Skoči do osrednje vsebine

Samopregledovanje je dobra navada - orožje, ki ga ima vsak v svojih rokah

Avtor: Kaja Batista, dr. med., in Katja Jarm, dr. med., specialistka javnega zdravja v programu DORA

S pomočjo naših rok lahko zgodaj odkrijemo dve vrsti raka: raka dojk in raka mod (testisov). In bolj zgodaj kot raka odkrijemo, uspešnejše in manj težavno je zdravljenje. Zato pravimo, da je samopregledovanje uspešno orožje pri boju proti tema dvema vrstama raka. V nadaljevanju ti predstavljamo nasvete za lažji pričetek samopregledovanja in tudi enega izmed načinov, kako opraviti samopregled.

Si že slišala za izraz »breast awareness« oziroma v prevodu »samozavedanje dojk«? Pomeni to, da se ženske zavedamo svojih dojk, jih dobro poznamo in vemo kaj je zanje normalno in kaj ni ter reagiramo ob neobičajnih spremembah.

10 nasvetov za lažji pričetek samopregledovanja za dekleta in fante

1. Dobro je, da svoje telo poznaš, ko je zdravo, da boš, če pride do sprememb, lažje in hitreje te prepoznal/a. Zato je super, če s samopregledovanjem začneš že v mladosti. Naj to postane tvoja navada, ki jo neguješ že zdaj in jo preneseš v odraslo dobo. 

2. Naredi si samopregledovanje prijetno – sprosti se, lahko si zavrtiš ob tem najljubšo pesem, ali prižgeš dišečo svečko (vendar pri tem ne zatemni prostora, osvetlitev naj bo dobra). Nekaterim je ob misli na iskanje raka pri samopregledovanju neprijetno. Zato poskušaj dojemati samopregledovanje kot spoznavanje svojega telesa in njegove anatomije in ne kot iskanje raka.

3. Na internetu se najde nekaj različic samopregledovanja, vsem pa je skupno bistvo: da dojke oziroma moda v celoti in sistematično pregledaš. Najbolje je, da slediš enim izbranim navodilom. V pomoč pri izbiri navodil ti je lahko naslednja povezava do enega izmed najpogosteje uporabljenih načinov samopregledovanja: za dekleta in za fante.

4. Preden ti pregled pride v navado, je dobro, da imaš vedno pri roki navodila. Vemo, težko si je zapomniti vse korake naenkrat in običajno zato hitro opustimo pregledovanje, sploh če se nam zdijo koraki prezapleteni. Zato si natisni navodila/najdi brošuro/na telefonu si zavrti video z navodili, in jim preprosto sledi.

5. Preglej se enkrat na mesec – to je dovolj. Ni potrebe po prepogostem pregledovanju, kot na primer kar pri vsakem tuširanju. Tudi ni nič narobe in naj te ne skrbi, če kak pregled kdaj izpustiš, ker pozabiš.

6. Najbolje je, da se pregledaš med ali po kopanju/prhanju. Pri fantih je to priporočljivo zato, ker je takrat mošnja mehka in voljna. Pri dekletih pa je to priročno zato, ker smo takrat slečene in imamo na voljo ogledalo. Poleg tega po namiljeni koži prsti lepše drsijo. Poskrbi za dobro osvetlitev.

7. Dobro je tudi, da imaš nastavljen opomnik, ki te bo spomnil, da se moraš pregledati. Sedaj obstaja že mnogo različnih mobilnih aplikacij, ki to omogočajo – ena izmed teh je Breast test, ki poleg opomnika služi tudi kot menstrualni koledarček, notri pa najdeš tudi slikovna navodila za samopregledovanje dojk.

8. Pregleduj z blaznicami prstov – z njimi boš najbolje zatipal/a spremembe. Punce boste pregledovale s srednjimi tremi prsti, fantje pa s prvimi tremi. Izogibaj se ščipanju ali premočnemu/bolečemu pritiskanju.

9. Pri pregledu bodi natančen/natančna. Vzemi si čas in zares preglej celotno področje. Najprej si področje oglej, nato pretipaj. 

Punce boste pregledale celo dojko, področje okoli bradavice in pod bradavico. Zaradi bezgavk boste pretipale tudi obe celi pazduhi in jamico nad obema ključnicama. Tak pregled je priporočeno opraviti stoje, nato pa še leže.

Fantje boste pregledali mošnjo in strukture v njej (modi, nadmodka in semenovoda).

Super je, da so tako dojke kot moda paren organ, zato da ju lahko primerjaš med seboj. 

10. Večina zatrdlin, ki jih najdemo, ni nevarnih in ni rakastih. Predvsem dojke so tiste, ki so polne bulic in vozličev, ki se z menstrualnim ciklom spreminjajo. Te najdbe so popolnoma normalne. Tudi fantje lahko pri tipanju mod naletite na za proso veliko zatrdlino, ki je na površini. A posebej bodi pozoren na tiste, ki so v globini. Če si v dvomih ali pa najdeš spremembo, ki je nova, neobičajna, vsekakor svetujemo obisk pri zdravniku, saj take spremembe lahko zanesljivo razjasnita le natančen zdravniški pregled in diagnostika. Ne čakaj, da bo sprememba izginila sama.

Ali veš, da rak dojk ni izključno samo »ženska bolezen«? Za rakom dojk namreč lahko zbolijo tudi moški, vendar je pri njih redek, saj na leto v Sloveniji zboli le od 10 do 15 moških.