Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Šola

Tema: Učenje

 • Ro

  Rožica

  Rožica

  Objavljeno: 14 mar. 2022 13:39

  Kaj narediti ko dobiš slabo oceno (cvek)?

 • Uredništvo

  Anja Mikl

  Objavljeno: 14 mar. 2022 15:51

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  dobiti slabo oceno zagotovo ni prijetno, ampak nič hudega - obstajajo možnosti in strategije kako lahko situacijo izboljšaš. Seveda je odvisno, ali se gre za prvo takšno izkušnjo ali za ponavljajočo težavo pri določenem predmetu. Na podalgi tega je nekoliko lažje razmisliti, kaj bi ti lahko bilo v večjo pomoč. Mi lahko zaupaš kaj več, kako je pa pri tebi? 

  Na šolski ravni imaš precej dostopnih možnosti, npr. obiskovanje dopolnilnega pouka pri predmetu, kjer bi potrebovala pomoč; prav tako lahko prosiš za pomoč svoje sošolce ali pa učitelja, ki bi ti zelo verjetno bil pripravljen pomagati. Bi bilo kaj od navedenega sprejemljivo zate? 

  Druga, pomembna raven, pa je kako se soočiti z občutki neuspeha. Tukaj bi te želela spomniti, da je slaba ocena lahko odraz tega, da se morda snovi nisi dovolj dobro naučila oz. je morda nisi razumela, zagotovo pa slaba ocena ni odraz tebe oz. ni pokazatelj kako uspešna si zares. Morda bo zgolj potrebno nekoliko več dela in pomoči, da bo razumevanje lažje. Kje pa ti misliš, da bi lahko bila težava? 

  Vesela bom, če mi še malo bolje pojasniš kaj se je zgodilo, da vidim, če še te lahko kako podprem. 

  Predlagam, da še malo predihaš celotno situacijo in ko boš pripravljena stopiš v akcijski načrt. 

  Prijazno te pozdravljam, 

  Anja Mikl, mag. psihologije

 • Fe

  FellowAce

  FellowAce

  Objavljeno: 14 mar. 2022 17:58

  Zdravo, 

   

  menim, da je najbolje, da najprej razmisliš, zakaj si dobila takšno oceno. Si se premalo pripravljala? Si se slabo počutila med ocenjevanjem? Si zaradi treme vse pozabila? Razmisli, kako bi lahko preprečila, da se takšne stvari spet ponovijo. 

  Naslednji korak je, da se pri učitelju/profesorju pozanimaj kako in kdaj lahko popraviš oceno. 

  Nato si moraš pripraviti načrt učenja. Od kod se boš učila? So tvoji zapiski ustrezni? Če niso, si jih sposodi od kakšne sošolke/sošolca. Če je potrebno, si poišči pomoč. Nekatere šole organizirajo dopolnilni pouk ali tutorstvo - v tem primeru ti lahko nekdo spet razloži snov. 

  Najbolj idealno je, da načrt učenja izdelaš kar hitro. To ti bo pomagalo tudi, ko boš mogla staršem povedati za oceno - če bodo videli, da si pripravljena napako popraviti bodo mogoče manj jezni/razočarani (če te to skrbi). 

  Drugače pa se zaradi enega cveka ne sekiraj preveč. Se pač zgodi, mogoče si imela slab dan. Drugič boš vedela, kje se ti je zalomilo in ti bo šlo boljše. 

 • Ta

  Tamal

  Tamal

  Objavljeno: 13 jun. 2022 23:18

  Mene pa strah da bom šel na popravninizoit iz MATEMATIKE in SLOVENIŠČINE prosim pomagajte!

 • Uredništvo

  Doroteja Vodopivec

  Objavljeno: 23 jun. 2022 10:53

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen.

  Žal kaj dosti ne moreš več storiti, saj je konec šolskega leta. Naj ti bo to vodilo za naslednje šolsko leto, da se bolj potrudiš ali pa poiščeš pomoč tam kjer imaš težave.

  Popravni niso nič groznega. Običajno odgovarjaš na vprašanja pred komisijo, ki jo sestavljajo tebi znani učitelji. Naučiti pa se moraš najverjetneje vso snov, ki ste jo v danem letu predelali. Priporočam, da se o več informacijah pozanimaš pri učiteljih, ki so te učili predmet. Morda se obrneš tudi na katere sošolce po pomoč, da ti razložijo kakšno snov, ki ti je morda manj jasna.

  Prepričana sem, da če se boš potrudil in naučil, ne bo težav.

  Želim ti veliko uspeha.

  Doroteja Vodopivec, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje