Skoči do osrednje vsebine

Veš, kaj ješ? Uporabi mobilno aplikacijo!

Avtor: Nina Križnik, Zveza potrošnikov Slovenije

Kadar nakupuješ sam/a ali skupaj s starši in želite izbirati bolj zdrava živila, lahko uporabite posebno brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš. Spoznaj jo tudi ti - postane lahko tvoj sopotnik pri zdravem prehranjevanju.

Prehrana pomembno vpliva na naše zdravje - med drugim na naše splošno počutje, na to, koliko energije imamo, na zdravje naših zob, ustrezno delovanje telesa, kot tudi na našo telesno maso. Zato moramo poskrbeti, da se prehranjujemo zdravo in uravnoteženo. To je lahko zelo preprosto, če upoštevamo nekaj osnovnih prehranskih vodil.

Ko izbiramo živila, moramo biti pozorni na informacije, ki se nahajajo na njihovi embalaži. Vendar razumevanje le-teh za večino predstavlja izziv. S tem namenom so na Zvezi potrošnikov Slovenije, v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko in Institutom Jožef Stefan, razvili brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš, ki podatke o sestavi živil poenostavi in prikaže v razumljivejši obliki.

Aplikacija VešKajJeš omogoča, da izbiramo bolj zdrava in uravnotežena živila. Uporaba aplikacije je zelo preprosta: le slikamo črtno kodo na izdelku in preverimo izpisane informacije o izbranem živilu.

Slikaj črtno kodo živila in preveri:

Zakaj se včasih na zaslonu pojavi sivina?

Ob slikanju črtne kode nekaterih živil, se vrednosti v aplikaciji obarvajo s sivo barvo. Zakaj se na zaslonu pojavi sivina, preveri na povezavi: https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/aplikacija-ves-kaj-jes-zakaj-se-po-skeniranju-nekatere-vrednosti-obarvajo-v-sivo

Pomagaj soustvarjati bazo izdelkov

Lahko se zgodi, da ob slikanju črtne kode izdelka v aplikaciji ne bo zadetka, ali pa, da bodo prikazani podatki o njegovi sestavi drugačni od dejanske. Izdelki na trgu se namreč hitro spreminjajo. V takšnem primeru lahko s posebno funkcijo v aplikaciji pošlješ tri fotografije takšnega živila in s tem pomagaš pri dopolnjevanju baze. Postopek je preprost, dodana vrednost pa velika, saj bodo do teh podatkov lahko dostopali prav vsi uporabniki aplikacije.

Naj bodo zdrave izbire od sedaj naprej preproste. Mobilna aplikacija VešKajJeš naj postane tvoj koristni spremljevalec pri zdravem prehranjevanju.