Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ne želim živeti

Tema: Odnosi s prijatelji in vrstniki, Samomor, Samopodoba/Verjamem vase

 • An

  Ančika

  Ančika

  Objavljeno: 04 maj 2024 22:35

  Občutek imam, da me nihče ne mara. Z večino prijateljic, ki sem jih imela sem se skregala. Dejansko sem bila v stiski in skoraj nihče ni opazil. Te probleme sem rešila. Ampak zdaj enostavno nimam več volje do življenja. Najraje bi odšla in se ne bi več vrnila. Ampak tega ne morem narediti. Pač je veliko razlogov, zakaj ne želim tega narediti (samomor). Hvala, če bote odgovorili. Lp

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 06 maj 2024 12:48

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Hvala, da si se obrnila na našo svetovalnico. Glede na zapisano, je moč čutiti, da si v hudi stiski. Žal mi je, da se ti to dogaja. Si pa kljub vsemu zbrala pogum in moč, da si nam pisala. Vem, da ni bil lahek korak, je pa zelo pomemben in bodi za to ponosna nase!

  Praviš, da imaš občutek, da te nihče ne mara, da si se skregala s prijateljicami in da drugi niso opazili tvoje stiske. Verjamem, da ti je ob tem zelo težko. Ali bi lahko še kaj več o tem povedala? Kdaj so se taki občutki začeli? Se je takrat kaj zgodilo? Kaj je bil razlog, da ste se s prijateljicami skregale? Je to, da niso opazile tvoje stiske ali je bilo še kaj drugega? Zapisala si potem še, da si te probleme rešila. Če iz tega prav razumem, ste se s prijateljicami potem pogovorile in razrešile konflikt? Ali ste še vedno skregane?

  Svetovala bi ti, da se o svoji stiski pogovoriš z odraslo osebo, ki ji zaupaš. Lahko je to kateri od staršev, kakšen drugi sorodnik, učitelj/ica, šolska svetovalna delavka, osebni zdravnik. Kdorkoli, s katerim bo tebi najlažje o tem spregovoriti. Že sam pogovor nas lahko nekoliko razbremeni stiske. Potem pa bi svetovala, da sama ali z osebo, ki ji zaupaš, poiščeš strokovno pomoč. Najlažje to narediš, da se obrneš na tebi najbližji Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov v zdravstvenem domu ter se naročiš h (kliničnemu) psihologu. Tako se bosta lahko res poglobljeno pogovorila o tvojih stiskah ter pripravila načrt, kako se z njimi soočiti. Lahko pa pokličeš tudi na telefon za pomoč v stiski:

  -          TOM telefon (vsak dan od 12. do 20. ure): 116 111

  -          Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan): 116 123.

  Želela bi izvedeti še kaj več o tebi. Kdo si ti, onkraj te stiske? Kaj te zanima, kaj te sprošča, katere hobije imaš? Mogoče redno treniraš kak šport ali igraš instrument? Spodbudila bi te, da si za dejavnost, ki te vsaj malo veseli ali sprosti, poskušaš vzeti vsak dan nekaj časa, tudi če je kdaj samo 15 minut. Dovoli si ta čas zase.

  Hvaležna bom, če odgovoriš. Držim pesti zate, da čim prej uspeš priti do ustrezne pomoči in premagati svoje stiske.

  Pošiljam ti en močan objem,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • An

  Ančika

  Ančika

  Objavljeno: 06 maj 2024 16:56

  Pozdravljeni! Hvala za odgovor. Pač to se nekaj mesecev dogaja. Pač neke smo imele s prijateljicami. Saj včasih se pogovarjamo. Pač najbolj me skrbi, da bodo komu izdale, da sem se rezala. Pač zdaj imam včasih občutek, da bi se spet, ampak se nena več. Trenirala sem ples in gimnastiko, ampak ne morem več zaradi zdravstvenih razlogov. Lp, Ančika 

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 08 maj 2024 10:14

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Sem zelo vesela, da si se ponovno oglasila in hvala za vse napisano.

  Razumem tvoje skrbi. Ali si se o tem, da si se samopoškodovala pogovarjala še s kom drugim kot s prijateljicami? Si poskusila poiskati pomoč? Si razmišljala kaj o načinih pomoči, za katere sem ti jaz napisala?

  Poročaš, da včasih še vedno začutiš, da bi se samopoškodovala. Kaj narediš v takih primerih, da preusmeriš svojo pozornost? Če bi ti kaj pomagalo, je to nekaj načinov, kako si lahko pomagaš: lahko na zapestju nosiš elastično gumico in jo raztegni ter spusti, da vzbudiš zbadajoč občutek, lahko si poskusiš umiti obraz z mrzlo vodo ali na del telesa, ki bi si ga običajno poškodovala, naneseš kocke leda, lahko tolčeš v vzglavnik, raztrgaj papir, brcaj žogo (kjer je to varno), stiskaj "antistres" žogico, poskusiš lahko tudi s kakšno tehniko dihanja (npr. trebušno dihanje) ali tehniko prizemljitve, da preusmeriš svoje misli.

  Predlagala bi ti tudi, da prebereš naš priročnik, s pomočjo katerega boš lahko nekoliko bolje razumela svoje misli in čustva, hkrati pa našla še kakšen nasvet ali tehniko, ki ti lahko pomaga.

  Žal mi je, da ne moreš več trenirati plesa in gimnastike. Kako se počutiš glede tega? Ti zdravstveno stanje mogoče dopušča, da lahko vsaj doma malo zaplešeš, da se sprostiš? Če da in če bi ti bilo to v redu, si to dovoli.

  Hvaležna bom, če nadaljujeva najin pogovor. Spodbujam te, da si čimprej poskusiš poiskati strokovno pomoč. Če boš pri tem potrebovala kakšno pomoč, samo napiši in ti bomo pomagali.

  Lepo bodi,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • An

  Ančika

  Ančika

  Objavljeno: 08 maj 2024 17:53

  Pozdravljeni! Pač nisem se želela rezati, ker me je strah, da bi kdo izvedel. Pač zdi se mi, da moje življenje nima smisla, da me nihče ne mara, itak vsi pravijo, kak sem tečna. Pa včasih mi gre kuj na jok brez razloga. Enostavno ne zmorem. Včasih bi najraje šla kamorkoli pa se ne bi vrnila več. Ne vem, kaj naj. Lp, Ančika 

 • Mi

  Mio123

  Mio123

  Objavljeno: 09 maj 2024 12:45

  V uredništvu smo tvoje vprašanje prestavili v samostojno temo. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 10 maj 2024 09:04

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Hvala, ker si delila svoje občutke. Razumem, da ti je ob tem težko.

  Pišeš, da vsi pravijo, da si tečna – kaj točno misliš s tem? Kdo ti to govori in v katerih trenutkih? Včasih je tako, da ko izrazimo svojo stisko, se drugi ustrašijo tega, ker ne vejo, kako točno odreagirati ali morebiti v njih vzbudi neke stare rane, zaradi katerih ne čisto zavestno poskušajo ta čustva odriniti in s tem tudi osebi, ki jih prosi za pomoč, ne nudijo opore, ki jo ta oseba potrebuje. Pogosto se v takih dejanjih tako odraža njihova stiska. Nikakor ni tu tvoja naloga, da bi ti reševala ali se obremenjevala še s stiskami drugih. To ti pišem, da boš mogoče lahko bolje razumela, zakaj se drugi tako odzivajo. V takih primerih lahko pomaga že odkrit pogovor, v katerem jasno izrazimo, kaj nas moti, kako se ob tem počutimo in kaj si želimo oz. potrebujemo. Na primer: Ko mi poveš, da sem tečna, se počutim osamljeno, žalostno. Trenutno se ne počutim najbolje, imam stisko in potrebujem tvojo oporo. Pomagal bi mi kakšen objem in da greva skupaj na sprehod.

  Ena stvar, ki jo lahko preizkusiš je tudi pisanje dnevnika čustev. Vsak dan, lahko je to zjutraj ali zvečer oz. ko bo tebi najbolj ustrezalo, si vzemi 10-15 min (če ti bo ustrezalo, lahko tudi več) in si zapiši, kakšne misli si imela tisti dan in kaj si ob tem občutila. Ko damo stvari na papir, lahko že to prinese olajšanje, hkrati pa nam to lahko pomaga, da stvari vidimo iz drugačne perspektive, najdemo kakšno rešitev prej. Tudi ko ti gre na jok – dovoli si izraziti ta čustva in tudi dovoli si solze. Lahko izraziš svoja čustva tudi skozi umetnost – skozi pisanje poezije, zgodbe, slikanja, risanja, če ti zdravstveno stanje dopušča, lahko svoja čustva tudi izplešeš. Nadalje kar lahko probaš je tresenje telesa – nastaviš si glasbo, ki ti je všeč in ki je malo bolj živahna. Potem pa 2-3 minute pleši oz. tresi svoje celotno telo (kolikor ti zdravstveno stanje dopušča), od glav do stopal, čisto vse. Ne sekiraj se, kako izgledaš, bolj boš stresla svoje telo, bolj se bo tvoje telo otreslo stresa. Preizkusi več stvari, ki sem ti jih napisala in si izberi tisto, ki ti najbolj ustreza, ter jo poskusi delati redno vsak dan.

  Vsekakor pa ti res najbolj priporočam, da si poiščeš strokovno pomoč. Lahko zaprosiš najprej za pomoč v šolski svetovalni službi. Tako kot bi šli do zdravnika, če bi nas bolel trebuh, je pomembno, da gremo po pomoč tudi, ko imamo stisko in bolečino v naši duši. S strokovnjakom se bosta pogovorila o tvojih težavah, poskusila čim bolj poiskati razloge za tvojo stisko ter potem skupaj pripravila načrt, kako premagati to stisko. Nisi ti kriva, da si znašla v tej stiski in čisto vsak lahko pride do takšne točke v življenju. Vredna si lepega življenja in so strokovnjaki, ki ti pri tem lahko pomagajo. Prvi korak, da si pisala nam, si že naredila. Ta je bil verjetno najtežji. Naslednji mogoče ne bo veliko lažji, ampak sčasoma pa bo bo vedno lažje in verjamem, da lahko spet najdeš veselje v svojem življenju. Verjamem vate!

  Sporoči, če boš preizkusila kakšno tehniko in kako ti pomaga. Če rabiš kakšno usmeritev za iskanje pomoči, napiši in ti bomo pomagali.

  Lep vikend,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • An

  Ančika

  Ančika

  Objavljeno: 13 maj 2024 19:52

  Pozdravljeni! Hvala za odgovor. Saj zdaj mislim, da sem malo bolje. Pač, saj bi šla do strokovnjaka, ampak ne želim, da starši vedo. Ne vem niti, komu in kako bi povedala za to. Lp, Ančika

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 16 maj 2024 13:16

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Me veseli, da se počutiš malo bolje. Kaj pa ti je pomagalo k boljšemu počutju?

  Razumem, da ne želiš, da tvoji starši izvejo. Glede na starost, ki si jo označila na našem portalu (16 let) imaš možnost, da v tebi najbližjem Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov sama zaprosiš za pomoč, brez vednosti tvojih staršev. Ob klicu v centru lahko sestre ob tem obvestiš in tudi zaprosiš, da ne želiš, da pošta prihaja na vaš naslov domov.

  Možnost je tudi, da v šoli zaupaš svoji razredničarki ali šolski svetovalni delavki, se pogovoriš z eno izmed njiju in lahko prosiš, da bi skupaj povedali tvojim staršem. Verjamem, da je težko. Je pa lahko vsaka opora, ki jo imamo v času stiske zelo pomembna. Lahko tudi na začetku najprej poveš samo enemu od staršev. Nekaj nasvetov, kako začeti pogovor in kako povedati, lahko najdeš tudi v tem članku. Če bi ti bilo lažje, lahko mogoče za začetek zapišeš svoje težave in to daš šolski svetovalni delavki ali pa staršema ter se potem pogovorite. Ta začetni korak je težki, vem. Si pa zmogla pisati nam, začela si o tem govoriti, že to je bil velik, pogumen korak. Verjamem, da lahko najdeš v sebi moč, da boš zmogla tudi še naprej. Začetni koraki so težji, potem pa začnejo postajati stvari lažje, tudi ti se boš bolje počutila, bolj boš lahko zaživela svoje življenje, zaslužiš si to in se je za to vredno potruditi.

  Če bi potrebovala pomoč pri iskanju kontakta za Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, nam lahko pišeš tosemjaz@nijz.si in nam tam sporočiš, iz katerega kraja prihajaš. Mi pa ti bomo pomagali poiskati tebi najbližji center in kontaktne podatke. Lahko nam napišeš tudi tukaj na portalu in vsebino skrijemo, da ne bo vidna vsem. V centrih so trenutno čakalne dobe na žalost lahko precej dolge. Brezplačno psihološko pomoč lahko v tem primeru poskusiš dobiti tudi v svetovalnici Posvet.

  Sporoči, kako bo šlo. Verjamem vate in ti pošiljam objem,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • An

  Ančika

  Ančika

  Objavljeno: 21 maj 2024 21:27

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 23 maj 2024 14:40

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Hvala, da si se ponovno oglasila. Žal mi je, da si znašla v tako hudi stiski.

  Vem, da je težko govoriti o svojih težavah. Zelo si pogumna, da si o svojih stiskah spregovorila v naši svetovalnici in super, da si se o tem začela pogovarjati tudi s šolsko svetovalno delavko. Praviš sicer, da imaš občutek, da svetovalna delavka trenutno nima veliko časa. Vem, da se približuje konec šolskega leta in je veliko vsega, ampak verjamem, da če ji zaupaš svojo stisko, da bo našla čas zate, ker je to pomembnejše. Če ti je težko o tem spregovoriti, mogoče lahko začneš s tem, da pokažeš pisma, ki si jih napisala nam ali pa da zapišeš svoje težave na list papirja in to predaš šolski svetovalni delavki ter se potem pogovorita o tem.

  Razumem, da so ti ocene v šoli pomembne. Zelo lepo in pohvalno je slišati, da si tako motivirana in da se trudiš za odličen uspeh. Naj pa ne bodo ocene bolj pomembne od tvojega zdravja. Dovoli si, da postaviš svoje zdravje na prvo mesto, si vzameš čas za sebe in si poiščeš pomoč. Napisala si, da te je strah, da kaj ne bo v redu, če ne boš imela odličen uspeh. Ali lahko napišeš kaj več o tem, kaj te skrbi, kaj bi lahko bilo narobe, če letos ne bi imela odličen uspeh?

  Pišeš, da se o določenih stvareh pogovarjaš s profesorji, ker ne želiš, da o tem ve celoten razred. Če tako čutiš, se mi zdi prav, da si znaš tu postaviti mejo in svoje stvari zaupati tistim ljudem, katerim ti želiš in jim zaupaš. Če se želijo tvoji sošolci pogovarjati s profesorji imajo to možnost tudi oni. Mogoče si tega želijo, ampak ne upajo pristopiti, kot si upaš ti.

  In čestitam za pridobljeno odlično oceno! Govorni nastopi so situacije, v katerih je velika večina ljudi živčnih, tudi tisti, ki zelo pogosto nastopajo. Pomaga, če se na govorni nastop dobro pripravimo, večkrat vadimo pred ogledalom ali domačimi. Prav tako lahko pomaga, da pred nastopom izvedeš kakšno tehniko sproščanja/dihalno tehniko. Najbolj pomembno pa je, da kljub tremi izpelješ govorni nastop, se soočiš s strahom in ga premagaš, kot ti je uspelo ta teden. Večkrat boš nastopala, vedno lažje lahko postane.

  Na koncu si zapisala, da ne veš več, kaj naj storiš, da se zavedaš, da samopoškodovanje ni prava pot reševanja težav, ampak ne veš, kako drugače. Si morebiti poskusila katero izmed tehnik, ki sem ti jo napisala v prejšnjih sporočilih?

  Ko boš naslednjič začutila tako veliko stisko in potrebo po samopoškodovanju, poskusi poklicati na enega izmed telefonov v duševni stiski:

  -          Tom telefon za otroke in mladostnike: 116 111, ki deluje vsak dan od 12. do 20. ure

  -          Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123, ki delujeta 24 ur na dan

  -          Psihiatrična klinika Ljubljana - Klic v duševni stisk: (01) 520 99 00, ki deluje vsako noč med 19. in 7. uro.

  Pogovor lahko zelo pomaga ublažiti stisko. Hkrati pa te še vedno spodbujam, da si res poiščeš strokovno pomoč, če potrebuješ usmeritev/kontakte, prosim napiši in ti bomo pomagali.

  Omenila si tudi, da se pojavljajo samomorilne misli. Kako pogosto so te misli prisotne? Ali si morebiti že razmišljala o kakšnem načrtu?

  V zelo hudi stiski se lahko vedno obrneš tudi na:

  -          Dežurnega zdravnika v najbližjem zdravstvenem domu ali reševalno službo (112).

  -          Urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo (CIP) v Ljubljani (Poliklinika, Njegoševa 4, Ljubljana); https://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-izvenbolnisnicno-psihiatrijo/

  -          Enoto za adolescentno psihiatrijo v Centru za mentalno zdravje (CMZ) v Ljubljani (Grablovičeva 44b, 1000 Ljubljana); https://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-mentalno-zdravje/enota-za-adolescentno-psihiatrijo/

  Vem, da ni lahko, ampak vredna si življenja in verjamem, da si sposobna, da lahko dosežeš veliko lepih stvari v življenju. Vredno se je boriti. V svetovalnici ti stojimo ob strani, ti pomagamo po najboljših močeh in smo ti vedno na voljo. Ne moremo pa preko spletne svetovalnice nuditi enakega svetovanja, kot je to lahko v živo, zato ti res priporočam, da si poiščeš še strokovno pomoč.

  Objem,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • An

  Ančika

  Ančika

  Objavljeno: 27 maj 2024 17:54

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 28 maj 2024 11:41

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Me veseli, da si se ponovno oglasila in hvala, da si podelila svoja občutja, doživljanja v zadnjem času. Verjamem, da ti je ob vsem tem dogajanju, mislih in občutkih, težko. Praviš, da težko najdeš koga, ki bi mu zaupala, te je strah, da bo komu povedal/a naprej. Razumem tvoje skrbi. Pogovarjati se o težavah in o stiskah ni lahko in vsi si želimo, da bi se o tem lahko pogovarjali z osebo, ki ji res lahko zaupamo; da smo lahko iskreni in hkrati mirni, da bo te informacije zadržala zase.  Zdi se mi zelo pozitivno, da se želiš o teh stvareh pogovarjati in te tu povsem podpiram. Preko najine oblike sodelovanja na žalost ne moreva tvojih občutkov raziskati v globino in potem narediti načrt pomoči, ker spletna oblika svetovanja tega ne dopušča, tudi od mene to ne bi bilo strokovno. Kot sem ti že omenila, pa so za to strokovnjaki – npr. psihologi v centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki so tako po zakonu kot tudi po etičnem kodeksu dolžni, da o vseh stvareh, o katerih se pogovarjajo, ne razlagajo nikomur naprej (razen v primeru, če je ogroženo življenje). Je varen prostor, kjer lahko deliš svoja občutja.

  Si se kdaj o teh stvareh poskusila pogovoriti s starši? Ali s kom drugim v družini – stari starši, bratje/sestre, bratranci/sestrične, tete/strici? Bi ti lahko kdo od njih omogočil varen in zaupen prostor, v katerem bi lahko delila svoje občutke, skrbi in ti pri tem pomagal, te podpiral?

  Praviš, da imaš včasih občutek, da te sošolci nimajo radi, da si razmišljala že o menjavi razreda. Kdaj dobiš ta občutek? Kaj se takrat dogaja? To je ena izmed stvari, za katero je dobro, da se pogovoriš s šolsko svetovalno delavko; na tem področju bosta verjetno skupaj z njo najlažje našli rešitve.

  V naši svetovalnici je danes zvečer (28. 5.) ob 20h na voljo tudi Chat svetovanje, v katerem lahko vzpostaviš kontakt s psihologom in se pogovorita o tvojih težavah, koliko to je to preko spleta možno: https://www.tosemjaz.net/pogovori-se/ (pogovor s psihologom ni nikjer javno viden, tako da te za to ne rabi skrbeti).

  Objem,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 04 jun. 2024 09:06

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Želim preveriti, kako si. Kakšno je tvoje počutje v zadnjem tednu? Si se mogoče uspela s kom pogovoriti o svojih stiskah, je kaj bolje?

  Vesela bom, če se oglasiš.

  Želim ti en lep in uspešen teden,

   

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • An

  Ančika

  Ančika

  Objavljeno: 09 jun. 2024 22:21

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 10 jun. 2024 14:17

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena! 

  Sem hvaležna, da si se ponovno oglasila in delila še en del svoje zgodbe; hvala za zaupanje. Ni problema, če ne uspeš takoj odpisati. Je povsem okej, da odpišeš, ko to začutiš in ko imaš čas. Upam, da si uspela v šoli vse uspešno zaključiti in lahko počasi odklopiš šolske skrbi. :) 

  Super, sem vesela, da si šla do svetovalne delavke. Bravo za ta korak! Če sta se dogovorili, da stvari ostanejo med vama, verjamem, da ji lahko povsem zaupaš. Res je dobro, če se z njo pogovoriš o stvareh, ki te težijo, bo tebi lažje, hkrati ti bo tudi ona lažje pomagala, te podprla. Verjamem pa, da o teh stvareh ni lahko govoriti. Glede na zapisano si se v življenju soočila z zelo težkimi izzivi in situacijami. Normalno je, da imaš ob tem neprijetne občutke, o katerih pa je dobro, da spregovoriš in najdeš ustrezno podporo. Moj nasvet bi bil, da se o tem pogovarjaš z njo, povej pa toliko, kolikor ti začutiš, da ti je zaenkrat v redu. Potem čez čas, ko se bosta bolj spoznali, vzpostavili odnos, pa ti bo tudi lažje spregovoriti tudi o najtežjih stvareh. Lahko pa seveda tudi sedaj poveš celotno zgodbo, če čutiš, da bo tebi to okej. 

  Sta se mogoče s šolsko svetovalno delavko tudi kaj pogovarjali, da bi ostali v stiku čez poletje? Če ne, bi bilo dobro, da jo povprašaš, če je kakšna možnost, da prideš tudi kdaj poleti k njej. 

  Poročaj, kako bo šlo.

  Objem,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje