Skoči do osrednje vsebine

Žalost in depresija

Avtor: mag. Alenka Seršen Fras, univ. dipl. psihologinja in Martina Kukovec, mag. psihologije, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

Kaj je žalost in kaj je depresija?

Biti mladostnik je lepo, pa tudi naporno in težko. Če ti gre kaj narobe, če dobiš slabo oceno, če se spreš s prijateljem ali starši, ali če doživiš nesrečno ljubezen, je žalost ali potrtost pričakovana. Žalost je čustvo, ki ne traja dolgo, čez nekaj ur ali dni postopoma izzveni, posebej če se v tem času izboljša situacija, ki je bila vzrok poslabšanega razpoloženja. Nekatere izgube so takšne, da proces žalovanja traja dlje časa, o tem si lahko več prebereš v poglavju izguba in žalovanje.

Če si žalosten, to ne pomeni nujno, da si tudi depresiven.  A depresija lahko doleti vsakogar. V življenju se bo z njo spopadal eden izmed štirih ljudi.

Depresija:

  • je motnja razpoloženja, pri kateri je v zadnjih dveh tednih ali več pri posamezniku opazno depresivno razpoloženje (žalost in depresivnost) ali izguba interesov ali zadovoljstva v vsakdanjih dejavnostih, z dodatnimi znaki, kot so težave s spanjem, apetitom, energijo, koncentracijo ali z znižanimi občutki lastne vrednosti;
  • možna je prisotnost samomorilnih misli in samopoškodovalnega vedenja; 
  • mladostnik je lahko tudi razdražljiv, težje prenaša neugodna čustva in stresne situacije, poroča o telesnih bolečinah in lahko se oddalji od družbe vrstnikov.  

Nadaljuj na naslednji članek: Izguba in žalovanje