Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako dolgo ostane nikotin v krvi

Tema: Mladi in nikotin

 • Ni

  Nikoti

  Nikoti

  Objavljeno: 24 avg. 2023 21:02

  Pozdravljeni 

  men pa zanima ker imam to šolsko leto sistematski pregled in sem med počitnicami in tudi sedaj kadila in me je strah da bi se mi nikotin poznal na tistem testu ko vzamejo kri zanima me tudi kako dolgo se nikotin pozna v telesu in v krvi. Hvala za vas odgovor.

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 28 avg. 2023 08:55

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  nikotin je tekoči alkaloid in je le ena izmed številnih škodljivih snovi, ki jih v svoje telo vnesemo ob kajenju cigaret in drugih tobačnih izdelkov. Je tista substanca v cigaretih, ki stimulira naš živčni sistem in tista, ki je odgovorna za nastanek odvisnosti od cigaret. Še zdaleč ni edini "škodljicev" v cigaretnem dimu - v njem poleg nikotina najdemo še katran, benzen, ogljikov monoksid, forlamdehid, kadmij in še bi lahko naštevali. Vsak od njih ima svoje lastnosti, vsak povzroči svoje neželene učinke, ki se preko let kopičijo in vodijo v tveganje za pojav številnih bolezni - bolezni srca in ožilja (srčni infarkt, možgansko kap, bolezensko razširitev aorte itd.), rakave bolezni in seveda bolezni dihal. 

  Mislim, da že vidiš, v katero smer gre moj odgovor ... Tvoje glavno vprašanje ne bi smelo biti, kdaj prenehati kaditi "da to ne bo vidno na testu", ampak kako ČIMPREJ prenehati kaditi zaradi tebe in tvojega zdravja. Prej kot prenehaš, lažje je, saj je odvisnost manjša, hkati pa s tem preprečiš nastanek nepopravljive škode, ki jo cigareti povzročijo na tvojem telesu. 

  Pa saj verjamem, da vse to veš tudi že sama. Pri 15 letih starosti si že zakonsko premlada za uživanje cigaret, da o vplivu na tvoje mlado telo, na tvoje še razvijajoče se možgane niti ne izgubljava besed. Izpostavljenost nikotinu v mladosti lahko vodi v trajne škodljive vplive na miselne sposobnosti, motnje spomina, pozornosti, razpoloženja, poveča impulzivnost, tesnobnost itd. Iskreno ti tako svetujem, da, če še nisi, s kajenjem prenehaš DANES.

  Dodajam nekaj povezav, ki ti bodo v pomoč pri pridobivanju dodatnih informacij na to temo: 

  https://www.tosemjaz.net/razisci/droge-in-zasvojenost/spoznaj-resnico-o-nikotinu/

  https://www.tosemjaz.net/razisci/droge-in-zasvojenost/vpliv-nikotina-v-tobacnih-in-povezanih-izdelkih-na-mozgane/

  https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/svetovalni-telefon-za-opuscanje-kajenja/

  Da neposredno odgovorim še na tvoje vprašanje. Nikotin lahko v krvi najdemo še 1 - 3 dni po zadnji uporabi, kotinin (glavni razgradni produkt nikotina) do 10 dni. Oba lahko določamo tudi v urinu, kjer sta prisotna še 3 - 4 dni po zadnji uporabi. V slini je nikotin prisoten še okvirno 4 dni po zadnji uporabi. Drugače je z lasmi - ob analizi las lahko nikotin dokažemo še vsaj 1 - 3 mesece po uporabi, ob kroničnem kajenju celo do 12 mesecev po zadnji uporabi. Številke so seveda okvirne, saj so odvisne od presnove vsakega posameznika in seveda tudi od dolgotrajnosti kajenja. 

  Na rednih sistematskih pregledih sicer preiskav za ugotavljanje prisotnosti nikotina v splošnem ne opravljamo. A kajenje lahko vpliva tudi na telesne funkcije in laboratorijske izvide, ki pa se kontrolirajo - za primer, kadilci imajo običajno nekoliko povišano število belih krvnih celic v krvi, kar pa se na pregledu krvi lahko opazi. 

  Če povzamem, kaditi prenehaj že včeraj, če nisi včeraj, pa danes! Opustitev kajenja prinese številne prednosti in pozitivne vplive na tvoje telo. Prisotnost nikotina na testu je drugotnega pomena, prvotnega pa je nedvomno tvoje zdravje in delovanje telesa, ki ti bo moralo še dolgo služiti. 

  Lepo te pozdravljam. Če potrebuješ še kakšno informacijo ali pomoč pa si vedno dobrodošla, da se ponovno obrneš na nas. 

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Pa

  Paff oz vejp

  Paff oz vejp

  Objavljeno: 28 avg. 2023 16:42

  Ali se na sistematskih pregledih vidi da ti vejpas oz paffas ko ti vzamejo kri?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 29 avg. 2023 10:19

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  kratek odgovor je, enako kot zapisano tudi zgoraj, ne, na rednem sistematskem pregledu določajo osnovne parametre krvi, bolj specifične preiskave krvi ali urina, v katerih bi dokazali vsebnost snovi kot so nikotin in njegovi presnovki, se rutinsko ne izvajajo. 

  Moj odgovor in nasveti pa so še vedno enaki, kot navedeno zgoraj, tudi kar se tiče tega, da se lahko, ob dolgotrajnem kajenju cigaret (in enako velja za vejpanje) pojavijo zdravstvene težave in tudi spremembe na osnovni krvni sliki, kar pa takrat je lahko vidno tudi med redno preiskavo krvi.  

  Lep pozdrav,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Sa

  Sam

  Sam

  Objavljeno: 23 jan. 2024 14:36

  Ali na sistematskih pregledih v srednji šoli gledajo prisotnost nikotina ali kotina v krvi in urinu?

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 24 jan. 2024 10:24

  Pozdravljena,

  svetovalka je že zgoraj odgovorila na vprašanje, ki ga zastavljaš.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • ve

  vejpi

  vejpi

  Objavljeno: 26 jan. 2024 07:45

  Ali se ob dajanju kri za sladkorno vidi ce si jemal nikotin?

 • Uredništvo

  Miljen Vidaković

  Objavljeno: 26 jan. 2024 09:28

  Odgovor svetovalca:

  Ne, se ne vidi.

  Lep pozdrav,

  Miljen Vidaković, dr. med, specialist družinske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje