Skoči do osrednje vsebine

Kaj se zgodi z našimi možgani, ko uporabimo marihuano?

Avtor: Andreja Drev, uni. dipl. nov., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Ob uporabi marihuane (kajenje, vejpanje) THC hitro potuje iz pljuč v krvni obtok, preko katerega se potem prenaša v vse organe v našem telesu vključno z možgani. Učinki THC se začno skoraj takoj in lahko trajajo od ene do treh ur. Vplivajo lahko na naše odločanje, koncentracijo in spomin tudi nekaj dni po uporabi, še posebej to velja za osebe, ki marihuano uporabljajo redno. Če se marihuano zaužije s hrano ali napitki, učinki THC nastopijo nekoliko kasneje, večinoma v 30 minutah do ene ure in lahko trajajo več ur.

Ko THC vstopi v možgane, se veže na živčne celice s specifičnimi receptorji, ki se imenujejo kanabinoidni receptorji. Ti receptorji se aktivirajo s kemičnimi snovmi, ki so podobne THC, vendar se v našem telesu pojavljajo naravno in so del tako imenovanega kanabinoidnega sistema. Ta sistem je pomemben za normalni razvoj in delovanje možganov.

Večina kanabinoidnih receptorjev se nahaja v delih možganov, ki nadzorujejo zadovoljstvo, spomin, mišljenje, koncentracijo, čutno percepcijo, percepcijo časa in koordinacijo gibov. Marihuana se veže na kanabinoidne receptorje in aktivira kanabinoidni sistem, kar povzroči »zadetost«. Marihuana povzroči tudi, da se v možganskem centru za nagrajevanje sprosti več dopamina, kot bi se ga sicer, kar sproži pozitivne občutke za »zadetost« in okrepi željo, da bi marihuano uporabili ponovno. Drugi učinki marihuane zajemajo še: spremembe v percepciji in razpoloženju, slabšo koordinacijo, težave v mišljenju in reševanju problemov, težave pri učenju in pomnjenju.

Marihuana ciljano deluje tudi na možganski center za nagrajevanje. Kaj to pomeni? Človek se je razvil tako, da ob tistih vedenjih, ki so pomembna za njegovo preživetje (npr. prehranjevanje, spanje, spolnost), občuti ugodje in jih zato rad ponavlja. A tudi uporaba marihuane v posamezniku sproža ugodje, vendar je to ugodje precej intenzivnejše kot ob vedenjih, ki so pomembna za posameznikovo preživetje. Marihuana tako prelisiči možgane in jim daje lažno sporočilo, da je uporaba marihuane pomembno vedenje, ki ga je treba ponavljati. Ugodje, ki ga posameznik občuti ob uporabi marihuane, je torej pomemben motivator za ponavljanje tega vedenja.

Pomembno!

  • Možgani se aktivno razvijajo vse do približno 21 leta. V tem obdobju so zelo ranljivi  (precej bolj kot možgani odraslega človeka) za škodljive dolgoročne posledice negativnih vplivov iz okolja, kot je npr. tudi izpostavljenost THC.

    Pogosta uporaba marihuane v času mladostništva lahko vpliva na spremembe v možganih, vodi lahko v zasvojenost, duševne motnje in celo vpliva na nižji IQ posameznika. Zaradi vseh možnih posledic se uporaba marihuane v mladostništvu odsvetuje.