Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Groza

Tema: Prehrana in gibanje, Razmišljam in imam stališča, Telesna samopodoba, Zdravje in bolezni

 • Am

  Amadea119

  Amadea119

  Objavljeno: 07 feb. 2024 17:37

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Maruša Bertoncelj

  Objavljeno: 09 feb. 2024 11:34

  Odgovor svetovalke:

  Draga Amadea,

  Fino, da si se tako razpisala in vrgla ven ves gnev, ki te res zelo obremenjuje. Lahko se vživim v to, kako naporno je shajati s tem iz dneva v dan.

  Če te lahko vsaj malo potolažim, gre za prehodno obdobje, ki se mu reče puberteta. Prisežem, da bo minilo, in upam stavit, da se boš pri 18-ih letih videla drugače. Verjamem, da mi sedaj ne verjameš in da te ne zanima nič drugega kot to, kar te muči tu in sedaj. Zato bom vseeno poskušala svetovati tako, da ti pride čim bolj prav.

  Zunanji izgled je nekaj, na kar v neki meri imamo vpliv. Plastična operacija je samo eden od načinov in zelo skrajen. Obstaja vrsta fint, kako na sebi kaj predrugačiti tako, da stopi bolj v ospredje. Na primer – drugačna frizura, kakšen odštekan kos garderobe, zanimiv nakit, ko boš malo starejša, pa tudi kakšno ličilo.

  Najbolj učinkovit »dodatek«, ki dela čudeže in je povsem brezplačen ter deluje trajno, pa je: samozavest. Vem, ja. Rekla boš: nemogoče, dokler imam tak nos, tak podbradek, toliko kil itd.  Ampak ti takoj povem, da se motiš. Deluje namreč samo v obratni smeri: najprej se moramo sprejeti, potem pa s tem, kar nam je dano, narediti »the best of«. Si sploh že preizkusila? Ker če nisi, ne moreš vedeti, da ne deluje, in tako nimaš nobenega dokaza, da verjameš v to, kar si trenutno misliš o sebi.

  Nasvetov za hujšanje je na tone. Dvomim, da ti lahko povem kaj novega. Tule si lahko prebereš več, kako skrbeti za zdravo telo. Ker samo zdravo telo je lahko tudi lepo. In celo zdravje ni nekaj, na kar bi imeli 100-odstoten vpliv.

  Bolj ko berem tvoje pismo, bolj se mi zdi predvsem nekaj: da si se odločila, da si ne boš všeč in pika. Če si sprejela tako odločitev, ti niti čarobna palčka ne more pomagati. Kako ti lahko potem pomagam šele jaz?

  Glej, ničesar ne moreš izgubiti, če poskusiš. Seveda ne bo prišlo do spremembe čez noč. Ampak če to pozornost, ki jo sedaj posvečaš vsemu, kar ti na sebi ni všeč, preusmeriš v teh 10 korakov, boš zagotovo že kmalu začela opažati spremembe. Odprl se ti bo nov svet – svet, v katerem tvoj občutek lastne vrednosti ne bo več odvisen od zunanjih lastnosti.

  Za konec ti priporočam knjigo »Hej, punca« avtorice Lizzie Cox, v razmislek pa ti pustim še tole staro legendo:

  Dedek se z vnučkom sprehaja v tišini. Čez čas dedek prekine tišino, se obrne k svojemu vnuku in spregovori: »Moj vnuk, v mojem srcu stalno poteka boj med dvema ‘volkovoma’. Eden nevoščljiv, ljubosumen, žalosten, veliko obžaluje, je pohlepen, aroganten, samopomilujoč, zamerljiv, ima občutek manjvrednosti, laže, je samopomemben in ima občutek večvrednosti. Drugi pa je miren, radosten in ljubeč. Prijazen je, spokojen, usmiljen, dobronameren, zadovoljen s seboj, sočuten, radodaren, resnicoljuben, zna se vživljati v druge in zaupa.« Vnuček vpraša: »Dedek, kateri volk pa zmaga?« In dedek odgovori: »Tisti, ki ga hranim.«

  Katerega volkca v sebi boš hranila, Amadea? :)

  Topel pozdrav,

  Maruša Bertoncelj, univ. dipl. socialna pedagoginja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje