Skoči do osrednje vsebine

Ideje za trajnostna darila s tvojo lastno noto

Avtor: Janja Ribič, projekt LIFE IP CARE4CLIMATE, Ministrstvo za okolje in prostor

Kaj bi nam v času novoletnih praznikov prineslo zadovoljstvo in iskrice v očeh, ko dobimo darilo? Česa bi se iskreno razveselili? In kaj bi radi podarili tistim, ki so za nas pomembni?

Super bi bilo, da si v letošnjem decembru postavimo naslednji izziv: Letos bom za najbližje izbral/a darila, s katerimi bom prispeval/a k boljšemu okolju. Izbral/a bom darila ali pa celo doživetja, ki so z okoljskega vidika boljša od običajnih.

Govorimo o trajnostnih darilih, o trajnostnem obdarovanju.

Trajnostno je tudi darilo, ki sledi načelu “manj je več”. Cilj trajnostnega obdarovanja je čim bolj zmanjšati uporabo virov, uporabiti naravne, biološko razgradljive materiale, tiste za večkratno uporabo ali za recikliranje, ki so že bili uporabljeni in še vedno obstajajo nekje na našem planetu, podpirati lokalne obrtnike, ipd. S trajnostnimi darili tudi mi sami prispevamo k zmanjšanju količin odpadkov in sprejemamo Zemlji prijazen življenjski slog.

Če smo te z idejo navdušili, ti predlagamo nekaj drugačnih daril:

Vprašaš se lahko: Kaj lahko ustvarim sam/a? Lahko kaj ponovno uporabim?

Imaš doma morda na voljo domače sadje, ki ga lahko vkuhaš v marmelado? Lahko pa sadje (jabolka, kakije idr.) posušiš in pripraviš za bližnje darila iz domačega suhega sadja ali pa ga preprosto naložiš v steklene kozarce, ki bi jih sicer zavrgli. Kozarce lahko tudi praznično porišeš, okrasiš z nalepkami in dodaš zgodbi svojo lastno noto (s posvetilom, sliko, prijaznim voščilom).

Vsekakor lahko v decembrskem času dan polepšajo odlični domači piškoti. Lahko jih lepo okrasiš in zapakiraš. Skupaj s skodelico dobre kave, čaja si jih bo rad privoščil prav vsak.

Doma izdelana voščilnica iz materialov, ki jih imamo doma, je vedno unikatno in posebno darilo. Z lepo mislijo polepšaš dan vsakemu obdarovancu. Kombiniraš lahko različne materiale, barve, …

Si posnel/a kakšno super fotografijo s prijateljem? Krasna ideja, da mu jo podariš in izdelaš okvir doma. Seveda bodo takšnega darila veseli tudi tvoji starši, babice, dedki, …

Imaš morda doma odslužen tekstil, ki ga lahko predelaš v peresnico, toaletno torbico, nakupovalno torbo? Z malo ustvarjalnosti lahko s sukancem in škarjami ustvariš krasno unikatno darilo.  

 

Tudi izbira izdelkov, ki so narejeni ali pridelani blizu nas, je okoljsko gledano boljša od izbire uvoženih predmetov z drugega konca sveta. Že obisk lokalne tržnice te bo opremil s številnimi dobrimi idejami za decembrsko obdarovanje.

Seveda pa smo lahko inovativni, ustvarjalni in izdelke ustvarimo sami. Če se ti po predalih valjajo kakšni gumbi, okraski in drugi zanimivi predmeti, jih lahko namestiš na vrvico in ustvariš unikaten lasten nakit (ogrlice, zapestnice, uhane) ali kaj bolj praktičnega, kot na primer obeske za ključe.

Posebna darila so zagotovo doživetja, morebiti tudi tečaji, vstopnice, ki jih podariš bližnjim. Vstopnice lahko lepo dekoriraš brez nepotrebne plastične in kupljene embalaže. Tako bo darilo tudi bolj osebno in okolju bolj prijazno.

 

V kolikor o darilih razmišljamo dovolj zgodaj, imamo nešteto možnosti, da smo inovativni, drugačni in okolju prijazni. Seveda pa lahko tudi v zadnjem trenutku z malo svojega angažmaja pripraviš super darilo v domači kuhinji.

Vsekakor v naši družbi velja, da »na mladih svet stoji«, zato draga mladostnica, dragi mladostnik bomo na Ministrstvu za okolje in prostor zelo veseli tvoje slike in opisa tvojega darila, ki nam ga lahko pošlješ na zejn.mop@gov.si skupaj s tvoji podatki. Ker se obdarujemo skozi vse leto in za različne priložnosti, nam lahko svojo ustvarjalno idejo pošlješ tudi kadarkoli med letom. Z veseljem bomo ideje tudi nagradili.

Želimo ti lep, praznično obarvan december in okolju prijazno leto.