Skoči do osrednje vsebine

Poškodbe zob – kako ob njih ukrepaš in kako jih lahko preprečuješ

Avtor: dr. Stella Sekulić, dr. stom., spec., in Martin Ranfl, dr. dent. med., spec.

Poškodbe v ustni votlini so dokaj pogoste, saj predstavljajo 5 odstotkov vseh poškodb, zaradi katerih poškodovanci iščejo pomoč, pri predšolskih otrocih pa znaša ta delež celo 18 odstotkov. Razlikujejo se po obsegu in vrsti poškodovanih struktur (zob, dlesen, čeljustna kost, čeljustni sklep, ustnice, jezik).

Do poškodb zob lahko pripeljejo različne življenjske situacije. Največkrat so povezane:

 • z igro (padci in trki);
 • s športnimi aktivnostmi (kolesarjenje, igre z žogo, igre v naravi, tek, drsanje in seveda različni borilni športi …);
 • s prometnimi nesrečami (avtomobilske nesreče, nesreče pešcev, …);
 • z nenamernimi poškodbami med zdravniškimi posegi in postopki;
 • tudi z različnimi nasilnimi dejanji;
 • lahko nastanejo tudi zaradi tujkov, ki so v ustih (npr. „piercinga“, grizenja pisala, odpiranja steklenice z zobmi ipd.).

Posledice poškodb so odvisne od obsega in vrste poškodbe, starosti poškodovanca, stopnje razvoja zoba, prve pomoči in nadaljnjega zdravljenja zoba.

Ključna priporočila za preprečevanje poškodb

V nadaljevanju lahko spoznaš nekatera priporočila, ki so ti lahko v pomoč pri preprečevanju poškodb v ustni votlini. Najpomembnejše je izogibanje navadam (razvadam), ki bi lahko pripeljale do poškodb (grizenje pisala, odpiranje steklenic z zobmi).

Pri športnem udejstvovanju bodimo previdni, poskrbimo za lastno varnost.

Uporabljajmo primerne zaščitne pripomočke. Tako na primer pri ukvarjanju s kontaktnimi športi uporabljajmo ustne ščitnike in med kolesarjenjem zaščitno čelado.

Pri udeležbi v prometu uporabljamo varnostni pas in se držimo prometnih predpisov. Poskrbimo, da igra ali športno udejstvovanje potekata v okolju, ki je za to primerno (odstranimo predmete in se izognemo okoliščinam, ki predstavljajo tveganje za padce oziroma nastanek poškodb).

KAJ POVEM ZOBOZDRAVNIKU OB POŠKODBI ZOBA?

 • Kdaj se je zgodila poškodba zoba?
 • Kje se je zgodila poškodba?
 • Na kakšen način se je zgodila poškodba?
 • Ali sem bil/a pri zavesti?
 • Ali sem si predhodno že poškodoval/a kakšen zob?
 • Ali je ugriz spremenjen?
 • Ali je moj zob občutljiv na toplo, hladno, sladko, kislo, …?
 • Ali je moj zob občutljiv na ugriz?

Kaj lahko storim sam/a?

Osnovna načela prve pomoči se ob poškodbah v ustni votlini ne razlikujejo od splošnih navodil, vendar pa je potrebno upoštevati določene posebnosti. Pri poškodbah zoba, kjer pride do zloma, odlomljen del poskusimo poiskati, saj ga je v določenih primerih mogoče ponovno prilepiti na zob. Odlomljen delček shranimo v hladno mleko ali fiziološko raztopino in čimprej poiščemo pomoč zobozdravnika. Če odlomljenega dela ne najdemo, ga lahko zobozdravnik dogradi z različnimi stomatološkimi materiali.

Če je prišlo do izbitja  stalnega zoba (zob je padel iz ust), ga poskusimo poiskati. Ko in če ga najdemo,  ga primemo za kronski del. Če je zob umazan, ga za približno 10 sekund splahnemo pod tekočo hladno vodo, in če nam uspe, vstavimo nazaj na njegovo mesto, ugriznemo v čist robček ter odhitimo k zobozdravniku.

Kadar očiščenje zoba ali vstavitev zoba na njegovo mesto ni mogoča, izbiti zob shranimo v kozarec mleka ali kozarec fiziološke raztopine. Zelo pomembno je, da se zob  ne izsuši. Zob lahko namestimo tudi med lice in zadnje zobe, a moramo paziti, da ga ne pojemo ali vdihnemo.

Kadar pa je izbit mlečni zob, ga ne vstavljamo nazaj na njegovo mesto. Če je mogoče z vodo ali s čistim robcem ali z gazo očistimo ustno votlino morebitnih prisotnih umazanij, na mesto poškodbe damo gazo, otrok ugrizne vanjo in tako ustvarimo pritisk na mestu poškodbe. Nato obiščemo zobozdravnika.

Poškodbe v ustni votlini, še posebno poškodbe zob, se lahko pripetijo vsakemu izmed nas. Čeprav je pogled nanje lahko nekoliko strašljiv, je pomembno, da ohranimo mirno kri in pravilno ukrepamo. Predvsem pri izbitih zobeh pazimo, da se do oskrbe pri zobozdravniku ne izsušijo. S tem lahko pomembno zmanjšamo morebitne zaplete pri nadaljnji obravnavi pri zobozdravniku.