Skoči do osrednje vsebine

Pripravimo si delovni prostor

Avtor: Tanja Klavž, prof. spec. in reh. ped. in univ. dipl. soc. del.; mag. Katja Rojs, prof. def.; Aljaž Tulimirović, univ. dipl. ped. in univ. dipl. soc. kul., Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Preden se lotimo učenja, ki smo ga predvideli z urnikom oziroma načrtom učnega dela, je pomembno, da imamo pripravljen tudi delovni kotiček.

Prostor, v katerem se bomo učili, naj bo umirjen, s čim manj motečimi dražljaji. Poskusimo si urediti sobo tako, da nas med učenjem ne bo motil hrup. Poskrbimo tudi za primerno osvetlitev delovnega kotička (prostor naj ne bo pretirano osvetljen, niti pretemen). Če nam pozornost od dejavnosti preusmerjajo zanimivi plakati na stenah, poskrbimo, da le-teh ni preveč.

Prostor naj bo dobro prezračen, temperatura v sobi pa naj se giblje okoli 22 stopinj Celzija. Poskrbimo, da nas ne bodo motili telefonski klici ali sporočila, ugasnimo pa tudi druge elektronske naprave, ki jih ne bomo potrebovali pri učenju. Pomembno je, da se v delovni sobi počutimo umirjeno. Na delovni mizi oz. prostoru, kjer se bomo učili, naj bo samo tisto gradivo, ki ga potrebujemo za delo ter pripomočki, ki jih bomo pri tem uporabljali (npr. barvna pisala, ravnila, listi). Nič drugega. Priporočljivo je tudi, da si organiziramo potrebščine po posameznih predmetih v ločene predale ali police.

Nadaljuj na naslednjem članku: Nekaj besed o učenju iz zvezka ali učbenika