Skoči do osrednje vsebine

Sporočila maturantov mlajši generaciji

Avtor: Martina Zakšek, mag. psih.

Pred teboj so rezultati ankete, ki so jo na Gimnaziji Celje-Center izvedli med dijaki generacije, ki je šolanje zaključila v letu 2022. Maturantom in maturantkam so po opravljeni maturi zastavili nekaj vprašanj o tem, kako so doživljali pretekla leta šolanja na gimnaziji in kaj bi storili drugače, če bi imeli moč spremeniti kakšne odločitve in bi lahko še enkrat ponovili gimnazijska leta.

Sodelovalo je 174 učencev, med njimi so bile večinoma dijakinje in malo manj kot šestina dijakov. Ker pa te dolgočasne številke verjetno ne zanimajo, si poglejmo, kaj ti sporočajo in svetujejo dijaki, ki so že opravili vse obveznosti in tudi maturo. Zdaj že vedo, da je čas srednje šole namenjen odkrivanju svojih potencialov, osebnostnih lastnosti, iskanju smisla in seveda tudi pridobivanju znanja.

Izkoristite vsako minuto druženja v šoli. Izkoristite vse ponujene možnosti, ki vam jih daje šola in se ne zastrupljajte z mislijo, da je za karkoli premalo časa.

(Iz ankete med maturanti generacije 2022)

Dijaki, ki so že opravili srednjo šolo, so velikokrat zapisali, kako hitro je minilo in kako pomembno je uživati v vsakem dnevu. Prav tako ti svetujejo, da se druži s prijatelji in naveži stike, ki bodo morda trajali še dolgo v prihodnost. Eden izmed anketiranih ti želi sporočiti: »Bodite to kar ste, zaupajte vase, glejte pozitivno v svet in letite na krilih svojega znanja.«. Pri tem ne pozabi, učenje v paru ali skupini je vedno zanimivo, tako tudi veš, da v tem nisi sam in lažje prosiš za pomoč, povrhu pa se še družiš s prijatelji.

Odsvetujejo pretirano skrb za slabe ocene, saj se te dajo vedno popraviti. A hkrati želijo povedati, da se je vseeno vredno potruditi, saj imaš na koncu občutek velike zmage in življenjskega dosežka. Izpostavljajo tudi, da so ti na šoli profesorji na voljo; vodijo te in ti pomagajo; in kljub morebitnemu občutku, da te ne marajo ali ne razumejo, se je mogoče z njimi vedno vse dogovoriti. Pri tem samo upoštevaj obe plati medalje pogovora ali prošnje, ki jo želiš izraziti. To lepo opiše naslednja misel dijaka: »Bodite usmerjeni k svojemu cilju, ki ste si ga zadali in vztrajajte do konca, ker šele na koncu boste videli, da je bilo vredno vlagati toliko truda, imeti toliko skrbi in podoživljati toliko strahu, saj si na koncu zadovoljen s končnim rezultatom ter si ponosen sam nase.«.

Zmogli boste, če boste verjeli vase

Skupna nit številnih odgovorov je tudi skrb zase in zaupanje, da ti lahko uspe. Konec dneva si ti tisti/tista, ki boš prehodil/prehodila pot srednje šole, preskočil/preskočila in premagal/premagala vse ovire. Bolj kot pa se boš pri tem trudil/trudila, in bolj kot boš pri tem prijetno razpoložen/razpoložena, več boš tudi prispeval/prispevala k celotnemu vzdušju na šoli. Naj te spremlja misel dijaka ali dijakinje: »Šola živi z vami in vam skuša čimbolj pomagati in omogočiti dobro šolanje in veliko znanja.«. Veš lahko, da na tej poti nisi nikoli sam/sama. »Verjamem v vas in prepričana sem, da v vas verjamejo tudi vaše družine in profesorji. Zmogli boste le, če boste vase verjeli tudi sami.«.

Veliko dijakov se je v svojih izjavah osredotočilo tudi na to, da so v stiski poiskali pomoč in tudi svoje naslednike pozivajo k temu, da se tega poslužijo. Pravijo, da je šola polna izzivov tako na področju izobraževanja in pridobivanja znanja, kot tudi na področju osebnostne rasti in uresničitve svojih sanj. Naj te spremlja misel: »Ne glede na vse izzive, s katerimi se boste soočili do konca srednje šole, vam lahko uspe. Imeti morate željo, motivacijo in pa zavedanje, da imate podporo povsod. Če ne doma, jo imate pri sošolcih, profesorjih, razrednikih, ravnatelju in šolskih psihologinjah, zato se v primeru kakršnekoli stiske lahko vedno obrnete na katerega izmed njih.«.

Nekaj nasvetov se seveda veže tudi na samo zaključno točko šolanja na srednji šoli, in sicer maturo. Strah in trepet vsakega četrtošolca. Največkrat so izpostavili pomembnost sprotnega učenja, delanja domačih nalog, učenja iz napak in popravkov ter shranjevanja zvezkov, delovnih listov in podobnih materialov. Odgovor, ki lepo zaokroži ostale izjave, je tale: »Zaupajte vase in svoje sposobnosti. Tudi, če na začetku kaže slabo, se na koncu vse izteče dobro, treba se je truditi, delati sproti, da na koncu dosežeš željen cilj. Uživajte!«.

Če bi imeli priložnost, kaj bi naredili drugače

In če bi dijaki imeli moč spremeniti svoje odločitve, ponoviti gimnazijska leta, kaj bi storili drugače? Odgovarjajo, da bi si poiskali več novih prijateljev, da se ne bi tako zelo obremenjevali in jokali zaradi slabih ocen, da bi se bolj potrudili pri določenih predmetih, obiskali več obšolskih dejavnosti, sproti opravljali šolske obveznosti, se več učili in spraševali pri pouku. Zapisali pa so tudi, da so to izkušnje, ki so jih izoblikovale v osebe, kakršne danes so, zato posledično številni med njimi ne obžalujejo ničesar. Glede na zapisano naj te še naprej opogumlja naslednja izjava dijakinje: »Vsaka večja/pomembnejša odločitev je prinesla nove izkušnje in spoznanja. Tudi če le-ta niso bila najbolj prijetna, sem se iz njih gotovo kaj naučila. Nobene odločitve zares ne obžalujem.«.

Če povzamemo rdečo nit iz priporočil maturantov mlajši generaciji, si vtisnimo v spomin naslednje sporočilo: potrebno se je družiti, truditi in na koncu slaviti svoj uspeh.

Stopaj še naprej pogumno po svoji poti!

Vir: Podatki iz ankete med maturantkami in maturanti, Gimnazije Celje-Center, avgust 2022, Celje