Skoči do osrednje vsebine

Prehrana na semaforju - kako si lahko pomagamo pri izbiri?

Avtor: Nina Križnik, Zveza potrošnikov Slovenije

Saj veš, zelo preprosto se je prehranjevati zdravo in uravnoteženo, če uživamo pester nabor nepredelanih, svežih in lokalnih živil. Vendar zaradi sodobnega načina življenja včasih posežemo tudi po predelani hrani – bodisi, ker se nam zdi bolj okusna, ker s tem prihranimo čas ali pa nam je lažje dostopna. Zato je smiselno, da se tudi ti naučiš prebirati oznake na embalaži in znaš presoditi, ali bo izbrano predelano živilo na tvojem jedilniku pogosto ali pa le izjemoma – več o tem in kako si lahko pomagaš s prehranskim semaforjem, lahko izveš v nadaljevanju.

Problem predelanih živilskih izdelkov je v tem, da (pre)pogosto vsebujejo veliko maščob, nasičenih maščob, sladkorja in soli. To so hranila, ki jih želimo v prehrani čim bolj omejiti. Njihovo pretirano uživanje je namreč povezano z večjim tveganjem za razvoj debelosti in drugih kroničnih obolenj, kot so na primer srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen tipa 2, rakava obolenja, bolezni dihal in prebavil.

Kako lahko torej ugotovimo ali je neko predelano, predpakirano živilo primerno za vsakodnevno uživanje ali pa ga moramo v prehrano vključevati le poredko? Poglejmo si na primeru kosmičev za zajtrk.

Le na prvi pogled ne moremo ugotoviti, ali je živilo primerno za vsakodnevno uživanje. Zato je pomembno branje označb na embalaži. Posebno pozornost je potrebno nameniti pregledu hranilne tabele. Vendar pa veliki večini številke v tabeli ne povedo veliko.

Za lažje razumevanje hranilne tabele so lahko v pomoč orodja, kot je brezplačna mobilna aplikacija Veš, kaj ješ?. Aplikacija nam na preprost način s pomočjo barv semaforja pove, ali je določenega hranila v izdelku malo (zelena barva), srednje (oranžna barva) ali veliko (rdeča barva).

Pri izbranih kosmičih na prehranskem semaforju zasveti rdeča luč kar pri dveh od štirih hranil. Zaradi visoke vsebnosti maščob in sladkorja tak izdelek ni primeren za vsakodnevno prehrano.

Na trgovski polici zato raje poiščimo alternativo z ugodnejšo hranilno sestavo – kosmiče, pri katerih na prehranskem semaforju zasveti manj rdečih in več zelenih luči.