Skoči do osrednje vsebine

Počitniško delo za dijake in študente

Avtor: Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.

Ali si tudi ti razmišljal/a, da bi pričel/a z delom kot dijak oziroma študent in ne veš, kako pričeti? V prispevku boš našel/la nekaj napotkov za lažji pričetek. Veselo na delo!

 • Kako pričeti z delom?

  Kako pričeti z delom?

  Na začetku se je smiselno vključiti v študentski servis. Študentskih servisov v Sloveniji je več, zato svetujemo, da malce pobrskaš po spletu in si enega izbereš. Nato se je treba v izbrani študentski servis včlaniti. Včlaniš se lahko preko spleta ali osebno. Nato si sam/a ali s pomočjo servisa poiščeš sebi primerno delo, pridobiš napotnico za delo in že lahko pričneš.

 • Kje lahko najdem delo?

  Kje lahko najdem delo?

  Vsa razpoložljiva dela so objavljena na spletni strani izbranega študentskega servisa. Navadno je ob objavi zapisana vrsta dela, zaslužek, kratek opis dela, kraj dela, delovni čas, pogoji in drugi pomembni podatki. Pri izbiri dela svetujemo, da si izbereš takšno delo, ki te zanima in pritegne. Pomembno je, da te izbrano delo ne bo preveč obremenjevalo in ti bo dopuščalo nemoteno opravljanje šolskih obveznosti. Najpomembnejše pa je, da si izbereš takšno delo, v katerem boš užival/a.

 • Kaj je to napotnica?

  Kaj je to napotnica?

  Napotnica je dokument, katerega potrebuješ za pričetek z delom. Napotnico ti izda študentski servis. Pomembno je, da imaš napotnico pripravljeno preden začneš z delom, saj gre v nasprotnem primeru za delo na črno, ki pa ni dovoljeno.

 • Kdo lahko dela?

  Kdo lahko dela?

  Preko študentskega servisa lahko dela vsak s statusom dijaka oziroma študenta, ki je zaključil osnovno šolo in dopolnil 15 let.

 • Koliko lahko zaslužim?

  Koliko lahko zaslužim?

  Minimalna urna postavka je 5,21 € neto (gre za določeno urno postavko meseca februarja 2022). To je znesek, ki ga za vsako uro s strani študentskega servisa prejmeš na svoj račun. Pri kakšnem delodajalcu lahko zaslužiš tudi več kot to.

 • Ali obstajajo kakšne omejitve pri delu za dijake oziroma študente?

  Ali obstajajo kakšne omejitve pri delu za dijake oziroma študente?

  Dijakom svetujemo, da zaradi šolskih obveznosti delajo le med počitnicami oziroma si izberejo priložnostna dela, ki ne trajajo predolgo časa. V kolikor opaziš, da zaradi dela začenjaš dobivati slabe ocene oziroma ne moreš več slediti v šoli, je morda to opozorilni znak, da prekineš z delom oziroma zmanjšaš njegov obseg. Velja tudi, da mlajši od 18 let ne smejo delati ponoči (med 22. in 6. uro), več kot 8 ur na dan in več kot 40 ur na teden, ne smejo prodajati tobačnih izdelkov in opravljati del, pri katerih je povečano tveganje za nezgode (npr. delo na višini, dvigovanje težkih predmetov …).

(Prva) zaposlitev je pomemben in prelomen dogodek!

Pred (prvo) zaposlitvijo je treba dobro premisliti, ali si si izbral/a sebi primerno delo. Zraven študentskega servisa obstajajo tudi druge poti do iskanja počitniškega dela. Svetujemo, da se glede počitniškega dela pogovoriš še s starši, prijatelji ali znanci. Prepričani smo, da boš tudi pri njih dobil kakšen nasvet. Morda je tudi smiselno premisliti o kontaktiranju podjetja, ki te pritegne in v katerem si želiš delati.

Pogumno in uspešno iskanje zaposlitve!