Skoči do osrednje vsebine

Kako lahko s prehrano in prehranjevalnimi navadami vplivaš na zdravje svojih zob

Avtor: dr. Stella Sekulić, dr. stom., spec., Jerneja Kožar, mag. inž. prehrane, Simona Mušič, mag. znanosti s področja živilstva

Nekatera hranila, v prvi vrsti so to sladkorji, močno škodujejo zobem, obstajajo pa tudi taka, ki zobe in dlesni pomagajo zaščititi in okrepiti. Pogosto uživanje prigrizkov, zlasti sladke ali kisle hrane, lahko poveča možnosti za težave s tvojimi zobmi. Izogibaj se sladkim pijačam, za žejo si rajši izberi navadno vodo ali nesladkani čaj. Izbiraj bolj zdrave prigrizke, kot so sveže sadje, zelenjava in mlečni izdelki.

Hranila, ki škodujejo zobem

Sladkor je najpomembnejši dejavnik za razvoj zobne gnilobe ali kariesa. Bakterije v zobnih oblogah sladkor razgradijo v kisline, ki znižajo pH vrednost v ustni votlini. Zaradi kislega okolja se raztapljajo mineralne snovi v zobni sklenini, ki vodijo v občutljivost in propad zob (karies). Največji potencial za nastanek kariesa ima saharoza (namizni sladkor), ki je prisoten v sladkih pekovskih izdelkih, čokoladi, sladkih (gaziranih) pijačah, bonbonih, sladkanih kosmičih, ipd. Na nastanek kariesa vpliva tudi lepljivost hrane, saj takšna hrana ostane dlje časa na zobeh in s tem poveča možnost za nastanek kariesa (npr. bombon, ki se oprime na zob).

Raje brez prigrizkov med obroki

Da preprečiš razvoj kariesa, se izogibaj uživanju sladkih pijač, škrobnatih jedi in sladkih prigrizkov med enim in drugim obrokom. Raje jih uživaj kot del obroka, seveda v zmernih količinah.

Nekatera živila lahko poleg sladkorjev vsebujejo tudi kisline (npr. gazirane pijače). Takšne kisline so tudi v citrusih (limone, pomaranče, mandarine). Kisline zaradi  nizke vrednosti pH deloma razmehčajo zobno sklenino. To raztapljanje sklenine, ki ni bakterijskega izvora, imenujemo erozija. Da preprečiš razvoj zobne erozije, kisle hrane ali pijače ne zadržuj v ustih. Prav tako zob ne ščetkaj pred uživanjem kisle hrane in s ščetkanjem počakaj vsaj eno uro po zaužitju, da ne odstraniš razmehčane sklenine.

Hranila, ki ščitijo zobe in dlesni

Uravnotežena prehrana, ki je hranilno bogata, ni dobra le za telo, ampak tudi za tvoj nasmeh. Z uravnoteženo prehrano si zagotoviš življenjsko pomembne vitamine, minerale in druga pomembna hranila, ki sodelujejo tudi pri izgradnji zob. Uživaj raznovrstno hrano, sestavljeno iz priporočenih skupin živil: polnovredna žita in žitne izdelke, zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, ribe, puste vrste mesa, stročnice, rastlinska olja, v več dnevnih obrokih.

Zobje so v večini sestavljeni iz mineralov, kot sta kalcij in fosfor. Uživanje hrane, bogate s temi minerali, pomaga okrepiti sklenino ter preprečuje nastanek kariesa. V prehrano dnevno vključuj živila, bogata s kalcijem (zelenolistna zelenjava, stročnice, oreščki in mlečni izdelki) ter beljakovinska živila, ki so dober vir fosforja (soja, oreščki, jajca, meso, ribe).

Vitamin C je antioksidant, ki pomaga ohranjati zdrave dlesni. Veliko vitamina C vsebujejo živila, kot so paprika, zelje, jagode, agrumi. Za preprečitev zobne erozije takšna živila zauživaj kot del obroka.

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri razvoju kosti in zob. Pomaga tudi pri boljši absorbciji kalcija. Zadostne količine vitamina D telesu omogočaš z zmernim izpostavljanjem soncu ter z uživanjem živil, kot so ribje olje, ribe, jajca in živila obogatena z D vitaminom.

Ali veš?

Medtem ko umetna sladila na splošno veljajo za varna in prijazna tako za ustno zdravje kot za zdravje na splošno, je pomembno biti pozoren na celotno sestavo izdelkov, v katerih se nahajajo in kako se prilegajo posameznikovi prehrani ter navadam ustne higiene.

Umetna sladila se pogosto uporabljajo kot nadomestki sladkorja v različnih živilih in pijačah. Za razliko od naravnih sladkorjev so umetna sladila na splošno nehranljiva in ne prispevajo k zobni gnilobi na enak način kot sladkorji. Namreč, ne fermentirajo bakterije v ustih, kar pomeni, da ne proizvajajo kisline kot stranskega produkta, ki je ključni dejavnik pri razvoju kariesa. Zato imajo lahko umetna sladila manjši potencial, da povzročijo karies v primerjavi s sladkorji.

Nekatera umetna sladila, kot so tista, ki se nahajajo v bonbonih ali žvečilnih gumijih brez sladkorja, lahko spodbudijo nastajanje sline, ki pomaga nevtralizirati kisline v ustni votlini in izpirati delce hrane, ki se zataknejo med zobe, kar prispeva k boljšemu ustnemu zdravju. Nekatera znana sladila so ksilitol, manitol in sorbitol in jih pogosto lahko zaslediš med sestavinami žvečilnih gumijev.

Kljub temu pa so lahko nekateri izdelki, ki vsebujejo umetna sladila, še vedno kisli zaradi drugih sestavin, kot so arome ali kisline, ki se uporabljajo za konzerviranje. Kisla hrana in pijača lahko sčasoma prispevata k eroziji zobne sklenine.

Bistveno je razmisliti tudi o tem, kako se uživanje umetnih sladil ujema s prehrano na splošno in navadami ustne higiene posameznika. Na primer, če ljudje uživajo umetno sladkane izdelke skupaj z drugo hrano, ki vsebuje veliko sladkih živil in pijač, ter nimajo ustrezne ustne higiene, je lahko celoten vpliv na ustno zdravje in splošno zdravje negativen.

Učinki, ki jih imajo umetna sladila na splošno zdravje, so bili predmet različnih razprav in raziskav, saj lahko vplivajo na uravnavanje telesne teže, krvni sladkor in inzulinski odziv, črevesno mikrobioto, okusne preference in izbiro hrane (nekateri ljudje lahko občutijo neželene učinke, kot so glavoboli ali nelagodje v prebavilih), duševno zdravje (nekateri ljudje lahko občutijo tesnobo in depresijo). Za ohranjanje in krepitev zdravja zob kot tudi dlesni je pomembna raznovrstna prehrana, ki jo razporediš na štiri do pet dnevnih obrokov. Izogibaj se pogostemu uživanju sladkih in kislih živil, še posebej sladkim pijačam, za žejo pa si raje privošči vodo.

 

Več na:

https://nijz.si/publikacije/vzgoja-za-ustno-zdravje-prehrana-in-higiena/

https://nijz.si/publikacije/za-odlicno-ustno-zdravje-od-nosecnosti-do-zrelih-let/

https://www.tooth-life.com/nutritional-deficiency-and-teeth-sensitivity.php