Skoči do osrednje vsebine

O zlomljenih srcih ali zavrnitvi

Avtor: Laura Buzeti, projekt Oh, ta ljubezen!

Morda se ti je že zgodilo, da je simpatija zavrnila tvoje povabilo na zmenek, da so prijatelji odklonili tvojo željo po druženju ali da so te sošolke, sošolci izključili iz skupnih aktivnosti. Vsak izmed nas si želi biti ljubljen in sprejet, zato je lahko zavrnitev za nas boleča. Občutimo lahko žalost, razočaranje, obup, jezo in še kakšno drugo čustvo. Zaradi tega nekateri pravijo, da imajo 'zlomljeno srce'.

Če se tudi ti spoprijemaš z zavrnitvijo, je popolnoma normalno, da se počutiš slabo in neprijetno. Obenem pa je dobro vedeti, da zavrnitev ne pomeni, da ljudem nisi všeč, da nisi pomemben, pomembna, ali da je s tabo karkoli narobe. Zavrnitev je del življenja in se ji ne moremo izogniti. Naučimo pa se lahko, kaj storiti, da se bomo z zavrnitvijo lažje spoprijeli.

Kaj lahko storiš, ko se spoprijemaš z zavrnitvijo

V pomoč so ti lahko trije naslednji nasveti:

 • 1. Ohranjaj spoštljiv odnos do osebe, ki te je zavrnila.

  1. Ohranjaj spoštljiv odnos do osebe, ki te je zavrnila.

  Zavrnitev je lahko neprijetna tudi za osebo, ki te je zavrnila. Marsikdaj je lahko odločitev o zavrnitvi težka, saj nas oseba noče prizadeti. Osebo je lahko tudi strah našega odziva. Pomembno je, da odločitev osebe spoštujemo, čeprav se ob tem lahko počutimo žalostno, izdano ali razburjeno. Z našim odzivanjem smo lahko spoštljivi, a hkrati iskreni: osebe ne zmerjamo ali napadamo, izrazimo lahko, kako se počutimo in se zahvalimo za iskrenost. Zapomnimo si, da je iskrenost osebe, ki nas je zavrnila, izraz njegovega ali njenega spoštovanja do nas.

 • 2. Dovoli si čutiti, kar čutiš.

  2. Dovoli si čutiti, kar čutiš.

  Zavrnitev nas boli. Čeprav je težko, je pomembno, da se našemu doživljanju ne izognemo in ga poskušamo poimenovati. Če lahko čustvo natančno poimenujemo, npr. 'sem jezen, sem jezna', nam to lahko pomaga pri razumevanju naše situacije. S čustvi lahko na tak način tudi lažje upravljamo. Več o tem lahko prebereš v prispevku o poimenovanju čustev.  

 • 3. Bodi pozoren, bodi pozorna na svoje misli.

  3. Bodi pozoren, bodi pozorna na svoje misli.

  Ob zavrnitvi se lahko zniža tudi naša samopodoba, o sebi pa začnemo razmišljati na negativen način. Bodimo pozorni na svoje misli in način, kako se pogovarjamo sami s sabo. Katere besede si namenjamo ... in v kakšnem tonu? Bodimo do sebe potrpežljivi, še posebej tedaj, ko smo v stiski. Potrudimo se vzdrževati prijazen odnos sami s sabo.

Več o razhodu v ljubezenski zvezi (kako jo preboleti in tudi kako ljubezensko zvezo zaključiti), lahko prebereš tudi tukaj.

Ne pozabimo, da se lahko o svojem doživljanju pogovorimo z osebami, ki jim zaupamo. To so lahko starši, prijatelji, svetovalni delavci in psihologi. Pogovor nam lahko pomaga tudi tako, da se spomnimo, da v stiski po zavrnitvi nikoli nismo sami. Pogovori se in pri srcu ti bo lažje.

Viri:

Weir, K. (2020). The pain of social rejection. Monitor on Psychology, 43(4). https://www.apa.org/monitor/2012/04/rejection (dostop: 15.3.2023)

Freedman, G., Hales, A. H., Powell, D. N., Le, B., in Williams, K. D. (2022). The role of gender and safety concerns in romantic rejection decisions. Journal of Experimental Social Psychology, 102, 104368. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2022.104368

Zorjan, S. (b.d.). Kako ti lahko pomaga poimenovanje čustev? To sem jaz. https://www.tosemjaz.net/razisci/custva-in-psihicne-stiske/kako-ti-lahko-pomaga-poimenovanje-custev/ (dostop: 15.3.2023)