Skoči do osrednje vsebine

Moj starš pije

Avtor: Karmen Henigsman, mag. psihologije

V Sloveniji je pitje alkohola velik problem - podatki o porabi alkohola in posledicah pitja alkohola nakazujejo, da se težave zaradi pitja alkohola pojavljajo v marsikateri slovenski družini. Pitje starša vpliva na vsakogar v družini, saj povzroča stresno in negotovo okolje. Se morda s tem srečuješ tudi ti? Preberi več o tem, kaj lahko narediš in kje lahko poiščeš pomoč.

Nisi sam

Si kdaj zmeden glede spremenjenega vedenja mame ali očeta, kadar kdo od njiju pije ali kadar pijeta oba? Se kdaj čutiš krivega, vendar nisi prepričan zakaj? Imaš občutek, da se trudiš prikrivati razmere doma? Te je pogosto sram domov povabiti prijatelje? Se čutiš drugačnega od svojih vrstnikov? Imaš občutek, da noben ne more razumeti tvoje situacije? 

Najprej ti želimo sporočiti, da nisi sam, čeprav imaš pogosto takšen občutek. V Sloveniji je pitje alkohola velik problem, kar pomeni, da se zelo verjetno s podobno situacijo sooča tudi kdo iz tvoje šole, razreda. Jasnih podatkov o tem, koliko družin živi z alkoholizmom, ni, vendar podatki o porabi alkohola in posledicah pitja alkohola nakazujejo, da se težave zaradi pitja alkohola pojavljajo v marsikateri slovenski družini. Pitje starša vpliva na vsakogar v družini, saj povzroča stresno in negotovo okolje. Otroci in mladi, ki prihajate iz družin, v katerih so prisotne težave zaradi pitja alkohola, se morda počutite drugačni, kdaj tudi bolj zreli od svojih vrstnikov. To je zato, ker odraščate v okoliščinah, ki so vsakodnevni izziv.

Želimo, da veš predvsem naslednje:

  • nisi tisti, ki je povzročil pitje starša;
  • nisi tisti, ki bi lahko kontroliral pitje starša;
  • nisi tisti, ki bi lahko ozdravil pitje starša.

Kaj lahko narediš:

  • kolikor je v tvoji moči, poskrbiš zase in za svoje dobro počutje;
  • lahko spregovoriš o svojih občutkih in stiski;
  • lahko sprejemaš zdrave odločitve.

 *   lahko se obrneš po pomoč ali poiščeš podporo pri Alateen.

Če te bolj podrobno zanima, kaj lahko narediš sam in kam se lahko obrneš po pomoč, lahko več prebereš tukaj.

Viri in literatura:

Povzeto in prilagojeno po: ameriška NACOA (National Association for Children of Alcoholics)