Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Srednja šola

Tema: Odnosi s prijatelji in vrstniki, Spolna usmerjenost in identiteta, Spolni odnosi in spolno življenje

 • M_

  M_K

  M_K

  Objavljeno: 13 maj 2022 14:22

  Pozdravljeni!

  Končujem 9. razred in naslednje leto me čaka srednja šola. Sem panseksualna in bi si želela, da bi se sošolci in sošolke tega zavedali vendar nočem biti s tem usiljiva in jim prehitro povedati. A imate kakšen predlog, kako bi se najlažje razkrila? 

  Imam še eno težavo. Če bom v prihodnosti imela punco in bova hoteli imeti spolne odnose, kako naj se najbolje zaščitim/va pred prenosljivimi spolnimi boleznimi kot je HIV? 

  Vnaprej hvala za odgovor

  Lep pozdrav

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 16 maj 2022 09:33

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena!

  Sprva najlepša hvala za tvoje vprašanje. Kar se tiče razkritja tvojim bodočim sošolkam_cem, je kot pri vsakem razkritju pomembno, da slediš lastnemu občutku ter da ne hitiš preveč, saj je razkrivanje lahko stresno. Razkrivanje je, kot večina ostalih stvari v življenju, proces. Glede samega načina razkrivanja imaš več možnosti. Če se želiš osebam razkrivati individualno se je najprej dobro razkriti v živo osebam, za katere predvidevaš, da bodo najbolj sprejemajoče. Če želiš začenjati pogovor tudi z dijaki_njami, ki ti bodo manj blizu si lahko na vidnem mestu, recimo na šolski torbi, pripneš značko/nalepko/zastavo s panseksualno in/ali mavrično zastavo, s čimer lahko s tistimi, ki bi jih tema zanimala na lep način odpreš temo o spolni usmerjenosti. 

  Če bi ti bilo v pomoč prilagam v branje tudi krajši članek, ki govori o razkrivanju: https://www.tosemjaz.net/razisci/spolnost/razkriti-se-ali-ne-razkriti-se-to-je-zdaj-vprasanje/  

  Glede varnih spolnih odnosov imaš prav tako možnosti.

  Za zaščito pred humanim papilomavirusom (oziroma na kratko HPV) je na voljo preventivno cepljenje https://www.zdstudenti.si/sistematski-pregledi-in-cepljenja/cepljenje-proti-okuzbi-hpv/).

  Ob samem spolnem odnosu ti priporočam uporabo (ang.) dental dam-a (kupiš ga lahko preko spleta, v trgovinah z zobozdravstvenimi artikli ali pa ga ustvariš sama iz kondoma) oziroma kondoma.

  Predlagam ti, da dosledno upoštevaš osebno higieno (tuširanje pred in po spolnem odnosu) in higieno morebitnih uporabljenih pripomočkov (npr. vibratorjev, dildotov - prav tako pred in po spolnem odnosu).

  Če te bo skrbelo, da si se morebiti okužila s HIV ali hepatitisom B in C se lahko brezplačno in anonimno testiraš na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Na spolno prenosljive okužbe brez napotnice se testiraš v Ljubljani na Dermatovenerološki kliniki UKC Ljubljana (Ambulanta za spolno prenosljive bolezni), Zaloška cesta 2, informacije: 01 522 37 44; v Celju: Splošna bolnišnica Celje, Dermatovenerološki oddelek, Oblakova ulica 5, informacije: 03 423 35 38; v Zdravstvenem domu Celje, dermatologija, Gregorčičeva ulica 5, informacije: 03 543 41 73; v Mariboru, Univerzitetni klinični center Maribor, oddelek za kožne in spolne bolezni, Ljubljanska 5, informacije: 02 321 26 66; v Novem mestu, Splošna bolnišnica Novo mesto, dermatovenerološki oddelek, Šmihelska cesta 1, informacije: 07 391 62 92 ter v Izoli: Splošna bolnišnica Izola, dermatovenerološka ambulanta, Polje 40, informacije: 05 660 63 43.

  Za zaključek, za varno spolnost tako zase kot za partnerko_ja vedno spoštuj privolitev (več o njej si lahko prebereš tudi na: https://www.pil.si/clanki/aktualno/privolitev).

  V primeru dodatnih vprašanj sem ti z veseljem na voljo!

  Leopold Štefanič, uni. dipl. pedagog in andragog

  svetovalnica Legebitra

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 16 maj 2022 13:04

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  me veseli, da si se s svojimi dilemami obrnila na nas. Kot je razvidno iz predhodnega odgovora, si odgovore na svoja vprašanja glede zaščite že dobila zelo lepo razložena.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje