. leta starosti brezplačna, in če knjig ne bi odnesli domov, jih lahko preberemo tudi v knjižnici, saj imajo, zlasti malo večje knjižnice, tudi prostor za pregledovanje gradiva, kakšen miren kotiček ali čitalnico, nekatere tudi študijske sobe. Kot e-knjige pa jih lahko beremo tudi na telefonu.

 *Avtorica članka Božena Kolman Finžgar je dobitnica Čopove diplome za življenjsko delo, najvišje stanovske nagrade na področju knjižničarstva.*

 

Viri:

  • Pesniška zbirka Komadi: 111 pesmi za mlade in njim podobne, Mladinska knjiga, 2004.
  • Pesniška zbirka: Nekoga moraš imeti rad, avtor Ivan Minatti, Mladinska knjiga, 2013.