Skoči do osrednje vsebine

Mami, oči, imam problem. Se lahko pogovorimo?

Avtor: Sara Seršen, mag. psih.

Iskanje pomoči ni znak šibkosti. Je znak poguma, da priznamo, ko nečesa ne znamo in smo se pripravljeni naučiti nekaj novega.

Barack Obama

Pogovoriti se s starši o težavi, ki jo imamo, ni vedno lahko, še posebej, če gre za kakšno večjo težavo. Pogosto se pojavijo neprijetni občutki, kot so strah, tesnoba, lahko tudi sram, kar je povsem razumljivo. Kljub tem neprijetnim občutkom pa je pomembno, da v času stiske in težav zaupamo staršema ter ju prosimo za pomoč. Tudi njima lahko odleže, če bosta vedela, kaj se dogaja.

Povsem normalno je,  če enemu izmed staršev lažje zaupaš nekatere stvari, drugemu druge. Tako se lahko odločiš, da se najprej pogovoriš s tistim staršem, kateremu ti bo lažje zaupati določeno težavo in se potem skupaj pogovorita še z drugim staršem. V primeru, da imaš občutek, da sam ne bi zmogel pogovora s staršema ali si imel kakšne negativne izkušnje v preteklosti, prosi za pomoč drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš. 

Spodaj najdeš nekaj nasvetov, ki ti lahko pomagajo pri pogovoru s staršema ali z enim od njiju:

 • 1

  Na pogovor se pripravi

  1

  Na pogovor se pripravi

  Pred pogovorom pri sebi razmisli, kaj točno je težava in kako se ti ob tem počutiš. Katera čustva občutiš?

 • 2

  Ne pozabi – nič ni narobe, če prosimo za pomoč

  2

  Ne pozabi – nič ni narobe, če prosimo za pomoč

  Ne glede na težavo ni nikoli narobe, da prosimo za pomoč. Kot pravi Barack Obama: 'Iskanje pomoči ni znak šibkosti. Je znak poguma, da priznamo, ko nečesa ne znamo in smo se pripravljeni naučiti nekaj novega'.

 • 3

  Izberi primeren čas in prostor

  3

  Izberi primeren čas in prostor

  Za pogovor je pomembno, da izbereš čas in prostor, kjer bo čim manj možnih motilcev in ko ti bosta starša lahko res prisluhnila. Pomembno je, da imate vsi dovolj časa, da se v miru o vsem pogovorite in ne hitite. Da bo to lažje zagotoviti, lahko staršema poveš, da bi se želel o nečem pomembnem z njima v miru pogovoriti in ju vprašaš, kdaj bosta imela čas.

 • 4

  Kako začeti?

  4

  Kako začeti?

  Pogovor lahko začneš s frazami, kot so: Mama/oče, imam težavo, o kateri bi se rad pogovoril/a; mama/oče, potrebujem nasvet; se lahko pogovorimo?

 • 5

  V pogovoru izrazi tudi svoja čustva

  5

  V pogovoru izrazi tudi svoja čustva

  Pomembno je, da izraziš svoja čustva, saj bo to tudi staršema pomagalo bolje razumeti tvojo situacijo. Na primer: Imam težavo, zaradi katere me je sram; se lahko pogovorimo?; rad/a bi, da se pogovorimo o nečem zelo osebnem, a me je strah, kako se bosta odzvala; se lahko prosim v miru pogovorimo?;

  Primer, kako ubesediš konkretno težavo: "Imam velike težave z govornimi nastopi v šoli. Noč pred nastopom ne morem spati. Preden sem na vrsti čutim zelo velik strah, tresem se, včasih me začne tako zelo boleti želodec, da ostanem doma."

 • 6

  Prosi za pomoč

  6

  Prosi za pomoč

  Povej staršema, da si želiš pomoči pri reševanju težave ali če potrebuješ pomoč strokovnjaka, da se naučiš strategij, kako se s težavami spopadati. Če se bodo starši odzvali z odgovorom, da je normalno, da imamo na primer vsi tremo pred nastopanjem, povej, da si prepričan/a, da je pri tebi zelo resno. Da se zaradi težav počutiš slabo, nesrečno in te ovira pri opravljanju dejavnosti, ki jih imaš res rad/a.

 • 7

  Če je potrebno, poskusi znova

  7

  Če je potrebno, poskusi znova

  Včasih starši potrebujejo nekaj časa, da zares sprejmejo tvoje sporočilo. Če začutiš, da te starši niso dovolj slišali, poskusi še enkrat. Lahko pa se pogovoriš z drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš – na primer stari starši, stric, teta, sorojenci, učitelj ali psiholog na šoli in koga izmed njih prosiš, da ti pomagajo pri pogovoru s starši.