Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zakaj ne morem spati?

Tema: Spanje

 • Ne

  Nenaspana

  Nenaspana

  Objavljeno: 28 jan. 2024 13:58

  Pozdravljeni!

  Stara sem 15 let in vedno bolj pogosto imam noči v katerih ne morem in ne morem spati oz. zaspati. Vem, da je razlog lahko psiha, večkrat se mi je zgodilo, da sem pred testom (sploh iz matematike) imela občutek, da sem prebedela celo noč, čeprav mi je na pametni uri (ki jo nosim med spanjem predvsem zaradi alarma, saj vibrira) pokazalo, da dejansko sem spala (sicer sem se veliko zbujala).

  Ko ne morem zaspati več kot dve uri se razjezim in se samo še bolj razbudim. Skrbim pa, da je spalnica dovolj hladna, da ne jem pre težke hrane zvečer, se čim bolj izogibam uporabi ekranov pred spanjem (sicer mi ne ratuje najbolj, nosim pa očala proti modri svetlobi).

  To se že vleče nekaj časa, a nikoli nisem nobenemu to omenila, razen mami. Da vam pišem je razlog prejšnja noč. Iz sobote na nedeljo nisem zaspala do 05:10 zjutraj in spala sem le 4 ure, pa še to ne skupaj. Danes, v nedeljo naj bi bil sproščen dan, v ponedeljek in nasplošno naslednji teden, ni nobenih stresnih situacij v najavi (vsi testi in skoraj vsa spraševanja so mimo). To me res razjezi do te mere, da se zjočem ponoči ker ne morem spati.

  Sem pa opazila, da se mi to največkrat zgodi kak teden ali par dni pred menstruacijo. Drugače pa zelo rada spim, že zaradi tega, ker sanjam in nekako na kratko pobegnem od realnosti (kar pa ne pomeni da spim čez dan). 

  Mogoče je še vredno omeniti, da se skoraj vsak dan počutim utrujeno in brez energije, sploh po šoli. V glavi čutim pritisk in nimam volje za nič, niti za učenje, niti za sprehod, niti za branje itd. Za to sem šla v lekarno in so mi priporočili tablete Enduranza, ki so na naravni bazi, in če jih pridno jemljem se res počutim manj utrujeno. Po pravilu bi jih morala jemati zjutraj, po zajtrku, s tem da jaz zjutraj težko sploh kaj jem tablete pa smrdijo in so dokaj velike, zato jih ponavadi vzamem po kosilu.

  Iskreno, nimam nekega specifičnega vprašanja, rada bi le slišala vaše mnenje, saj menim, da se za to ne splača hoditi k zdravniku, ker se to ne ponavlja vsako ali vsako drugo noč.

  Zahvaljujem se vam vnaprej!

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 14 feb. 2024 18:09

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Najprej bi se ti rad opravičil za pozen odgovor. 

  Spanje je zelo zanimiva reč, saj se veliko psihičnih težav zelo hitro pokaže tako, da se poruši ritem spanja. To ne pomeni nujno, da imaš kakšno specifično motnjo, samo pač, da kakšne tvoje skrbi recimo, imajo takšno posledico. Potem se dodatno zaplete, ker je posledica slabega spanja to, da se na splošno slabše počutimo, smo utrujeni, je slabša koncentracija, ipd. 

  Če so te težave bolj izražene in dejansko motijo tvoje funkcioniranje, bi lahko potem govorili tudi o kakšni psihični motnji. To ti govorim zgolj informativno, ne pa z namenom da bi te diagnosticiral, saj tega ne morem in ne smem narediti preko foruma. 

  Ker je reč tako kompleksna, se je ne moremo na enostaven način lotiti. Najbolje je, da poskusiš čim bolje skrbeti za splošno počutje, psihično in telesno. Sama si že veliko tega ugotovila, lahko si pa vseeno prebereš še bolj natančna navodila glede higiene spanja. Dobro bi bilo, da dodaš tudi kakšno telesno dejavnost, npr. kakšen šport ali rekreacijo. 
  Če se stvar kljub temu ne izboljšuje, bi ti potem svetoval, da se obrneš na kakšnega psihoterapevta. Za motnje spanja je zelo učinkovita vedenjsko-kognitivna terapija. 

  Če se tudi s tem ne izboljša, bi potem bilo mogoče za poskusiti tudi s kakšnimi zdravili, ki pomagajo za spanje. Za to se lahko obrneš na svojega pediatra ali se naročiš k pedopsihiatru.

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje