Skoči do osrednje vsebine

Ali je Alateen zate?

Avtor: Sonja Bučar, univ. dipl. psih. in Društvo Al-Anon

Alateen je del družinskih skupin Al-Anon in je skupnost mladih, katerih življenje je bilo prizadeto zaradi pitja družinskega člana ali prijatelja. V družinskih skupinah Al-Anon so otroci, starši, bratje in sestre, zakonski in ljubezenski partnerji alkoholikov, ki se srečujejo in drug drugemu pomagajo tako, da si delijo svoje izkušnje, dileme, moč in upanje. S pripovedovanjem svojih osebnih izkušenj in poslušanjem pripovedi drugih, članom nudijo vpogled, na kakšen način se lahko spoprimejo s svojim lastnim položajem, hkrati pa drug drugemu nudijo oporo, razumevanje in prijateljstvo.

V skupini noben član ni nikoli sam. Alkoholizem je družinska bolezen, ki prizadene vse člane družine čustveno, lahko tudi fizično. Čeprav staršev, bratov, sester ali prijateljev ne moremo spremeniti ali nadzorovati, se lahko od njihovih problemov odmaknemo, pomagamo sebi, hkrati pa jih imamo še naprej radi.

Na srečanjih si člani nudijo varen prostor, kjer se lahko izpovejo, če želijo. Če bi raje sedeli in samo poslušali, je tudi v redu. Da je lažje, si lahko člani izberejo izkušenega člana za mentorja. Srečanja se lahko posamezniki udeležujejo kolikokrat želijo sami. Anonimnost je temelj programa. Članarine ali pristojbine za vključitev v skupino Al-Anon ali Alateen ni. Program je brezplačen in se vzdržuje s prostovoljnimi prispevki članov.

Srečanja skupin AL-Anona in Alateena potekajo v mnogih mestih po Sloveniji, pri čemer se vsak član lahko udeleži več srečanj, tudi izven svojega kraja bivanja. Srečanja potekajo v živo, se pa ima vsak možnost udeležiti srečanja tudi po spletu, in sicer preko Skype in Zoom-a.

Včasih oseba, ki je pila, preneha piti ali morda ne živi več z nami. Čeprav morda ni več niti alkohola niti te osebe ali le-ta okreva v skupini AA-ju, lahko imamo mi še vedno težave. V skupini Al-Anon in Alateen se člani srečujejo z drugimi, ki imajo enake ali podobne težave. Skozi srečanja se seznanjajo z dejstvi o alkoholizmu kot bolezni in z duševnimi, čustvenimi ter v nekaterih primerih tudi fizičnimi posledicami, ki jih lahko ima alkoholizem na življenje. Vsaka skupina ima en sam namen: pomagati družinam alkoholikov. Redno obiskovanje skupin Al-Anon in Alateen pomaga poiskati nove načine reševanja problema. Najdemo lahko prijatelje, ki razumejo, obup pa nadomestimo z upanjem ter zgradimo zaupanje vase.

Al-Anon in Alateen lahko kontaktiraš, tako da pokličeš na katerokoli od spodnjih številk ali pišeš na elektronsko pošto.

Telefonske številke: 031 744 722, 041 590 789, 040 589 877

E-mail: info@al-anon.si

Poštni naslov: društvo Al-Anon, Trg Osvobodilne fronte 10, 1000 Ljubljana

Če še vedno nisi povsem prepričan/a ali so družinske skupine Alateen in Al-Anon zate in bi o njih želel izvedeti še več, obišči njihovo spletno stran.

Viri in literatura:

  • Povzeto po spletni strani: https://www.al-anon.si/