Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako postati močnejši

Tema: Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • Ja

  Janez

  Janez

  Objavljeno: 21 nov. 2023 18:33

  Sem zelo suh in bi rad pridobil na mišični masi.

  Kako?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 23 nov. 2023 08:17

  Odgovor svetovalke:

  Dragi Janez,

  hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnil na nas. Praviš, da si suh in da bi rad pridobil na mišični masi, zanima pa te, kako?

  Ljudje smo si nadvse različni - nekateri bi dali vse, da bi kak kilogram izgubili, ti pa sodiš med tiste, ki imajo ravno nasprotno težavo, da kilogramov ne uspejo pridobiti. V obeh primerih pot do uspeha ni enostavna, je pa (vsaj do neke mere) mogoča. 

  Vsekakor v tvojem primeru ni rešitev, kar verjamem, da veš tudi sam, da se prenajedaš, "bašeš" z mastno in sladko hrano, saj v tem primeru, tudi če bi pridobil nekaj kilogramov telesne teže, hkrati škoduješ svojemu zdravju. Še najboljši nasvet je verjetno, da slediš osnovnim smernicam zdrave prehrane za mladostnike, ob tem pa se v večji meri osredotočiš na športno aktivnost in krepitev mišic. 

  O prehrani mladostnikov smo v naši klepetalnici govorili že velikokrat (prav tako o težavah, podobnih tvojim - naj ti prišepnem, da v njih nisi sam, z njimi se soočajo tudi tvoji vrstniki), zato ti na tem mestu dodajam povezavo k dvema mojima odgovoroma, na temo zdrave uravnotežene prehrane in na temo pridobivanja mišične mase. Vabljen, da ju prebereš. :)

  https://www.tosemjaz.net/razisci/seznam-vprasanj/kako-se-zrediti-8708#answer-13430

  https://www.tosemjaz.net/razisci/seznam-vprasanj/spremembe-11704 

  Če povzamem, popij dovolj tekočine dnevno (predvsem vodo in nesladkane pijače), uživaj dovolj obrokov (5 dnevno), veliko sadja in zelenjave ter kakovostnih beljakovin - ne potrebuješ trenutno popularnih živil z dodanimi beljakovinami, dovolj bo, če poješ zadostno količino mlečnih izdelkov in pustega mesa. Če boš bolj telesno aktiven, temu primerno prilagodi tudi prehrano, da zaužiješ dovolj kalorij (kvalitetne ogljikove hidrate - testenine, riž, žita, polnovreden kruh ...), ter s tem uravnaš porabljene kalorije z zaužitimi.

  Seveda pa je ključna za graditev mišične mase redna in pravilno izvajana telesna aktivnost. Fantje v tvoji starosti navadno radi prično postopno zahajati v fitnes, ni pa to edina rešitev - veliko lahko narediš doma, v naravi, najdeš vaje na internetu, če se odločiš tudi za vadbo v fitnesu, pa je dobro, da ti nekdo pokaže vaje, ki so za tvojo starost primerne, varne in učinkovite. Kot pri ničemer pa tudi pri vadbi in fitnesu ni priporočeno pretiravati - zmernost je najboljša rešitev, rezultati morda niso takojšnji, so pa na dolgi rok, ko vadba pride "v kri" in navado, zagotovljeni.

  Ne morem pa mimo tega, da te opomnim še na to, da je na koncu dneva najbolj pomembna ljubezen do sebe in svojega telesa - nekdo je suh, nekdo močan, nekateri imajo očala ali aparat, druge pestijo mozolji, tretjim ne zraste brada kot bi želeli in tako bi lahko naštevala v neskončnost. Na koncu pa je pomembno predvsem, da sprejmeš sebe in svoje telo, da si zdrav in da se v njem (tudi če ni popolno - ker nobeno ni) dobro počutiš.

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro na tvoji poti,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje