Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Učenje

Tema: Učenje

 • Šo

  Šola

  Šola

  Objavljeno: 17 nov. 2023 16:35

  Meni mi je zelo teško se učiti in kako se naj začnem učiti? 

   

  Lep pozdrav                                                                           Iris

 • Uredništvo

  Ana Boršič

  Objavljeno: 21 nov. 2023 20:38

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena Iris!

  Pišeš, da imaš težave z učenjem. Super je, da si se odločila poiskati pomoč. Žal ti zaradi zelo kratkega vprašanja ne morem natančno odgovoriti, lahko pa te poskusim usmeriti v učenje učenja.

  Za začetek ti svetujem razmislek o sledečih vprašanjih. Kaj zate pomenijo težave z učenjem? Si se s takšnimi težavami že srečala ali so se pojavile šele sedaj? Pri katerih predmetih imaš največ težav? Ali misliš, da so le-te vezane na učenje v splošnem pomenu ali opažaš, da gre za težave le pri določenem predmetu ? Si se o tem že pogovorila s starši/skrbniki, prijatelji, sorodniki, učitelji, svetovalnimi delavci? Kaj je razlog, da si želiš spremembe? Kaj misliš, da ima na tvoje težave največji vpliv? Svetujem ti premislek, morda tudi zapis kakšnih odgovorov na zastavljena vprašanja, saj boš lahko na ta način bolje spoznala svoj šolski izziv. 

  Seveda pa obstajajo splošni nasveti. Za začetek pomisli o tvoji notranji motivaciji. Torej kaj je tvoj cilj, h kateremu stremiš in kateremu slediš. Je to morda želja po znanju, hobij, zanimanje? Katere zunanje spodbude vplivajo na tvoj odnos do učenja? So to ocene, sistem ali mnenja drugih? 

  Že imaš postavljene cilje o tem, kaj želiš postati v življenju? Čemu daješ prednost in čemu nekoliko manj? Kakšen poklic želiš opravljati v prihodnje? Katero srednjo šolo boš izbrala? 

  Se v vsakdanjem življenju ravnaš po urniku - dnevnem ali tedenskem načrtu dela ali se prepuščaš intuiciji? Načeloma velja, da je dan dobro načrtovati vnaprej ter vključiti obveznosti in odmore ter hobije. Se tega držiš ali večkrat obupaš?

  V kakšnem prostoru se učiš? Je le-ta osvetljen, prostoren, zračen ali prej nasprotno? Ali ob učenju umakneš vse moteče dejavnike, npr. TV ali telefon ali jih imaš pri sebi? Se učiš v mirnem in tihem okolju ali te nenehno nekdo ovira? 

  Kako se najraje učiš? Je to pripovedovanje smešnih zgodb na podlagi snovi, izpisovanje ključnih besed ali miselnih vzorcev ali kaj povsem drugega? Na kakšen način si lažje zapomniš snov? Tako, da poslušaš, pišeš, pripoveduješ ali da vidiš kakšen simbol?

  Svetujem ti, da pobrskaš po prispevkih na sledečih povezavah:

  Samopodoba, čustva in psihične stiske | #to sem jaz

  Šola, učenje in prosti čas | #to sem jaz

  Morda najdeš kakšen koristen nasvet. Verjamem, da ti lahko uspe razrešiti omenjen izziv. Če imaš še kakšno vprašanje oz. potrebuješ še kakšno pomoč, se z veseljem odzovem.

  Srečno!

  Ana Boršič, mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje