Skoči do osrednje vsebine

Alkohol ter druge droge in anksioznost

Avtor: mag. Tadeja Batagelj, univ. dipl. psihologinja, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

Če pogosto piješ alkohol ali jemlješ druge droge, kot je na primer marihuana, je razlog verjetno v tem, da želiš spremeniti svoje počutje.

Morda bi se rad preprosto zabaval, sprostil ali pozabil na vse, kar te tare in skrbi. Alkohol, cigarete in marihuana ti kratkoročno res lahko pomagajo, da se počutiš bolj sproščenega. A raziskave kažejo, da taka oblika prve pomoči pri anksioznosti zadeve le še poslabša in poveča nevarnost alkoholizma ali drugih oblik zasvojenosti. Največji problem pa je v tem, da se zaradi teh substanc pravzaprav nikoli ne soočiš z resničnim problemom.

Dobro je vedeti:

 1. Alkohol se imenuje tudi »tekoči pogum«, saj začasno zmanjša delovanje tistega dela možganov, ki skrbi za inhibicijo (zaviranje, preprečevanje odziva) in previdnost. Ob pretiranem pitju alkohola pa začne vplivati tudi na druge dele možganov, zaradi česar sčasoma začneš čutiti še več tesnobe, nemotiviranosti ali depresije. Lahko pa postaneš tudi jezen in impulziven in narediš kaj, kar kasneje obžaluješ.
 2. Čez čas redno pitje alkohola poruši kemično ravnovesje v možganih, ki je nujno za dobro duševno zdravje. Zato se sčasoma z vsakodnevnim stresom vedno težje spopadaš in vedno bolj si podvržen anksioznosti in depresiji.
 3. Začarani krog se sklene. Čez nekaj časa začneš čutiti anksioznost v situacijah, ki v preteklosti zate niso bile problem. Posledično se jim začneš izogibati ali pa potrebuješ »le kako pijačo«, da se lažje sprostiš.
 4. Alkohol vpliva na vsakega posameznika drugače. Nekoga lahko sprosti, drugega razvedri. Dolgoročno pa pri vseh poveča nevarnost depresije, anksioznosti, debelosti, bolezni jeter, srčno-žilnih poškodb in zasvojenosti.
 5. Za razliko od tega, kar številni verjamejo, marihuana še poveča anksioznost. Nekateri ljudje tudi poročajo, da jim kajenje marihuane povzroča resne napade tesnobe, panike in paranoje.

Preden posežeš po kozarcu alkoholne pijače, se spomni, da so bolj kot alkohol in marihuana  učinkoviti in zdravi drugi načini soočanja z anksioznostjo.

Zdravi načini soočanja z anksioznostjo:

 • telesna dejavnost za sproščanje napetosti in zmanjševanje stresa;
 • dobra higiena spanja, ki vključuje vsaj 8–10 ur spanja na noč;
 • redna in zdrava prehrana;
 • vroča kopel, poslušanje glasbe ali drugi načini sproščanja;
 • pogovor s prijatelji, z odraslimi, ki jim zaupam, ali s svetovalnim delavcem. Pogovor o problemih z nekom, ki te posluša in razume, kaj govoriš, je resnično zdravilen.
 • Vključitev v svetovanje ali terapijo, če je anksioznost huda in te zelo ovira v vsakodnevnem življenju. Če ugotoviš, da bi potreboval pomoč, se lahko najprej pogovoriš s starši ali s svetovalno delavko. Če si star 15 let ali več, se lahko na pogovor k psihologu naročiš tudi sam.

Nadaljuj na naslednji članek: Panični napad