Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

ucenje

Tema: Učenje

 • me

  medina

  medina

  Objavljeno: 15 apr. 2024 14:15

  Nevem kako se naj učiti in nimam več motivacije

 • Uredništvo

  Lina Buršič

  Objavljeno: 19 apr. 2024 09:30

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  praviš, da ti učenje predstavlja težavo in da nimaš več motivacije. Učenje je kompleksen proces, vendar pa se lahko naučiš, kako se učiti. Tudi razumem, da nam kdaj upade motivacija za učenje, predvsem če se moramo se moramo veliko naučiti v kratkem času, nam je snov nezanimiva ali doživljamo kaj neprijetnega v povezavi s šolskim procesom, predmetom ali čim drugim. Glede na to, da nimam informacij o tem, kaj se moraš učiti, na kakšen način oziroma za kaj, ti lahko podam le nekaj splošnih vodil.

  Pred samim učenjem uredi svoj delovni prostor - z organizirano mizo, prezračenim in pospravljenim prostorom, bo vse lažje! Strukturiraj si svoj čas na način, da določiš, čemu boš tisti dan posvetila čas in kaj bo ostalo za naslednjič. Prav tako v svoj urnik vključi tudi čas za odmor in počitek. Določiš lahko, katere dneve se boš učila. Razišči še svoje preference - kdaj ti najbolj ustreza, da se učiš (je to dopoldne, popoldne ali zvečer?). Prav tako razišči, kje se najbolje zbereš - je to v knjižnici, v šoli, doma ali kje drugje. Ti ustreza, da se učiš ob glasbi ali imaš raje tišino?

  Pri učenju lahko prosiš tudi za pomoč - če ti ustreza, se lahko učiš skupaj s prijatelji ali prijateljicami, sošolci ali sošolkami. Tako skupaj utrjujete znanje, se spodbujate in motivirate, da opravite z vsem potrebnim.

  Preden pa začneš, naredi pregled snovi, ki se jo moraš naučiti. Ob tem se lahko vprašaš, kaj že znaš in kaj vse se moraš naučiti. Učenje načrtuj - izberi si cilje, ki jih želiš doseči (npr. naučiti se nekaj strani v dnevu, prebrati knjigo). Te naj bodo konkretni, merljivi in časovno dosegljivi. Načrtuješ lahko zaporedje nalog in čas, ki ga za naloge potrebuješ. Razmisli, kaj ti je lahko v pomoč pri učenju (npr. kaj je moj cilj, kaj zahteva naloga, koliko časa potrebujem za to, kaj bom uporabila pri učenju).

  Pri učenju lahko uporabiš različne strategije. Ni nujno, da uporabiš vse. Normalno je, da ti nekatere bolj, nekatere pa manj ležijo. Snov razdeli na manjše enote - tako bo vse delovalo bolj obvladljivo. Snov lahko ponavljaš (npr. dobesedno ponoviš gradivo), ponovno prepišeš gradivo, ponavljaš zapiske, podčrtuješ ali označuješ podatke (npr. z označevalci, različnim tipom črt), povežeš predznanje z novimi informacijami, stvari ob učenju opisuješ in poveš s svojimi besedami, povzemaš, si delaš zapiske, postavljaš vprašanja in nanj odgovarjaš, učiš koga drugega. Gradivo lahko organiziraš - izbiraš bistva ali urejaš bistva in podrobnosti (narišeš si lahko kakšen miselni vzorec, graf). Pri izpisovanju je pomembno, da razbereš, katere so ključne informacije v gradivu. V kolikor še ne veš, kateri stil učenja ti ustreza, raziskuj - ali je to risanje miselnih vzorcev, branje in podčrtovanje pomembnih informacij, ogledovanje videov, poslušanje posnetkov ali kaj drugega.

  Svoje učenje spremljaj in ga usmerjaj. To pomeni, da prilagajaš hitrost učenja zahtevnosti snovi, nekaj ponovno prebereš in preizkusiš svoje znanje. S tem lahko preveriš, ali si se želeno že naučila. Sproti preverjaj, ali vse razumeš ali ne. Če česar ne razumeš, razišči sama še bolj podrobno ali vprašaj za pomoč.

  Po koncu učenja pomisli, kako je potekalo učenje. Vprašaš se lahko, ali si dosegla cilje. Kaj je potekalo dobro in kaj bi lahko spremenila pri učenju?

  Kako pa ‘najti’ motivacijo za učenje, čeprav se ti zdi, da se nikakor ne moreš motivirati? Razmisli, kaj te spodbuja k temu, da se moraš snov naučiti - je to test naslednji teden, spraševanje, matura ali kaj drugega? Snov, ki se jo učiš, lahko tudi povežeš z lastnimi izkušnjami in praktičnimi primeri, poiščeš kakšne zanimivosti, prepoznaš uporabnost naučenega ali pa si na drugačen način narediti učenje zabavno.

  Na učenje vpliva tudi to, kako doživljamo samo učenje in v kolikšni meri menimo, da smo se sposobni naučiti neko snov. Postaviš si lahko realne, kratkoročne cilje, ki te bodo pri učenju spodbujali.

  Med učenjem se tudi nagradi - s sprehodom, klepetom s prijatelji ali prijateljicami, ogledom filma ali serije ali čim drugim, kar te bo spodbudilo. Prepoznaj svoje dosežke in uspeh! S tem, ko si boš vzela nekaj časa zase in počela tisto, kar te veseli, boš morda dobila tudi nekaj motivacije za delo vnaprej. Ne pozabi na dovolj spanca in ustrezno prehrano. Tvoje telo potrebuje hranila za delovanje.

  Med seboj se razlikujemo in zares ni recepta za uspešno učenje, ki bi veljal za vse. Ni nujno, da tisto, kar morda ustreza tvojim sovrstnikom in sovrstnicam, ustreza tudi tebi. Vodilo naj bo to, kar ustreza tebi in za kar se ti v trenutku zdi, da učinkuje. In ne boj se spremeniti načina učenja, če ugotoviš, da ti ta morda več ne ustreza. Prav tako pa ne bodi prestroga do sebe, če ti ne uspe izpolniti vseh načrtov. Nameni si nekaj nežnosti in vzemi to kot učno izkušnjo.

  Več o učenju pa lahko prebereš tudi v rubriki Šola, učenje in prosti čas.

  Upam, da ti bo odgovor v pomoč.

  Lep pozdrav,

  Lina Buršič, dipl. psih. (un)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje