Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zdi se mi, da se ne znam učit.

 • ob

  obupana_študentka

  obupana_študentka

  Objavljeno: 24 jan. 2023 01:08

  Letos sem zadnji letnik prve stopnje na smeri z vsakoletno zelo visoko omejitvijo in trenutno imam objektivno visoko povprečje ocen (nad 9.5). Kljub temu se mi zdi, da se ne znam učit. Objektivno torej mi kao gre učenje, če sem na takšnem faksu s takšnim uspehom … ampak se vseeno počutim, kot da mi ne gre – da je moje učenje neučinkovito in da snovi ne obvladam tako, kot bi jo morala. Največkrat imam po odpisanem izpitu občutek, da sem samo imela srečo, da je profesor dal tak izpit/kolokvij kot ga je dal (kar se mi zdi, da je dostikrat zares res – ko dajo npr. kakšna stara vprašanja, do katerih imamo dostop in sem si že vnaprej pogledala/pripravila odgovore).

   

  Zelo težko se spravim učit (pa niti ne vem, ali je to prokrastinacija ali sem samo dejansko tako izmučena), ampak ko se že učim/delam kakšne sprotne obveznosti med semestrom, mi misli kar naprej uhajajo drugam in kar nekaj razmišljam/sanjarim – niti nimam npr. problema da bi bila vmes na telefonu ali kaj, moj možgan kar sam odplava drugam … zaradi tega sem pol tut velikokrat frustrirana med učenjem, jezna sama nase in imam impulze po samopoškodovanju. Recimo že neko kratko sprotno obveznost, ki je sošolcem vzela 1 do max. 2 uri, sem delala cel popoldan, ker se nisem mogla zbrati.

  Ne vem sploh kakšen tip učenja bi mi najbolj ustrezal. Pač do zdaj sem se vedno najbolje učila z izpisovanjem snovi. Ampak zdaj, ko je toliko snovi in npr. še niti nimam urejenih zapiskov (+ v letošnjem semestru sem dosti manjkala) je pa to zelo zamudno in mi tudi zaradi tega včasih zmanjka časa za predelat snov, ker je časovno potratno. Tako da si poskušam samo brat in razumet in potem ponovit. Ampak imam ves čas občutek prazne glave, misli mi bolj uhajajo kot če si pišem, in imam res občutek, da si s tem manj zapomnim.

  Res se mi zdi, da nimam dobrih učnih navad, a se o tem težko pogovarjam z drugimi, ker ko me vprašajo kakšno imam povprečje, samo zaključijo, da sem perfekcionist in da pretiravam. Jaz sem pa zaradi tega res v stiski.

  Letos je bilo toliko sprotnega dela, da sem že pred začetkom izpitnega obdobja čisto preveč izmučena. Zdi se mi, da sam rabim pavzo od življenja …

  Sem kao na težkem faksu ampak kljub temu, da mi je težko in se mučim se mi hkrati zdi, da ni težek faks in da samo ne vlagam toliko truda (kot bi ga lahko) in da sem si sama kriva in da tudi nimam dejansko toliko znanja kot imam dober uspeh.

  Po drugi strani se mi pa včasih zdi, da vlagam več truda in sem kljub neorganiziranosti še vedno veliko bolj organizirana oz. vsaj bolj vestna, kot nekateri izmed kolegov (ki se npr. začnejo učit res zadnji trenutek in jim še pomagam z zapiski/zadnji trenutek odgovarjam na njihova vprašanja) – pa so vseeno še bolj uspešni od mene.

  Pač rada bi bla bolj organizirana, pa rada bi se bolje učila, pa ne zaradi samega povprečja, ampak zato, da tudi ne bi bla tako pod stresom, ko mi zmanjka časa. In da bi potem mela lahko res občutek, da znam in da se mi ni le posrečilo, ali pa tudi ponesrečilo zaradi pomanjkanja časa/slabe organizacije z moje strani. Zdi se mi, da se res ne znam zorganizirat in učit. ☹

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje