Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Ali je Alateen zate?

Alateen je del Družinskih skupin Al-Anon in je skupnost mladih, katerih življenje je bilo prizadeto zaradi pitja družinskega člana ali prijatelja. V družinskih skupinah Al-Anon smo otroci, starši, bratje in sestre, zakonski in ljubezenski partnerji alkoholikov, ki se srečujemo in drug drugemu pomagamo tako, da si delimo svoje izkušnje, dileme, moč in upanje. S pripovedovanjem svojih osebnih izkušenj in poslušanjem pripovedi drugih članov dobimo vpogled, na kakšen način se lahko spoprimemo s svojim lastnim položajem, hkrati pa drug drugemu nudimo oporo, razumevanje in prijateljstvo. V skupini vidimo, da nismo sami. Alkoholizem je družinska bolezen, ki prizadene vse člane družine čustveno, lahko tudi fizično. Čeprav svojih staršev, bratov, sester ali prijateljev ne moremo spremeniti ali nadzorovati, se lahko od njihovih problemov odmaknemo, pomagamo sebi, hkrati pa jih imamo še naprej radi.

Člani Al-Anona in Alateena razumemo, kako se človek počuti, ko pride prvič na srečanje, saj smo vsi bili nekoč prvič. Na srečanjih si člani nudimo varen prostor, kjer se lahko izpovemo, če želimo. Če bi raje sedeli in samo poslušali, je tudi v redu. Da nam je lažje in če tako želimo, si izberemo izkušenega člana za mentorja – to je poseben prijatelj, katerega lahko pokličeš in mu v zaupnem odnosu deliš svoje občutke tudi izven srečanj in skupine. Srečanja se lahko udeležiš kolikokrat želiš in v redu je tudi, če bi za začetek prišel/a samo pogledati, kako je. Anonimnost je temelj našega programa, predstavljamo se le z imenom in prvo črko priimka. O ljudeh, ki jih vidimo na srečanjih, ne govorimo in zgodb, ki jih slišimo, ne delimo.

Skupina sloni na medsebojni podpori članov. Člani se prostovoljno javimo, da bi vodili srečanja, pripravili prostor, razstavili literaturo in poskrbeli za druge potrebe skupine. V začetniških skupinah pa srečanja vodijo izkušeni člani. Članarine ali pristojbine za vključitev v skupino Al-Anon ali Alateen ni. Program je brezplačen in se vzdržuje s prostovoljnimi prispevki članov. Zbrani denar namenimo za podporo društva, najem prostora, kjer se srečujemo ter za nakup, prevod in tiskanje Al-Anon in Alateen literature (knjige, brošure, revije). Naša skupina je ena več tisoč skupin AL-Anona in Alateena v več kot 130 državah po vsem svetu. Tudi pri nas srečanja potekajo v mnogih mestih po Sloveniji, pri čemer se vsak član lahko udeleži več srečanj, tudi izven svojega kraja bivanja. Četudi se vedno rajši vidimo v živo, pa se ima vsak možnost udeležiti srečanja tudi po spletu, in sicer preko Skype in Zoom-a.

Včasih oseba, ki je pila, preneha piti ali morda ne živi več z nami. Čeprav morda ni več niti alkohola niti te osebe ali le-ta okreva v skupini AA-ju, imamo mi še vedno težave. V skupini Al-Anon in Alateen člani srečamo druge, ki imajo enake probleme, se seznanimo z dejstvi o alkoholizmu kot bolezni in z duševnimi, čustvenimi ter v nekaterih primerih tudi fizičnimi posledicami, ki jo ta lahko ima na naše življenje. Vsaka skupina ima en sam namen: pomagati družinam alkoholikov. Redno obiskovanje skupin Al-Anon in Alateen nam pomaga poiskati nove načine reševanja problema. Tu najdemo prijatelje, ki razumejo. Obup nadomestimo z upanjem ter zgradimo zaupanje vase.

Al-Anon in Alateen lahko kontaktiraš, tako da pokličeš na katerokoli od spodnjih številk ali pišeš na elektronsko pošto: info@al-anon.si.

Telefonske številke: 031 744 722, 041 590 789, 040 589 877

Poštni naslov: društvo Al-Anon, Trg Osvobodilne fronte 10, 1000 Ljubljana

Poiščete pa nas lahko tudi na Facebook-u: Al-Anon Slovenija

 

Še vedno nisi povsem prepričan/a ali so družinske skupine Alateen in Al-Anon zate?

Pri odločitvi ali je Alateen zate ali ne, ti lahko pomagajo vprašanja, ki so na spletni strani društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov.

Prav tako pa nas lahko tudi pokličeš na navedene telefonske številke in skozi pogovor ugotovimo skupaj.

 

Povzeto po: www.al-anon.si

Natisni