Skoči do osrednje vsebine

Kaj lahko naredim sam in kam se lahko obrnem po pomoč?

Avtor: Karmen Henigsman, mag. psihologije

Obrni se po pomoč in zaupaj

Ne pozabi, nisi sam. Pomembno je, da se obrneš na nekoga, ki mu zaupaš in ti lahko nudi oporo, ti svetuje ali te podpre v težkih trenutkih. Dobro je, da je to kakšna odrasla oseba v tvojem življenju, ki ti je blizu: teta, stric, babica, dedek, učitelj_ica, šolski svetovalec_ka, duhovnik ipd. Na voljo imaš tudi različne spletne svetovalnice, kot je To sem jaz in skupino za samopomoč, ki se imenuje Alateen. Še več virov opore najdeš tukaj.

Pomemben si, pomembna si

Vzemi si čas in prostor zase. Tudi drugim v podobni situaciji je pomagalo, da so imeli svoje hobije, interese, ki so jim zapolnili čas, ki je bil namenjen samo njim. To je lahko katera koli aktivnost, ki te pomirja ali veseli: branje knjige, druženje s prijatelji, športne aktivnosti, petje ali igranje inštrumenta, pisanje poezije, pevski zbor, taborništvo ipd. Tako lahko daš skrbem in stiski tudi svoj počitek.

S tem, kar čutiš, ni nič narobe

Otroci iz družin, kjer je prisotna zasvojenost z alkoholom, se pogosto čutite razdvojeno. Po eni strani si jezen na staršev alkoholizem in na to, kakšna oseba postane starš, kadar pije, po drugi strani pa imaš svojega starša rad. Ti občutki so povsem normalni in lahko vzbujajo zmedenost, ki se lahko pokaže tudi kot jeza ali žalost. V teh primerih pomaga, da vse te občutke izraziš. Lahko jih zapišeš, komu poveš, vodiš dnevnik, pišeš poezijo, rišeš ali slikaš. Nekaterim pomaga, da napišejo pismo staršu, v katerem pojasnijo, kako se počutijo. Ob tem ni nujno, da pismo dejansko izročiš staršu. Pomembno je, da svoje občutke ubesediš, saj si tako tudi na dobri poti, da jih sprejmeš.  

Informiraj se

Včasih nam je lažje, če boljše razumemo stvari, ki se nam dogajajo, ali pa pogledamo na njih še na kakšen drugačen način. Informiraj se o bolezni, kot je zasvojenost z alkoholom. Preberi tudi kaj o izkušnjah, ki so jih doživeli drugi v podobnih okoliščinah. Poišči kakšno knjigo na to temo ali preglej spletni povezavi na društvo za pomoč otrokom alkoholikov - NACOA in Alateen. Branje o izkušnjah drugih in o sami bolezni nam včasih pomaga, da lažje razumemo, kaj se nam dogaja, hkrati pa se zavemo, da nismo edini, ki gremo čez takšne izkušnje. 

Viri in literatura:

  • Povzeto in prilagojeno po: ameriška NACOA (National Association for Children of Alcoholics)