Skoči do osrednje vsebine

Impulzivno nakupovanje ali zakaj imamo občutek, da moramo nekaj nujno kupiti?

Avtor: Nina Govc, projekt Kako si?

V času praznične nakupovalne mrzlice marsikdo impulzivno nakupuje – brezglavo in vsepovprek. Včasih nakupujemo tudi stvari, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujemo (imeli pa smo občutek, da jih moramo nujno kupiti in imeti). Morda se kdo ob zvoku odprte blagajne in rokah, polnih vrečk, počuti dobro in izpopolnjeno. Nato pa se zgodi, da ob vrnitvi domov kupljene stvari odloži, nanje pozabi in se jih morda niti ne dotakne več. Tukaj ne gre zgolj za »nenačrtovano nakupovanje« - nakupi so velikokrat nenačrtovani, a niso impulzivni. Nenačrtovani nakupi so običajni nakupi, ki se zgodijo nepričakovano, ali nakupi, ki so preprosto premalo pomembni, da bi jih načrtovali oz. o njih razmišljali vnaprej.

Kdaj pride do impulzivnega nakupovanja in kaj nas žene v to?

Ko so raziskovalci posameznike povprašali, kaj jih je spodbudilo k impulzivnemu nakupovanju, so v svojih odgovorih kot razlog največkrat navedli pozitivno razpoloženje in prijetne občutke. Ljudje so namreč v osnovi motivirani, da iščejo užitek in se izogibajo bolečini. Zaradi tega je prijetno počutje ali dobro razpoloženje pomemben cilj impulzivnega nakupa.

V svojih nakupovalnih navadah se precej razlikujemo. Nekateri so pogosti impulzivni kupci in to počnejo vedno, ko se pojavi priložnost, medtem ko drugi redko kaj kupijo brez temeljitega premisleka. Individualne razlike v impulzivnosti so globoko zakoreninjene v naši biološki zgradbi. Oglejmo si dva sistema v naših možganih. Prvi sistem je vedenjski aktivacijski sistem (BAS), ki se odziva na spodbude in namige za nagrajevanje ter uravnava približevalno vedenje. Drugi sistem je sistem vedenjske inhibicije (BIS), ki se odziva na znake kaznovanja, frustracije in negotovosti ter uravnava izogibanje vedenju. Vsak od obeh sistemov se med posamezniki razlikuje po občutljivosti. Ljudje z visoko odzivnim BIS so občutljivi na stres in tesnobo. Ljudje z visoko odzivnim BAS so nagnjeni k impulzivnosti, kar pomeni, da so se manj zmožni upreti dražljajem, ki sprožijo približevalno vedenje. Impulzivni posamezniki se običajno učijo iz nagrad in veliko manj iz kazni. To je lahko razlog, da impulzivni kupci težko opustijo svojo razvado, tudi če se soočijo z neugodnimi posledicami, kot je prazen bančni račun.

Tudi določene osebnostne lastnosti vplivajo na nagnjenost k impulzivnemu nakupovanju. 'Velikih pet' predstavlja pet osnovnih osebnostnih razsežnosti, za katere je bilo ugotovljeno, da so univerzalne in relativno stalne skozi celotno življenjsko dobo: ekstravertnost (družabnost in energičnost), sprejemljivost (prijaznost), vestnost, čustvena stabilnost ter odprtost. Nagnjenost k impulzivnemu nakupovanju je povezana z visoko ekstravertnostjo in z nizko izraženo vestnostjo ter odprtostjo. Ti rezultati kažejo, da ima impulzivno nakupovanje komponento, ki je zakoreninjena v osebnosti.

Kako se izogniti brezglavim nakupom?

Brez skrbi, z lastnimi ukrepi in samokontrolo lahko omejimo oziroma preprečimo možnosti impulzivnega nakupovanja. Za lažje spopadanje z decembrskimi in tudi drugimi prazničnimi ter priložnostnimi nakupi vam predstavljamo 5 načinov, ki vam bodo pomagali, da se boste lahko izognili morebitnemu brezglavemu zapravljanju, razsipnosti, stresu in razočaranju, ki ga takšno nakupovanje prinese.

  1. Tehniko SOS uporabite, ko občutite pritisk, da morate nekaj kupiti, čeprav tega ne potrebujete. Takrat stopite korak nazaj, globoko vdihnite in si povejte, kaj cenite oz. verjamete (npr. »Cenim varčevanje z denarjem.« ali »Vem, da sem sposoben pametno zapravljati.«). S tem boste pomirili svoj živčni sistem in se tako lažje osredotočili na pomembne stvari pri odločanju o nakupu.
  2. Med spletnim nakupovanjem, ki je izven vašega finančnega načrta zapravljanja, izkoristite Icebox Chrome razširitev. Le-ta na spletnih straneh gumb »Kupi« zamenja z »Daj na led« in vam tako ne dovoli brezglavega zapravljanja.
  3. Ne nakupujte lačni. Pred začetkom nakupovanja se najejte, da se med tem ne boste ustavljali v restavracijah in zapravili še več kot drugače. Še posebej pa se lačni izogibajte nakupovanju v živilskih trgovinah, saj boste skoraj zagotovo kupili več hrane, kot je potrebujete.
  4. Preberite informacije o izdelku. Dobro se prepričajte, da je izdelek, ki si ga želite kupiti, zares to, kar iščete. S tem lahko preprečite razočaranje, ki bi ga morda doživeli ob takojšnji nabavi, ne da bi se dovolj pozanimali.
  5. Počakajte in premislite. Kadar niste prepričani ali nekaj zares potrebujete, z nakupom počakajte vsaj 72 ur (za večje nakupe počakajte še dlje). Če si po tem času stvar še vedno želite oz. mislite, da jo potrebujete, jo kupite. V kolikor se vam ne zdi več nujno potrebna, ste uspešno prihranili nekaj denarja.

Vsi smo že kdaj  naleteli na razprodajo  »ne smete zgrešiti« ali na predmete, ki so za nas preveč mamljivi, da bi mirno šli mimo. Čeprav večina ljudi redko nakupuje impulzivno, je pomembno, da znamo prepoznati razliko med navadnim in impulzivnim nakupom. Naslednjič, ko se boste znašli v nakupovalni stiski, se spomnite korakov, s katerimi lahko obvladate ali preprečite nepotrebne nakupe. Denarnica vam bo hvaležna.

Viri in literatura:

Gray, J. A. (1975). The psychology of fear and stress. New York: McGraw-Hill.

Rook, D. W. in Gardner, M. P. (1993). In the mood: Impulse buying’s affective antecedents. Research in Consumer Behavior, 6, 1–28.

Stern, H. (1962). The significance of impulse buying today. Journal of Marketing, 26, 59–62.

Verplanken, B. in Herabadi, A. (2001). Individual differences in impulse buying tendency: Feeling and no thinking. European Journal of Personality, 15, S71–S83.

Verplanken, B. in Sato, A. (2011). The psychology of impulse buying: An integrative self-regulation approach. Journal of Consumer Policy, 34(2), 197-210.