Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

stiska

Tema: Čustva, Spanje, Učenje

 • na

  nasmešek

  nasmešek

  Objavljeno: 14 maj 2024 20:03

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 20 maj 2024 09:18

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena.

  Veseli me, da si se oglasila pri nas. V svojem pismu navajaš, da se v šoli dobro znajdeš brez pretiranega učenja, a kljub temu te skrbi, da bi na testih lahko dobila slabe ocene, kar ti povzroča težave s spanjem. Prav tako si omenila, da si od malih nog zelo čustvena in da iščeš načine, kako bi se lahko bolje spopadla s svojimi čustvi, še posebej v situacijah, ko zaostajaš za sošolci pri šolskih nalogah.

  Verjamem, da so te težave zelo neprijetne, sploh v letih, ko je spanec še kako pomemben. Kljub temu da v šoli sicer dosegaš dobre rezultate, ti predlagam, da vseeno nekoliko več časa posvetiš učenju. To ti bo omogočilo, da boš v svoje znanje bolj prepričana in boš zaradi tega tudi bolj sproščena, saj boš vedela, da si se potrudila po najboljših močeh. Predlagam ti, da si ustvariš načrt učenja, in sicer tako, da se učiš malo vsak dan. Lahko začneš tako, da vsak dan po šoli 20 do 30 minut pregledaš snov, ki ste jo obravnavali tisti dan. To ti bo omogočilo utrditi znanje postopoma ter zmanjšati strah pred slabimi ocenami. Uporabiš lahko tudi Pomodoro tehniko, ki ti bo omogočila, da svoje učenje razdeliš na krajša, bolj osredotočena obdobja učenja, prekinjena s kratkimi odmori.

  Kadar se počutiš preobremenjeno zaradi šolskih obveznosti, je tudi pomembno, da si vzameš čas za sprostitev. Lahko si najdeš kakšne hobije, ki te veselijo ali pa izvajaš tehnike sproščanja, ki ti bodo lahko pomagale tudi pri izboljšanju spanca. Poznamo več različnih tehnik sproščanja, na primer: trebušno dihanje, meditacija ali celo lahka telesna vadba, kot je hoja. Vse to so lahko odlični načini za umirjanje uma. Vodeno trebušno dihanje lahko najdeš na tej povezavi, vabim pa te tudi k branju našega priročnika.

  Za izboljšanje spanca ti predlagam, da skušaš svoje negativne misli o tem, kako ti ne bo uspelo, preusmeriti drugam. To lahko počneš tako, da razmišljaš o kakšnem prijetnem dogodku. Če se ti v tistem trenutku zdi, da moraš posvetiti pozornost svojim mislim, pa ti predlagam, da jih skušaš nadomestiti z bolj pozitivnimi in realističnimi. Na primer, če je tvoja misel ''Zagotovo bom dobila slabo oceno na testu.'', lahko to misel nadomestiš s ''Pripravila sem se, kolikor sem se lahko in naredila sem svoje najboljše. Verjamem, da mi bo uspelo.''. Prav tako je za dober spanec pomembno, da ustvariš sproščen večerni ritual, ki bo pomagal tvojemu telesu, da se pripravi na spanec. Morda ti bo koristilo, da večer preživiš ob branju kakšne tebi ljube knjige, poslušanju mirne glasbe ali (kot že prej omenjeno) ob izvajanju tehnik sproščanja. Pomembno je tudi, da če je to mogoče, pripraviš svojo spalnico tako, da je tiha in temna. Hkrati se skušaj izogibati uporabi telefonov vsaj eno uro pred spanjem, saj lahko modra svetloba, ki jo oddajajo naprave, zmanjša izločanje hormonov, ki vplivajo na tvojo budnost.

  Tudi to, da si čustvena, je čist naravno. Čustva so del tega, kar smo in vsak jih doživlja na drugačen način. Nič hudega, če se ti zdi, da si v primerjavi s svojimi vrstniki nekoliko bolj čustvena, pomembno je le, da ta čustva izraziš na zdrav način. Ko se počutiš preplavljeno s čustvi, je pomembno, da najdeš načine, kako se lahko umiriš. Ena izmed tehnik, ki sem ti jo že predstavila, je trebušno dihanje. Ko začutiš, da se čustva začenjajo kopičiti, si vzemi trenutek, da globoko vdihneš skozi nos, počasi šteješ do štiri, nato zadržiš dih in počasi izdihneš skozi usta. To ponovi nekajkrat, dokler ne začutiš, kako napetost zapušča tvoje telo. Tudi pisanje dnevnika je lahko še en učinkovit način za obvladovanje čustev. Vsak dan si vzemi nekaj minut in zapiši, kaj čutiš in zakaj. To ti lahko pomaga razumeti in prepoznati situacije/misli, ki povzročajo močna čustva, in sčasoma jih bo lažje predvideti in upravljati svoje reakcije nanje. Pri tem pa bi rada poudarila, da so tvoja močna čustva lahko tudi posledica pomanjkanja spanca. Kadar smo nenaspani, so tudi naši načini spoprijemanja s situacijami nekoliko oteženi, kar bi se pri tebi lahko tudi kazalo s čustvenimi izbruhi in zaostajanjem za sošolci. Verjamem, da ko boš pridobila ustrezno količino spanca, se boš tudi s svojimi čustvi, ki se ti mogoče trenutno zdijo res neobvladljiva, lažje soočila.

  Če se ti bodo čustva še naprej zdela neobvladljiva in bodo resno vplivala na vsakodnevno funkcioniranje, ti priporočam, da se zaupaš staršem ali svetovalni delavki. Lahko pa napišeš tudi nam in ti mi predlagamo dodatne vire pomoči.

  Upam, da ti bodo ti nasveti pomagali in da boš kmalu našla sebi najbolj ustrezne načine, kako se spopasti s težavami, ki jih doživljaš. Spomni se, da si močna in sposobna in lahko premagaš vse izzive, ki se pojavijo na tvoji poti. Tukaj smo zate, če potrebuješ dodatno pomoč.

  Toplo te pozdravljam in ti pošiljam veliko poguma in moči,

  Kiara Marinič, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje