Skoči do osrednje vsebine

Kam in kako po poletno osvežitev v reke, jezera in morje

Avtor: Nataša Šimac, dr. med., spec. javnega zdravja, Bojana Bažec, dipl. inž. kem. inž., in prim. mag. Simona Uršič, dr. med., spec. higiene in javnega zdravja, Center za zdravstveno ekologijo, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Se tudi ti veseliš poletnih dni, ko ti bodo tudi reke, jezera in morje v Sloveniji nudili številne priložnosti za sprostitev in ohladitev ? Rekreacija, povezana z vodo, je zelo pomembna za tvoje zdravje in dobro počutje. Zavedati pa se moraš, da kopanje v naravi prinaša tudi določena tveganja za zdravje. A lahko jih ublažiš ali se jim izogneš. V nadaljevanju lahko spoznaš nekaj osnovnih priporočil za varno kopanje v naravi.

Kam?

Ali veš, da je v Sloveniji 18 naravnih kopališčih in 30 kopalnih območjih, na katerih se z namenom varovanja zdravja kopalcev izvaja državni monitoring - spremljanje kakovosti kopalnih voda v času kopalne sezone, ki na celinskih vodah traja od 15. junija  do 31. avgusta, na morju pa od 1. junija do 15. septembra? 

Kadar se odločaš za kopanje v naravi, je pomembno, da za kopanje izbereš tiste odseke rek, jezer in morja, na katerih je kakovost kopalne vode znana. Kopanje na nenadzorovanih površinskih vodah odsvetujemo, saj so lahko mikrobiološko ali kemijsko onesnažene. Pri kopanju v takšnih vodah se lahko okužiš s povzročitelji različnih črevesnih in drugih nalezljivih bolezni

Naravna kopališča  imajo upravljavca, ki zagotavlja varnost in urejenost kopališča: prisotni so reševalci iz vode, kopališča imajo označbe (ograjene vodne površine, dostope v vodo, sanitarije, prvo pomoč idr.) in dodatno ponudbo. 

Kopalna območja nimajo upravljavca in ne reševalcev iz vode.

Na KARTI KOPALNIH VODA Agencije RS za okolje, lahko preveriš, kje so naravna kopališča in kopalna območja v Sloveniji, med kopalno sezono pa tudi sprotne podatke o kakovosti kopalnih voda.

Priporočila za varno kopanje v naravi

Ne kopaj se po močnem dežju, saj obstaja možnost onesnaženja kopalne vode zaradi spiranja okoliških površin v vodo (kmetijskih, cest …) in vdora odplak. Nevarnost poškodb in utopitev je možna zaradi povečanega pretoka vode (motnost vode, brzice, plavajoči predmeti v/na vodi idr.), na morju pa zaradi visokih valov in tokov pri plimovanju.

Ob nenadnem poslabšanju vremena pojdi čim prej iz vode.

Med plavanjem ne požiraj vode.

Po kopanju se oprhaj s pitno vodo.

Kopalna voda ni pitna in je ne uporabljaj za pitje in pripravo hrane.

V vodo vstopaj postopoma in ne pregret/a zaradi nizkih temperatur vode (ob začetku kopalne sezone, ob nenadnih ohladitvah).

Tudi pred kopanjem ne pij alkohola, ne uporabljaj prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Pred skakanjem v vodo se prepričaj o vidljivosti do dna ter ustreznosti globine in dna izbranega mesta. Kot opozarja Zveza paraplegikov Slovenije: Ne skači v vodo, če nisi prepričan/a o njeni globini.

Na bregovih kopalnih voda bodi pozoren, bodi pozorna na morebitno prisotnost izločkov glodavcev in se jih izogibaj. Lahko vsebujejo virus mišje mrzlice.

Vodna igrala uporabljaj skladno z navodili proizvajalca/upravljavca igral.

 

Opozorilo

Ne podcenjuj moči narave in ne precenjuj lastnih sposobnosti.

Kopaš se na lastno odgovornost, na naravnih kopališčih za  tvojo varnost in pomoč skrbijo reševalci iz vode.

Za svojo varnost lahko največ narediš sam!

okolje FitMaxWzkzMCwzMzZd 1

Ohrani čisto okolje

Poskrbi za odpadke in jih ne puščaj na obrežju, ničesar ne odmetavaj v vodo.

Počisti iztrebke svojih hišnih ljubljenčkov.

Bazenska kopališča

Če se odločiš za kopanje na bazenu, pa gotovo ne bo odveč, če si v nadaljevanju prebereš še nekaj o higieni kopanja na bazenskih kopališčih.

Ne pozabi na moč sonca in poletne vročine

ne glede na to, ali si v toplih dneh ob morju, jezeru, rekah ali ob bazenu na prostem, saj pomembno vplivata na vsa živa bitja. 

Prepreči težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine, tako da zmanjšaš obremenitev telesa s toploto:

Zmanjšaj izpostavljenost vročini (umakni se v senco ali hladnejše prostore).
  Zmanjšaj nastajanje toplote v telesu (omeji telesno dejavnost na prostem zlasti na jutranje in večerne ure, uživaj lahko hrano, v manjših obrokih).
  Omogoči odvajanje toplote iz telesa (z zadostnim uživanjem tekočin, lahko se ohladiš v vodi). 
  Pomagaj drugim (nekateri ljudje so bolj ogroženi; bodi pozoren na znake prizadetosti pri njih; v primeru pregretja, bolnika umakni na hladno, ga hladi in pokliči zdravniško pomoč). 
  NIKOLI ne puščaj nikogar v parkiranem avtomobilu, tudi ne živali.
   Poskrbi za ustrezno zaščito pred sončnim UV sevanjem.

 

Več:

  1. Varno kopanje v površinskih vodah - naravna kopališča in kopalna območja v Slovenij kakovost kopalnih voda, njihove posebnosti in priporočila za kopalce po regijah: https://nijz.si/moje-okolje/kopalna-voda/varno-kopanje-v-povrsinskih-vodah-naravna-kopalisca-in-kopalna-obmocja-v-sloveniji/ 
  2. Varno kopanje v površinskih vodah - splošna priporočila za kopalce: https://nijz.si/moje-okolje/kopalna-voda/
  3. Napotki prebivalcem za ravnanje v vrocih dneh. https://nijz.si/moje-okolje/podnebne-spremembe/napotki-prebivalcem-za-ravnanje-v-vrocih-dneh/
  4. UV sevanje in zdravje: https://nijz.si/moje-okolje/uv-sevanje-in-radon/ultravijolicno-uv-sevanje-in-zdravje/