Skoči do osrednje vsebine

UV sevanje - kako se lahko zaščitim?

Avtor: prim. mag. Simona Uršič, dr. med., spec. higiene in javnega zdravja, Nataša Šimac, dr. med., spec. javnega zdravja

Sonce ima poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba (vključno z vplivom na razvoj očesa in vidne funkcije), toplota) tudi škodljive učinke na zdravje ljudi. Prekomerno izpostavljanje UV žarkom lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na kožo, oči, imunski sistem.

Izpostavljanje soncu je glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka in povzroča prezgodnje staranje kože. Število novih primerov raka kože v zadnjih desetletjih, tako v Sloveniji kot drugod po svetu, narašča.

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) je leta 1992 UV A, B in C sevanje uvrstila med rakotvorne dejavnike (skupina 1). Leta 2009 je zaradi novih dokazov o škodljivih učinkih solarija tudi uporabo umetnih virov UV sevanja uvrstila v 1. skupino rakotvornih snovi za ljudi skupaj z azbestom, tobakom in ionizirajočimi sevanji.

S pravilnim samozaščitnim ravnanjem lahko zmanjšamo ali preprečimo pojav škodljivih učinkov UV sevanja na naše telo in ostanemo zdravi.