Skoči do osrednje vsebine

Reakcija boj ali beg

Avtor: mag. Tadeja Batagelj, univ. dipl. psihologinja, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

Ko se znajdemo v nevarnosti ali ko se nam samo zdi, da smo se znašli v nevarnosti, se v nas zgodi cela vrsta sprememb, ki jih imenujemo reakcija »boj ali beg« (BB reakcija).

Ta avtomatska reakcija vpliva na naše misli, telo in vedenje. Ko smo soočeni z nečim, kar prepoznavamo kot nevarno, se naše misli osredotočijo na nevarnost, nenehno smo pozorni na našo okolico in se ne moremo skoncentrirati na nič drugega, telo pa se pripravi na akcijo. Ko ocenimo, kaj nas ogroža, od te nevarnosti:

  • zbežimo,
  • se z njo borimo ali
  • zmrznemo.

 

Če smo se pripravljeni boriti, začutimo vznemirjenost, lahko tudi jezo, približujemo se situaciji, da bi jo premagali. Če se nam zdi, da v situaciji ne bomo mogli zmagati, začutimo anksioznost in strah, lahko tudi paniko. Situaciji ali osebi se želimo izogniti, zbežati. Pogosto beg ni možen in situacije ne moremo zapustiti, takrat včasih z nogo udarjamo v tla ali korakamo gor in dol. Včasih pa v situaciji občutimo tako močno anksioznost, da preprosto zmrznemo (otrpnemo). Tedaj imamo občutek, da ne moremo nič reči in da se ne moremo premakniti ter upamo, da bo situacija minila sama od sebe.

BB reakcija je v človeški evoluciji igrala ključno vlogo pri preživetju. Brez te avtomatske reakcije bi že zdavnaj izumrli. Reakcija BB pa se lahko sproži tudi takrat, ko se nam zdi, da smo v nevarnosti, čeprav v resnici nismo.

 

Da boš bolje razumel, zakaj takrat, ko si anksiozen, reagiraš na določen način, si preberi naslednja dva primera:

Situacija 1: Zvečer se pozno vračaš domov, ko v mraku tik za svojim hrbtom zaslišiš korake. Obrneš se in tik za sabo zagledaš neznanca.

  • BOJ – obrneš se in vprašaš, kaj bi rad.
  • BEG – kar se da hitro poskušaš zbežati.
  • ZAMRZNITEV – tako se prestrašiš, da se ne moreš niti premakniti in upaš, da bo neznanec preprosto odšel naprej.

Situacija 2: Ker klepetaš, te učitelj izpostavi pred celim razredom, da poveš svoje mnenje o knjigi, ki bi jo moral prebrati.

  • BOJ – zbereš se in poveš svoje mnenje o knjigi.
  • BEG – vstaneš in ves rdeč v obraz zapustiš razred.
  • ZAMRZNITEV – zdi se ti, da imaš čisto prazno glavo, ničesar se ne moreš spomniti, tiho si, gledaš v prazno predse in upaš, da bo učitelj odnehal.

Nadaljuj na naslednji članek: Vrste anksioznosti