Skoči do osrednje vsebine

Obiskovanje solarijev v kozmetične namene - mladostniki

Avtor: Uredništvo

Uporabo solarijev v kozmetične namene odsvetujemo vsem, še zlasti pa mlajšim od 18 let! 

 

Zima je tudi čas maturantskih plesov in zabav, ko se marsikatera maturantka ali maturant odloča o obisku solarija. Uporabo solarijev v kozmetične namene mladostnicam in mladostnikom odsvetujemo.

Nekaj dejstev glede zagorelosti in uporabe solarijev

  • Veliko ljudi še vedno zmotno misli, da je porjavela polt znak zdravja, da je umetno sončenje varnejše od naravnega, da nam porjavela polt, pridobljena v solariju, zagotovi brezskrbno poletno izpostavljanje soncu ter, da je za tvorbo vitamina D v telesu potrebno namerno dolgotrajno izpostavljanje UV sevanju. Ta prepričanja so neutemeljena.
  • Zdrave zagorelosti ni. Zagorelost zaradi UV sevanja je znak poškodbe kože. Koža se s tvorbo kožnega barvila brani pred škodljivim delovanjem UV sevanja (poškodbo DNK).
  • UV sevanje solarijev ima enake škodljive vplive na zdravje kot sončno UV sevanje (povzroča raka, staranje kože…). Varne meje izpostavljenosti UV sevanju v solarijih ni.

V Sloveniji je glede na sedanjo zakonodajo uporaba solarijev osebam, mlajšim od 18 let, odsvetovana. Mnoge države v EU (npr. Avstrija, Belgija, Finska, Nemčija, Italija, Francija …) in v ZDA so v zakonodaji v preventivne namene že sprejele prepoved uporabe solarijev osebam, mlajšim od 18 let, med tem ko je uporaba solarijev v Braziliji in Avstraliji v namene pridobivanja zagorele polti prepovedana, tako za mlade kot za odrasle. Incidenca kožnega raka v Avstraliji je med najvišjimi v svetu. Bili so med prvimi, ki so pričeli z ozaveščanjem o škodljivosti UV sevanja in ukrepih za zaščito zdravja.

Svetovna zdravstvena organizacija (angl. World Health Organization) priporoča, da nobena oseba, mlajša od 18 let, ne uporablja solarijev.

 

Več informacij si lahko prebereš na naslednje povezavah:

Viri in literatura:

Pripravili: NIJZ CZE, člani Strokovne skupine za varovanje zdravja prebivalstva pred škodljivimi učinki sevanja